Tuesday, October 24, 2017

Amanet i otcjepljenje


Otcjepljenje Republike Srpske i, naravno, pripajanje majcici Srbiji, podsjecanje na privremen odlazak Turske iz\ Bosne i Hecegovine, ostavljanje Bosne i Hercegovine u amanet Turskoj, pravljenje mostova izmedju proslosti (citaj:Osmanlijskog Carstva) i buducnosti... sve te ideje i prijetnje su u direktnoj uzrocno - posljedicnoj vezi.  Ako ovome dodamo i zapadnu Hercegovinu koja je samo formalno dio Federacije i drzave Bosne i Hercegovine a neformalno i prakticno u sastavu  Hrvatske, znaci prakticno otcjepljena, onda se vracamo do samog izvorista i uzroka rata iz devedesetih koji je intervencijom medjunarodne zajednice zaustavljen, ali ne i zavrsen, jer se rat od tih prokletih devedesetih samo preselio sa vojnog na poiticko polje.


Od raspada Jugoslavije, pocetkom devedesetih novonastala drzava Bosna i Hercegovina nije ni imala sansu da zazivi. Zbog amaneta i zbog otcjepljenja predratna atmosfera se neprestano odrzava. Pred izbore, svjesno se podgrijava i dovodi do usijanja. Strah odredjuje koga ce priprosti, naivni, zatucani i izludjeni narod izabrati. Izabrace one koji su bolje prodali maglu, strah i odbranu od onih drugih. Samo ponekad se pojavi tracak nade da ce se stanje promijeniti, ali i taj tracak brzo izblijedi pod udarom ideja, ponovo o nekom amanetu i otcjepljenju. Te dvije ideje sve ove godine odrzavaju jedna drugu a kako izgleda i odrzavace se jos mnoge godine koje dolaze. Koliko god da su suprotstavljene, one su neprestano jedna uz drugu. One su te koje odrzavaju na vlasti politicare iz devedesetih ili mladje, skolovane na tim idejama.

Ni u jednoj, ni u drugoj ideji zapravo nema Bosne i Hercegovine.
Postoje neki pasaluci, pokrajine, kantoni ili kako ih vec ne zovu ... ali dijelovi zemlje koji se nude tudjinu.
Potpuno je nebitno koja ideja je nastala prva, jer sada, nakon krvavog rata, nakon godina straha kojima se te dvije ideje odrzavaju i hrane, nakon nepovjerenja ugradjenog u svaku poru javnog i privatnog zivota, pitanje sta je starije, koka ili jaje je potpuno nevazno.
Mnogo vaznije pitanje bi bilo postoji li izlaz iz zacaranog kruga, postoje li ljudi u Bosni i Hercegovini koji ce prestati manipulisati otcjepljenjem, amanetom i strahom.

Dio kartografije BiH odrazava ideje sa kojima se uslo i u razaranje i u kasniju gradnju drzave Bosne i Hercegovine. Nista se nije promijenilo. U glavama onih koji vladaju Bosnom i Hercegovinom ove i slicne karte kao i amaneti dati Turskoj su stvarni cilj. Sve drugo je predstava za naivne.






Zbog svega toga, slika sa pocetka teksta najbolje odrazava sadasnjost a vjerovatno i buducnost koju vlasti u Bosni i Hercegovini vec godinama grade.

No comments:

Post a Comment