Friday, February 15, 2019

Mario M.: Aplauz 'čitalačke čeljadi'


Dan zaljubljenih u Banjaluci su obilježili zaljubljeni u lijepu pisanu riječ. Oni su na juriš osvojili Banski dvor, napustili ilegalu, i umjesto u namijenjeni im mali salon prepunili koncertnu dvoranu. Nevjerovatan povod invaziji ljubitelja knjige bio je jedan 'Razgovor'. Ali ne običan, nego Razgovor sa (višestruko nagrađivanim, prevođenim, regionalno značajnim) književnikom Miljenkom Jergovićem. Naposlijetku se tražila prazna stolica. Neka je i to doživljeno! Dobro pripremljene voditeljke Vanja Šušnjar Čanković i Kristina Ljevak, raspoloženi autor i zainteresovani fanovi (svih generacija) učinili su da se 'Razgovor' doživi kao pamtljivi kulturni događaj.
Posjetioci se nisu se dali zavarati, na prvo Jergovićevo pitanje: ''Ne znam šta očekujete večeras od mene? Ja ne znam ništa radit', ni pjevat', ni svirat', ni glumit'...'', odgovorili su aplauzom.
Pisac impresivnog opusa napisanih i prevedenih naslova izbjegava da se broj knjiga s njegovim potpisom tretira kao senzacija, volio bi da ih nema već pedesetak ('osjećam se kao dama u godinama koja to mora priznati').
Razgovor je zamišljen i kao promocija posljednje knjige 'Selidba'... Publika je pomno pratila i zanimljiva razmišljanja raspoloženog književnika koja je često nagrađivala pljeskom:
O čitanju koje je jedan od najvećih atributa čovječnosti... O pisanju kao potrebi spisatelja, nikako terapijskoj djelatnosti; dok čitatelju susret s tekstom ravnog njemu itekako može djelovati terapijski. O onima koji čitaju i onima koji ne čitaju... ('Čitalačka čeljad' imaju dosta toga zajedničkog, bili oni u Banjaluci, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Rovinju ili čak u Splitu... oni razumiju jer oni čitaju.) O piščevoj svakodnevici... mnogo čitanja, manje pisanja, ali i uživanje u prisluškivanju tuđih razgovora... O proživljavanju likova o kojima piše, o ulasku u lik zločinca, što je teže nego u lik žrtve... koja ga manje zanima.
O prostoru i granicama koje autor smatra svojim, o geografiji razumljivih jezika na našem prostoru. O današnjim novinama o kojima misli uglavnom negativno i iluziji koju stvaraju društvene mreže...
Na završetku svi su bili zadovoljni, i autor i zaljubljenici u knjigu. I zahvalni organizatoru, agilnom udruženju za promociju i popularizaciju književnosti 'Imperativ' (Banjaluka) koje je omogućilo i kupovinu knjiga koje je autor poslije 'Razgovora' dugo potpisivao. Bilo je tu više knjiga Miljenka Jergovića nego u svim banjalučkim knjižarama.

Mario M.

No comments:

Post a Comment