Wednesday, June 20, 2018

Zoran Pusić: Lekcija iz licemjerja hrvatskih vlasti


Zoran-Pusić-Snimio-Drago-Pilsel

U ljeto 2017., na inicijativu tadašnje američke veleposlanice, organizirana je potraga za ostacima aviona i odavanje počasti američkoj posadi bombardera B-24 koji se 1944. srušio kod Visa. Toj komemoraciji prisustvovali su i hrvatski ministri obrane i branitelja g. Krstičević i g. Medved.
Jučer, 19. lipnja 2018., na Visu je, na inicijativu američkog veleposlanika, održana komemoracija za poginule američke i britanske vojnike koji su krajem Drugog svjetskog rata bili stacionirani na tom otoku.
Na komemoraciji je, uz američkog i britanskog veleposlanika, bio i ministar obrane RH g. Krstičević koji je tom prilikom rekao: ”Ovakav način sjećanja na ratne žrtve može poslužiti kao primjer drugim zemljama i nama samima kako odavati počast ratnim herojima čak i nakon 74 godine”.
Da hrvatski političari koji su trenutačno na vlasti ne prešućuju, ne odriču se i ne falsificiraju udio vlastitog naroda u antifašističkoj borbi, na koji se i te kako može biti ponosan, komemoracija na Visu bila bi tek normalni akt sjećanja na zajedništvo u pravednoj borbi od prije 74 godine.

Dva dana prije toga obilježena je 75. godišnjica Bitke na Sutjesci, najveće bitke koja se u Drugom svjetskom ratu odigrala unutar okupirane Europe i u kojoj je, na primjer, samo iz Splita ili samo iz Šibenika poginulo više partizana, dakle savezničkih vojnika, nego svih Amerikanaca i Britanaca stradalih na ovim prostorima u tom svjetskom ratu.
Na obilježavanju te godišnjice nije službeno, ispred Vlade ili Sabora RH, bio nitko, a na izričit prijedlog saborskog zastupnika Ranka Ostojića da Sabor za tu godišnjicu pošalje delegaciju na Tjentište, bilo nikoga; odgovoreno je da se to Hrvatskog sabora ne tiče jer se sve dogodilo u danas drugoj državi (BiH).
Američki i britanski veleposlanik istaknuli su da je odavanje počasti savezničkim vojnicima palim u Drugom svjetskom ratu ujedno zastupanje vrijednosti kao što su sloboda i demokracija za koje su se saveznici borili. Bez obzira koliko daleko od Sjedinjenih Država ili Velike Britanije se to dogodilo.
Američki i britanski veleposlanik istaknuli su da je odavanje počasti savezničkim vojnicima palim u Drugom svjetskom ratu ujedno zastupanje vrijednosti kao što su sloboda i demokracija za koje su se saveznici borili.

Konačno, ni sam Sabor ne drži se ”k’o pijan plota” svojih izrečenih načela i razloga; u Bleiburg, koji također nije baš u Hrvatskoj, poslao je delegaciju na čelu s predsjednikom Sabora.
Na komemoraciju, kao što piše na spomeniku na bleiburškom polju, ”hrvatskoj vojsci“, a zapravo kvislinškoj ustaškoj vojsci koja je četiri godine bila jedna od najvjernijih saveznica nacističke Njemačke.
Da hrvatski političari koji su trenutačno na vlasti ne prešućuju, ne odriču se i ne falsificiraju udio vlastitog naroda u antifašističkoj borbi, na koji se i te kako može biti ponosan, komemoracija na Visu bila bi tek normalni akt sjećanja na zajedništvo u pravednoj borbi od prije 74 godine.
Ovako sve djeluje licemjerno i poltronski. Ili: ”Ovakav način sjećanja može poslužiti i kao primjer nama samima”

Zoran Pusić - 20.06.2018. (autograf)

******************************

Zoran Pusić je rođen 1944. u Zagrebu. Danas radi kao profesor matematike na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i volontira u Građanskom odboru za ljudska prava. Zadnjih 20 godina sudjeluje u izgradnji civilnog društva u Hrvatskoj i regiji i pokretanju brojnih građanskih inicijativa: od vraćanja imena Trgu žrtava fašizma, osnivanja Demokratskog opozicijskog foruma, GONG-a, Igmanske inicijative, Documente, CIVISa do Kuće ljudskih prava. Kopredsjednik je dviju međunarodnih asocijacija za zaštitu ljudskih prava, CIVIS-a i Igmanske inicijative te predsjednik Upravnog odbora Documente. Pusić predstavlja Hrvatsku u Međunarodnoj federaciji liga za ljudska prava i u Europskoj mreži za borbu protiv rasizma. (2010) 

No comments:

Post a Comment