Friday, December 01, 2017

J. Tajić: Ličnost u fokusu: Damir Džumhur


Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur imao je sezonu iz snova. On će ovu godinu završiti kao 30. igrač svijeta, a u sezoni iza sebe osvojio je dvije ATP titule, obje u Rusiji. Naš najbolji teniser osvojio je turnire u Moskvi i St. Peterburgu.
Osim toga, igrao je finale u Winston-Salemu, te polufinala u Shenzhenu i Los Cabosu. Na Grand Slam turnirima najveći uspjeh ove sezone mu je plasman u treće kolo US Opena.
U ovoj sezoni rođeni Sarajlija upisao je 36 pobjeda i 24 poraza, ali je od kraja jula do novembra u 32 duela upisao 24 pobjede. Upravo u pomenutom razdoblju osvojio je i pomenute turnire i obarao lične rekorde.
Džumhur nije imao velikih uspjeha u prvoj polovini godine, ali je zato počeo da briljira u nastavku sezone, što mu je donijelo i 30. mjesto na ATP listi, te je tako trenutno treći najbolji teniser iz regiona, iza Marina Čilića i Novaka Đokovića.
Do turnira u Los Cabosu Džumhur je osvojio 356 bodova, a ostalih 1.035 u posljednja četiri mjeseca.
U ova četiri mjeseca je osvojio trostruko više poena, iako je odigrao manje turnira - samo osam. Dakle, prvih sedam mjeseci naredne sezone i 20 turnira, uključujući tri Grand Slama na kojima brani ukupno mizernih 65 bodova, velika su prilika da Damir nastavi uzlet na ATP listi i uđe u odabrano društvo od 20 najboljih igrača na svijetu.
Sve će to biti moguće do jula naredne godine, a onda će krenuti malo teži zadaci da odbrani bodove, koje je osvojio od jula ove godine do novembra.
Realno je očekivati da na nekom od Grand Slam turnira na početku sezone izbori treće kolo ili više od toga, što bi mu donijelo najmanje 150 bodova. Naravno, vrijedi napomenuti da je u sezoni iza nas vrlo malo nastupao na turnirima iz serije 500, pa bi u slučaju dobrih nastupa na ovim turnirima, kao i ako ponovi odlične igre na turnirima iz serije 250, sigurno mogao ući među 20 najboljih igrača svijeta.
Ova sezona je na njegov konto donijela zaradu od 1.012.697 američkih dolara. Najbolji bh. teniser tako je tokom sezone zaradio skoro koliko u cijeloj dosadašnjoj karijeri. Ukupna zarada Sarajlije, koji je 20. maja napunio 25 godina, pred početak ove sezone iznosila je 1.168.172 dolara. Džumhur je tako postao prvi bh. teniser koji je u karijeri prebacio magičnu citru od milion američkih novčanica.
Inače, Džumhur je zbog povrede odlučio da propusti turnir u Parizu, a pobjeda Gregora Dimitrova u dvoboju sa Richardom Gasquetom mu je donijela plasman na 30. poziciju ATP liste.

(Dani)

No comments:

Post a Comment