Thursday, December 13, 2018

Aleksandra Ćuk: Glumac je glumac, Zijah Sokolović


Zijah Sokolović, glumac pisac reditelj i profesor, pola veka rada proslavio je performansom - tako što se "okovan" pozorišnim daskama prošetao ulicama Sarajeva. On je objasnio da se ovaj njegov čin može različito tumačiti.

Čini se ipak da ga je većina doslovno shvatila imajući u vidu njegovu energiju bez daha s kojom sve ove decenije igra, koji ga čine umetnikom okovanog glumom. Sokoloviću su, naime, na sceni dovoljni stolica i mikrofon da napravi čudo i drži budnom pažnju publike čak dva i po sata koliko traje njegova legendama monodrama "Glumac je glumac je glumac je glumac", za koju je napisao tekst još 1977. godine, a koju je izveo dovoljan broj puta da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Kada su ga pitali da objasni kako je komad nastao i da objasni fenomen njegove dugovečnosti, Sokolović je rekao da je vreme kada je pisao ovaj tekst bilo vreme u kojem je on sticao slobodu i kada se "komotno disalo između politike i religije". Kaže da je imao potrebu da se opere od osobnog primitivizma i da se očisti od skorenih naslaga provincije.

- Želio sam da sam odredim svoje mjesto u svijetu, da taj svijet gledam kako ja hoću i mogu. Nisam mogao podnijeti da moje mjesto budućeg glumca i umjetnika bude određeno politikom ili predrasudama globalne malograđanštine ili ulogom u nekoj TV seriji, nego sam želio da sam odredim svoj prostor, vrijeme i radnju. I zatim sam napisao i odigrao što ja mislim ko je glumac, što je glumac i gdje je glumac u ovom prolaznom svijetu.

Tekst ovog komada je preveden na nekoliko jezika, igra se svuda po svetu, ali sa više glumaca. Sokolović scenom vlada sam, a uz to ovaj, kao i mnoge druge tekstove izgovara veoma brzo, tačno i čini se svakim delićem sebe radi sve ono što zna i ume da zasmeje ili rasplače publiku i uspostavi sa njom komunikaciju. To je, kako i sam kaže, suština ove profesije.

"Gluma je neka komunikacija. Mora postojati u stvarnom životu da bi se koristila u iluziji", izjavio je jednom. Sokolović veruje u tezu da ta iluzija nastaje kad glumac istupi u prazan prostor. Ni sve tehnologije sveta još uvek nemaju adekvatnu zamenu za živog glumca, smatra on, a naročito ne Jutjub na kojem ga toliko ima. "To vam je kao i seks, možete da ga gledate na televiziji ili da ga doživite", objasnio je Sokolović razliku između fizičkog i posredovanog iskustva spram pozorišta.
Za pola veka rada se oprobao u najrazličitijim formama i igrao je za najrazličitiju publiku - za decu (Nedjeljni zabavnik), odrasle, stare, a u veoma igranoj monodrami "Kabares, Kabarei" je sublimirao sve događaje i emocije koje su ga okruživale i ispunjavale 90-ih godina prošloga veka. Većina njegovih replika su opservacije na našu svakodnevicu, pa tako u svojoj vizuri "Subjektivno / Objektivno" Sokolović konstatuje: Ja subjektivno volim na televiziji da gledam sve. Objektivno ćeš poslije toga biti glup, ali subjektivno i težiš ka tome da budeš glup."

Za umetnički rad je dobio 33 nagrade: dve Sterijine, četiri zlatna Lovorova vijenca, tri zlatne kolajne na Festivalu monodrame i pantomime, Zlatnu arenu, Šestoaprilsku nagradu Sarajeva i druge. Zijah Sokolović rođen je 1950. u Sarajevu, gde je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji za scenske umjetnosti samostalnim projektom "Ex Ponto" Ive Andrića. Od 1983. postaje slobodni umetnik - radi u pozorištu, na filmu, radiju, televiziji... Glumio je u mnogobrojnim filmovima, kao što su "Samo jednom se ljubi", "Otac", "Konjanik", "Ledina", "Bella Block - Im Namen der Ehre", "Gluvi barut", "Karneval, anđeo i prah" i u serijama kao što su "Ljubav, navika, panika", "Zaboravljeni" i druge. Od 1992. godine živi u Beču. Redovni je profesor na Brukner Konzervatorijumu na odseku za glumu. Spava otvorenih očiju da bi video snove. Oženjen je poznatom pijanistkinjom Lidijom Stanković i ima tri ćerke. Najmlađa se zove Hana Selena.

Aleksandra Ćuk (Danas)

Napomena: Fotografija je posuđena s portala Radio Sarajeva: glumac Zijah Sokolović neobičnim performansom – šetnjom centrom Sarajeva okovan u "daske koje život znače" i govoreći dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac...je glumac...je glumac" – nedavno je obilježio 50 godina svog profesionalnog glumačkog rada.

No comments:

Post a Comment