Friday, August 03, 2018

In memoriam: Rajko Popovic


Veoma me rastuzila vijest da je otisao Rajko Popovic. Dobio sam je sa zakasnjenjem i cijeli dan sam ostao paralisan da bilo sta napisem, a Rajko mi je cijeli taj dan bio u mislima.

U Banjaluci se, na zalost,  nije dovoljno znalo o vrhunskim strucnjacima koji su radili u industriji grada. Pa tako ni o onima koji su svoj radni vijek proveli u Cajavecu. Valjda je to zato sto je, na primjer Cajavec bio orijentisan prema trzistu izvan Banjaluke i mnogi inzinjeri iz Cajaveca su bili poznati i priznati u strucnim krugovima ex- Jgoslavije, pa i svijeta, a u Banjalci su bili potpuno nepoznati. Jedan od njih je bio i Rajko Popovic.

Daleke 1975. me prihvatio kao mladog inzinjera-pripravnika i ucio tajanstvenim metodama struke i zanata koji se u knjigama nisu mogli naci. Bio je covjek koji je svoje ogromno znanje i iskustvo nestedimice dijelio drugima. Bio sam svjedok da su mu po savjet dolazili kolege inzinjeri iz drugih oblasti koji su radili na drugim projektima kako bi prodiskutuju tehnicki problem i dobili savjet od Rajka. Bilo je bogatstvo poznavati ga i raditi s njim. Na zalost, prerano sam napustio Cajavec i svoju karijeru usmjerio u drugom pravcu ali sam, bilo gdje da sam radio, nalazio poneki od tehnickih problema i rjesenja koja mi je Rajko nudio godinama ranije.

Dugo ga godina nisam sreo. I onda ove godine, pocetkom juna, uz pomoc Mile Zrnica, Majk i ja se nadjemo u kaficu u kome su se redovno, svakog utorka, sastajali penzioneri koji su nekada radili u Cajevcevoj Profesionali. I medju njima naravno i Rajko. Bilo je zadovoljstvo sresti ga nakon toliko godina i osvjedociti se da je sacuvao svoj vedri i vispreni duh, da ga memorija odlicno sluzi i da je njegov smisao za humor ostao isti kao prije nekoliko decenija. Bilo je lijepo sresti i njegovog skolskog druga Cigoju, s kojim je Rajko drugovao od srednje tehnicke skole i cijelo vrijeme u Cajavecu. Kako su se njih dvojica svojim salama lijepo dopunjavali!

Nadao sam se da cu imati priliku da se bar jos jednom druzim s njima prije povratka kuci. Na zalost, to se nije ostvarilo i sada stize ta tuzna vijest da nas je Rajko iznenada napustio.
Tuzan sam zbog toga. Osjecam se praznim, kao da je otisao neko s kim sam se sve ove godine svakodnevno druzio.

Neka ti je laka zemlja, druze moj. Mileni, Sanji, porodici i prijateljima moje iskreno saucesce.

1 comment:

  1. Sta da kazem,napustio je ovaj svijet izuzetan covjek,prijatelj mentor,hvala mu za sve sto sam od njega naucio. Predrag Pavljasevic-Prezo

    ReplyDelete