Tuesday, July 30, 2019

Preminula pjesnikinja Enisa

Iz mraka prašume,
Izgubljen i tanak,
Drhtav, kao zalutali list,
Doplovio je do mene
Tvoj glas, nestvarno čist...
(Enisa Osmančević Ćurić: OPORUKA)

Enisa Osmančević Ćurić
1945 – 2019.

Posljednje godine svoga života, posljednje svoje dane Pjesnikinja je odživjela kao antička junakinja velike privatne tragedije. Ona i njen Lojzo godinama su se borili za zdravlje svoje kćeri. Ta borba je označila njihov život i njihovo stvaralaštvo. Iako je ’’u čvor svezala suze’’, njena poezija je u bolu, bijelom bolu. Majka ’’uspjeva da se ne uruši’’, spašava je Vedrina njezine kćeri.

Gubitak brata, gubitak muža suborca... Pjesnikinja nastavlja proživljavati borbu svoje Lavice. Njen Lojzo u amanet je ostavio portret, oslikavši je kao ’’Lijepu majku koja i prsima i leđima, mislima, snovima, dahom svojim, nadom, saburom, krikom galeba prkosi crnom pauku, dostojna Bogorodice i svih nena i ebejki. Osnažena vodama ilidžanskog zdravlja uznosi na brdo više Graba, krikom ljubavi i ludilom materinstva tetovirana, ne da sumnji da priđe našoj Vedrani!’’ I poručivši joj ’’Bit ću tvoja sedra, volim te!’’

Duga bitka za zdravlje i život Lavica je izgubila. Pjesnikinja je utonula u Tišinu, pjesmom je ovladao pelin.

I kada se činilo da Enisa ima još snage, da će sa svojom unukom povratiti stvaralački i životni elan, srce je otkazalo.

Pjesnikinja Enisa Osmančević Ćurić je rođena u Banjoj Luci, nakon Gimnazije u rodnom gradu diplomirala na Pedagoškoj akademiji, do 1992. djecu u banjalučkim školama učila maternjem jeziku i stvaralačkoj igri sreće otkrivanjem najboljeg sebe, svoga slova. Objavljivala pjesme i priče, kao i eseje o dječijem stvaralaštvu. Autor je pjesama koje su uvrštene u čitanke i antologije. Prevođena ne više jezika. Više od 40 godina član je Društva pisaca BiH. Grad Banja Luka joj je dodijelio 1985. nagradu za književni rad ’’Veselin Masleša’’, dobila nagradu ’’Mali princ’’ za doprinos književnosti za djecu i nagradu ’’Nasiha Kapidžić Hadžić’’ – ’’Vezeni most’’. I kad je bilo opasno i teško ostala je u svom gradu gdje je živjela u svojoj pjesmi.

Važnije objavljene knjige za djecu i odrasle: PRAMČIOK, KLEMPAV OBLAK, SVJETLAC U KOPRIVAMA, PEDALJ VEDRINE, USPAVANKA ZA TINU, BERITE SVOJE SNOVE, AGDA I PELIN, RIJEČI IZA TIŠINE.
(mm)

*********************

Posljednji oproštaj sa pjesnikinjom Enisom Osmančević Ćurić

Komemoracija: Banski dvor, Vijećnica - subota, 3. VIII 2019. 10 h

Sahrana: Groblje ’Sveti Marko’ - subota, 3. VIII 2019. 13 h


3 comments:

  1. Iskreno saucesce cijelom gradu Banja Luka.
    Mirnez

    ReplyDelete
  2. Sa nevjericom citamo ovu Marievu vijest. Banjaluka je izgubila jednu divnu majku, vjernog saputnika njenog Lojze, jednog velikog umjetnika jednostavno zenu, sugradjanina ogromnog srca. Enisa hvala ti za ove divne pjesme koje si pisala, posebno djeci. One ce biti vjecno sjecanje na tebe i tvoj rad. Pocivaj u miru u svom rodjenom gradu. Izet i Jasna

    ReplyDelete