Wednesday, November 07, 2018

Rezultati jucerasnjih izbora u Americi

Ponovo, kako to u politici cesto biva, svi slave pobjedu!


I Demokrate, koji su osvojili vecinu u Predstavnikom domu, ali su izgubili nekoliko vaznih mjesta u Senatu, ali i Republikanci koji su izgubili Predstavnicki dom ali su povecali, do sada, klimavu vecinu u Senatu.
Osvajanje vecine u Predstavnickom domu ce imati nesagledive negativne posljedice u buducnosti za vlast Republikanaca a posebno predsjednika Trampa. Do sada su Republikanci imali u svojoj kontroli i jedno i drugo i Tramp je mogao mijenjati i donositi zakone, postavljati, smjenjivati sudije i druge funkcionere, ne uvazavajuci misljenje manjine, Demokrata. Mogao je raditi sta je i kako je htio.



Ubuduce to sigurno nece moci... Morace voditi racuna o misljenju Demokrata, morace s njima pregovarati i dogovarati se. Morace odustati od diktatorkog stila, kojim je dvije godine vladao najvecom svjetskom demokratskom silom. Demokrate sada imaju snagu da pokrenu inicijativu za njegovu smjenu, da objelodane dokumenta, kao na primjer dokument o placenom porezu koji Tramp krije kao zmija noge, da se objelodane rezultati nekih od istraga koje se protiv njega vec vode, da se...

Uzimajuci to u obzir, Demokrate su postigle veliku pobjedu na jucerasnjm izborima.
Uzimajuci u obzir da su Demokrate izgubile neka mjesta u senatu koja su ranije drzali, i u drzavama u kojima su do sada lako pobjedjivali. I to bas u drzavama u kojima je Tramp u zadnje dvije nedjelje drzao mitinge! Time je on jos jednom pokazao da zna animirati glasace koje ga podrzavaju bolje nego sto to Demokrate rade sa svojim glasacima. On je covjek koji zna kako izazvati paznju i kako manipulisati masama. (Harizma i ego ; Trump - nije sve za odbaciti)

Bilo - kako bilo, naredne dvije godine ce biti veoma, veoma zanimljive na politickoj sceni Amerike. Zanimljivije cak i od prethodne dvije koje su vec do sada izazivale mnogo vecu paznju svjetske javnosti nego ikada do sada.

Bice to jos zabavniji i popularniji reality show nego i jedan do sada u istoriji reality showa!

Uostalom, drugacije ni ne moze biti, jer predsjednik Amerike je zvijezda reality showa koji je izbore dobio zahvaljujci vjestinama koje su ga napravile zvijezdom.

No comments:

Post a Comment