Wednesday, July 17, 2019

Ne dozvolite da vas manipulisu, da vas lazu, da vam podvaljuju..!

Citam naslov u jucerasnjim Nezavisnim novinama:
Wall Street Journal: Novak je zao kao Klint Istvud i Džoni Keš (originalni tekst procitajte ovdje)



Radi se o reakcijama svjetskih novina na proslonedjeljnu pobjedu Djokovica nad Federerom  u finalu Wimbledona - onako kako to Nezavisne novine cine. 

Nadam se da ste gledali ovaj odlicni teniski mec sa, za nas koji navijamo za Djokovica, predivnim hepiendom. 

I nama kao da nije dosta to sto je mec bio uzbudljiv, sto je u dramaticnom zavrsetku Djokovic pobijedio i Federera i publiku koja je u velikoj vecini navijala za njega. Ne, nama to nije dovoljno, mi trebamo vise drame, vise neprijatelja, vise onih koje smo pobijedili. I onda, novinar, urednik, redakcija, ko li se vec krije iza inicijala N.N., Nezavisnih novina postavi naslov Wall Street Journal: Novak je zao kao Klint Istvud i Džoni Keš. Poznato je da vecina ljudi cita samo naslove, da velika vecina te vecine ne cita ni cijele naslove. Prema tome, velika vecina citalaca ce procitati i zapamtiti kako je Wall street Journal napisao da je Novak zao! 


A istina je da je Wall street journal napisao ovaj clanak uz slijedeci naslov: Making Sense of Djokovic and Federer’s Brilliant Madness  u kome veoma pozitivno pise o oba tenisera, a posebno o Djokovicu i kazu: "Novak Djokovic is a bad, bad man. " sto bukvalno prevedeno znaci: "Djokovic je los, los covjek." - dakle ne zao kako je to u naslovu Nezavisnih novina prevedeno. Ali u kontekstu a i prema urbanom engleskom rijecniku "bad man" znaci da je Djokovic covjek koji radi na nacin suprotan nacinu kako bi to vecina radila. Upravo onako kako je to Djokovic na press konferenciji rekao. On je podrsku i navijanje vecine posjetilaca Winbledona Federeru "cuo" kao podrsku njemu samom i to mu je davalo dodatnu snagu da pobijedi!

Ovo sto u ovom slucaju rade Nezavisne novine se u ozbiljnom zurnalizmu zove manipulacija i propaganda. Neciji tekst se  svjesno i namjerno prevede pogresno, pa se onda to jos stavi u prvu polovinu naslova da bi tako plasirana vijest izazvala potpuno suprotan efekt od onoga sto je bila namjera originalnog clanka. 


Zar i na ovoj prepijepoj Djokovicevoj pobjedi treba  graditi emocije citalaca na osnovu lazi?

Zar nam nije dovoljno neprijatelja? Trebaju li nam novi? 
Ima li ista pozitivno na cemu se moze graditi sportski i svaki drugi patriotizam?
Postoji li u sportu iskreno, vitesko rivalstvo ili nama treba neprijatelj - a ne sprotski rival - i sa druge strane mrezice?

Siguran sam da je ovakav nacin podrske suprotno od onoga sto je Djokovicu potrebno i sto on zeli.

No comments:

Post a Comment