Saturday, September 08, 2018

Pusenje u stanovima



U zgradi u kojoj stanujemo pokusavaju uvesti zakon o zabrani pusenja unutar stanova pa cak i na balkonima. (Zamisljam sada neke nase pusace koji od same ideje - a kamoli vijesti da to neko pokusava provesti - dobijaju ospice).

Kanada voli predstavljati sebe kao zemlju koja predvodi svijet u "zelenom pokretu", u slobodama i  jednakim pravima za sve. To je uglavnom i tacno, uz izuzetke o kojima ne bih ovog puta. Kao Vlada zemlje sa najvisim nivoima sloboda - kanadska Vlada uvodi i zakon o legalizaciji marihuane. Ali i kao Vlada vodece "zelene"  zemlje, Vlada Kanade se trudi da pusenje, bilo cega, zakonima i propisima istjera iz svih zatvorenih prostora.
Pravo covjeka na slobodu i jednakost je iznad svih drugih prava ili ogranicenja. Medjutim, sloboda jednog covjeka da radi nesto, cesto ugrozava slobodu drugog covjeka da ne trpi posljedice prava ovog prvog. I tu onda demokratija ponekad ulazi u zonu apsurda i pronalazi nacine kako taj sukob interesa i prava rijesiti. Ponekad rjesenja jos vise zapetljaju problem.


Tako i u slucaju pusenja marihuane i pusenja uopste Trudoova vlada uvodi u zakon pravo na slobodno pusenje marihuane a onda ti zabranjuje bilo kakvo pusenje u tvom stanu, jer tim pusenjem ometas pravo komsije da u svom stanu zivi neometan od smrada proizvedenog komsijinom slobodom da pusi marihuanu!?
I zasto sve to? I zasto bas sada? Razlog je jednostavan - marihuana smrdi kao tvor. Zato je ovdje u zargonu i zovu - tvor. Njen smrad se siri desecima metara okolo i zaista stipa nozdrve. Svako normalan, ko se ne prepusta njenim uzicima, zatvara prozor kad osjeti njen miomiris. Smrad (neki bi rekli i miris) dima cigareta rijetko koga smeta na udaljenosti od nekoliko metara.
Ozakonjenjem pusenja marihuane pusenje postaje sinonim za oboje, pusenje cigareta ali i marihuane. Da bi zastitili prava onih koji ne podnose smrad marihuane, a takvih je veoma mnogo, zakonodavci sada zabranjuju bilo kakvo pusenje. I u tome sada pusaci cigareta gube prava i slobodu koju su do sada uzivali - da puse u svojim stanovima i na svojim balkonima. Jadni pusaci cigareta su opet popusili! Istjerani iz restorana, barova, kafana, javnih prostora....Sada prognani i iz svojih stanova! Meni ih je vec sada zao i privremeno prelazim u njihovu odbranu! (Na srecu nasih pusaca na Balkanu - Kanada je daleko od Balkana!


Sve ovo pricam jer su sinoc 500 vlasnika stanova u kompleksu zgrada u kojima zivimo imali sastanak na ovu temu. Menadzment je, na mala vrata, prije par mjeseci vec uveo zabranu pusenja u stanovima, bez prethodnog konsultovanja vlasnika i to je izazvalo revolt. Preko 130 vlasnika stanova je potpisalo peticiju i, po prvi put u 40 godina od kada su ove zgrade napravljenje, uspjeli su da skupe potpise potrebne cetvrtine vlasnika da se organizuje zajednicki sastanak i glasanje o odluci prethodnoj odluci menadzmenta. Prostorija u kojoj se odrzavaju ovakvi sastanci je uvijek do sada bila dovoljno velika da primi sve zainteresovane. Sinoc - prepuna! Polovina prisutnih je morala stajati. Biljana i ja, nasli mjesto na malom stepenistu - na ulazu u salu na metar od radnog predsjednistva! Predivno za uzivati u predstavi primijenjene demokratije!
A predstava potpuna. Prema reakcijama, otprilike polovina za svaku od opcija, ali su protivnici zabrane pusenja u stanovima, medju kojima smo bili i nas dvoje, cesce govorili i bili  glasniji  i jasniji. Najjaci argument protiv uvodjenja zabrane je pad vrijednosi stanova ako se ovo pravilo uvede jer se potencijalno trziste smanjuje za sve pusace koji ce nasu zgradu zaobici i kupiti stan u zgradi gdje je pusenje jos uvijek dozvoljeno.  Vjerovatno ne ocekujuci ovoliki otpor - menadzment totalno nepripermljen.  Advokat koga je menadzment doveo da tumaci zakon i pravilo, navijacki radi za prijedlog menadzmenta - istina, prilicno nevjesto. Nasi - pripremljeni i motivisani. I mi s njima!
Atmosfera u pojedinim momentima na granici incidenta, jer je menadzment, uz ostalo,  napravio i veliku gresku u proceduri i prije pocetka sastanka davao vlasnicima oprecne i zbunjujuce informacije o glasanju. Tako ce glasanje koje je obavljeno zbog proceduralnih gresaka biti ponisteno i novi sastanak na istu temu biti ponovo organizovan.

Bio je to, sto bi kod nas rekli, sastanak kucnog savjeta ali i lijepo iskustvo i mogucnost da upoznamo komsije od kojih vecinu nikada nismo ni sreli. A ovako izgleda sastav "Kucnog savjeta" koji  raspolaze sa preko 5 miliona dolara godisnje skupljenih u fond za odrzavanje zgrada u koji prilicnu sumu mjesecno uplacuje svaki vlasnik stana.


No comments:

Post a Comment