Monday, March 11, 2019

I ovo je Bosna i Hercegovina danas...

Nacionalisti koji su na vlasti u svakom dijelu nase BiH na sve moguce nacine nastoje  da tu nasu prelijepu i domovinu i otadzbinu podijele, razgrade i prodaju drugima. 

Tri svjeza primjera:

1. Svake godine se sredinom marta u BiH obiljezava godisnjica bitke kod Galipolja u azijskom dijelu Turske.  Tom prilikom se uz minutu šutnje, polaganje vijenaca, učenje odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranje himni Bosne i Hercegovine i Turske te počasnom paljbom turskih vojnika, na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obiljezi godisnjica bitke koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i jedna od najzanacajnijih pobjeda osmanlijske Turske nad saveznicima i pobjednicima u Prvom svjetskom ratu, Rusijom, Francuskom i Britanijom.  




2. Prekjuce, umjesto 13. marta kada se obicno sastaju da obiljeze dan hapsenja njihovog vodje Draze Mihajlovica, ponovo su se  u Visegradu sastali cetnici Ravnogorskog pokreta. Uz precutnu saglasnost gradskih vlasti Visegrada, a i vlasti RS, obukli su svoje crne odore, uvukli uvecane stomake i postrojili se,. Uz pomoc svestenika pomolili a uz to i morbidno prijetili:"Bice opet Drina krvava...". Ne primjecujem da iko od zvanicnika naroda, u cije ime ovi monstrumi prijete, reaguje... Iako danas nastoje da to opovrgnu, cinjenica je da su cetnici, i tu istinu treba ponavljati, u Drugom svjetskom ratu saradjivali sa okupatorima Njemackom i Italijom, a borili se protiv partizanskog pokreta i time svrstali u gubitnike Drugog svjetskog rata.



3. Katolicka crkva u Koruskoj (Austriji) je ove godine zabranilla sluzenje mise u Bleiburgu jer je prihvatila misljenje da okupljanje na Blajburgu pocetkom maja, inace pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, ima vise elemenata velicanja ustastva (fasizma) nego li odavanje poste nevinima. Ova odluka austrijske katolicke crkve izazvala je brojne negativne reakcije i komentare vjerskog i politickog vrha u Hrvatskoj, ali i u dijelu Bosne a posebno Hercegovine. Da podsjetim, ustaska NDH je bila na strani osovine koja se borila protiv saveznika i pobjednika Drugog svjetskog rata



Na kojoj si strani, moja Bosno i Hercegovino?!

Zalosna je cinjenica saznanje da u Bosni i Hercegovini ima toliko onih koji podrzavaju ili se prave da ne vide neo-nacisticke pokrete ustasa i cetnika. Naravno, ti pokreti se ne mogu izjednacavati jer za rasliku od ustaskog koji je uspio u svojoj namjeri da stvori etnicki cistu HDH, Drazini cetnici nisu uspjeli u svojoj namjeri stvaranja etnicki ciste Velike Srbije. Ni nacionalisticki muslimanski pokret kojima Bosna onakava kakva je bila nije pri srcu, ne moze prezaliti odalzak osmanlijske Turske sa ovih teritorija.
Dok god svi ovi pokreti imaju svoje sljedbenike, dok god ih vlast javno ili tajno podrzava - nema mirne Bosne.

No comments:

Post a Comment