Sunday, November 05, 2017

Rukometaši Borca brkovima upozoravaju na ozbiljan problem

Rukometaši banjalučkog Borca odlučili su da puste brkove i šaljivo upozore na ozbiljan problem - karcinom prostate i druga maligna oboljenja koja se često javljaju kod pripadnika jačeg spola.
Solidarišući se sa milionima muškaraca širom svijeta najbolji bosanskohercegovački rukometaši podržali su "Movember" (kombinacija engleskih riječi moustache, engl. brk i november).
„Movembar“ se u svijetu, a posljednjih godina i kod nas, obilježava tako što se muškarci odlučuju da tokom ovog mjeseca ne briju bradu ili puste samo brkove, kako bi podigli svijest o raku.
Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika. Međutim, nakon što ih je primijetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.
Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila za učešće u „Movemberu“ nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju meseca obrijte je, ali ostavite brkove koji će reprezentovati vas i vaš karakter.
Brada treba da bude gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka, usljed jakih terapija.
Sav novac koji biste ovog mjeseca potrošili na sredstva za brijanje, donirajte!

Anđelka Marković
Izvor: N1

No comments:

Post a Comment