Tuesday, May 08, 2018

Mario M.: Indijanci filmski junaci


Nama klincima Indijanci su bili uzori samo u proljeće kada bi u sezoni mladih lijeski pravili lukove i strelice. Ali kada bi nas igra podijelila u dvije grupe, kada bi jedni ‘ganjali’ druge, e, onda bi Indijanci bili nepoželjna opcija. Tada smo filmove gledali isključivo u kino dvoranama. Uglavnom prepunim. Najpopularniji su bili vesterni, zvali smo ih ‘kaubojski’. Prema njima smo kreirali naše igre, ali i stvarali prve predodžbe o Novom kontinentu. Ti filmski ‘divljaci’ najčešće ubijaju nevine doseljenike, dječaci se identificiraju sa ‘bljedolikim’.

Snimaju li se danas vesterni, ne znam. Vjerovatno su potrošeni stari klišeji. Snimaju li se filmovi o životu današnjih Indijanaca? Bilo bi zanimljivo vidjeti dramu potomaka domorodačkih plemena satjeranih u kulturno nazvane zaštićene zone. Teme o obespravljenim i osiromašenima ne dotiču savremene scenariste. Prije koju godinu pisalo se o parnici koja je vođena za nadoknadu višestoljetne zloupotrebe ‘indijanske’ zemlje. U pitanju su ogromni profiti. Sudovi k’o sudovi - spori, ali Pravda je dostižna. I baš se bilo odužilo donošenje presude. Na kraju je administracija isplatila možda milijardu dolara. Kad se ta suma pojedinačno podijelila ‘leglo’ je po dvije – tri hiljade… Bila je to Pirova pobjeda nasljednika Bika Koji Sjedi. Izgleda da tema filmski nije bila dovoljno atraktivna…
Onda su unuci starih Indijanaca ‘presavili’ papir i podnijeli retroaktivnu tužbu protiv Kristofora Kolumba. Ovaj pomorac i avanturista umro je još 1506. godine, ali ‘za sve je on kriv’. On je otvorio put pljački i genocidu, inspirator je svih zločina koje su 'bljedoliki' počinili nad njima, kažu. Nametnuta evropska civilizacija je uništila tragove indijanske kulture i običaja. To je jako dobar osnov za tužbu, ali zaista mnogo kasni…


U ovo vrijeme kada dvije najveće svjetske sile ‘brane’ i ‘oslobađaju’ Alep, kada se masovno gine i bježi, indirektno su oštećeni i Indijanci. One krstareće rakete koje ruše Bliski Istok nazvane su njihovim imenom. Sada se spekuliše da su i Rusi u posjedu te 'pametne' rakete. Ameri se plaše da bi u tom slučaju mogli izgubiti određene prednosti u naoružanju. Ne znam šta na to kažu Indijanci. Mogli bi možda tražiti od proizvođača mašina za ubijanje zabranu proizvodnje ili neku odštetu za zloupotrebu, pravo za zaštitu imena. Očekivati je da bi mogli zahtijevati da se na raketi sa imenom ‘’tomahavk’’ mora ugraditi specifični dodatak ‘’kalumet’’. Tako bi, kao u nekom davnom filmu s Divljeg Zapada, tomahavk i kalumet bili simbol za sklapanje mira.

Trebalo bi aktivirati indijanski običaj: poslije sukoba popušiti 'lulu mira' i zakopati ratne sjekire pa zvale se one ‘tomahavk’ ili ‘томагавк'. Ima šanse, jer Indijanci su filmski junaci.

Mario M.

No comments:

Post a Comment