Monday, April 01, 2019

BiH LEŽI NA "NAFTI 21.VIJEKA"


Sasvim slucajno ova vijest ide bas na 1.april. Vjerujte mi na rijec, vijest je istinita i tacna. I nema nikakve veze sa prvoaprilskim salama! 
Ona nam govori da cemo jednog dana biti bogati! Dobro, vjerovatno ne mi, ali generacije iza nas - svakako!
Znam, smjesate se. Nepovjerljivi ste. Ali vjerujte mi  -  vijest nije lazna.
Zapravo, ja vjerujem da je ovo istina.

Mineral litij je vec danas osnova proizvodnje i brzog napretka tehnologije i industrije akumulatorskih baterija koje se koristi u nebrojenim industrijama: auto industriji, komunikacijama, medicini, alatima... gdje sve ne! U jednom periodu u svom radnom vijeku bavio sam se test uredjajima za akumulatorske baterije i dobro znam koliko je, koristenjem novih tehnologija i materijala a posebno litija, ova industrija napredovala. Sjetite se samo koliko su kratko do nedavno "trajale" razne baterije koje smo koristili u telefonima, foto-aparatima, laptopima... Do prije desetak godina glavna nam briga bila koliko ce baterija"trajati" i kako je dovoljno napuniti da ne otkaze bas u odsudnom trenutku. Danas, o tome skoro da i ne brinemo. 
Za manje od pedeset godina tehnologija izrade akumulatorskih baterija ce jos vise napredovati. Za tih pedesetak godina, bar pola automobila ce biti pogonjeni akumulatorskim baterijama na bazi litija. Ako je bar u pola tacna procjena naseg bogatstva ovim mineralom - Bosna i Hercegovina ce u buducnosti biti bogata kao npr. Kuvajt danas! 
Vjerovatno vecina vas ne vjeruje u to - ali ja vjerujem!

Jedino sto se bojim da ce nasi danasnji seici i njihovi potomci ubirati kajmak i od tog bogatstva jer oni su vec pokazali i dokazali da se i u sirotinji, kakva je Bosna i Hercegovina danas, dobro snalaze i jos bolje bogate!
Zato narode moj bosanski - opameti se. Ima sanse! 
Za vas koji vjerujete - bog nam je podario bogatstvo u prirodi i klimi u kojoj zivimo. Za vas koji ne vjerujete priroda se pobrinula da zivimo u i prelijepoj prirodi, predivnoj klimi i na bogatstvu!

Da li su nam bog ili priroda dali i pamet - e tu se do sada nismo bas pokazali! Rekao bih, do sada smo dokazivali suprtno!
Da li imamo sansu da se, ako se opametimo, rijesimo fukara koji nas vode u siromastvo i propast i koji  planiraju da zive kao nasi paraziti i bogate se dovijeka? 
Svakako! Do nas je samih! Tu nam ni bog ni priroda vise ne mogu pomagati.

Bosna i Hercegovina je vec sada prelijepa i bogata zemlja! Nema ovakve prirode i klime, geografskog polozaja ni u Njemackoj, ni u Americi, ni u Kanadi...Ne kazem, sve su te zemlje lijepe i bogate, ali to sto Bosna i Hercegovina ima na ovako malom prostoru, gotovo na dohvat ruke, to rijetko koja zemlja ima! 
Sansa sa litijumom je istorijska! 
Zamislite vi, Bosanci moji, sebe u ovom malom raju na zemlji, pa jos sa 5 do 10 hiljada zaradjenih eura mjesecno!!! 
Znam, ne mozete vi to sada, iz bijede u koju ste gurnuti, ni zamisiti.

A to je skoro na dohvat ruke.
Na vama je da do tog blagostanje zbacite fukare koje vam krv piju, izaberete normalne i postene medju sobom, a ima ih ja to vjerujem i znam, i uzivate u zivotu svom i svojih potomaka!

***********************


Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj automobilske industrije. Svjetski mediji litij su odavno prozvali „naftom 21. stoljeća“.
Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije nedavno je dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će realizacija projekta „Jadar“ biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija. Rekao je tada i da bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine.
Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kazao je da predsjednik Srbije nije ovo rekao napamet te kako je to su u potpunosti tačno.
– Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima – kazao je Gutić nedavno za Dnevni avaz.
Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne. Dodao je da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.
– Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke tvrtke. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku tvrtke „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić.

(Slobodna Bosna) 

No comments:

Post a Comment