RECEPTI I SAVJETI

 KOLACI 

KOPRIVA-ŽARA 
 Iako smo svi ponešto čuli o ljekovitosti koprive, ne znam koliko nas
je svjesno toga, koliko je ona zapravo ljekovita.

 Članak je preveden sa engleskog, ime doktora na žalost je nepoznato.

 "Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi
shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Svi
dijelovi koprive - stabljika, lišće, korijen i cvijet - imaju
ljekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena.
Na slici Albrechta Duerer (1471 - 1528) možemo vidjeti anđela sa
koprivom u rukama.

 Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala
sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju
odavno pojeli.Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od
svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od
koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto
ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje
čiste krv.

 Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno
djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi
upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu
preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

 U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući,
za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve,
bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će
to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive
svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također
je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

 Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i
beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza,
i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete
se osjećati puni energije i zdravlja.

 Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim
nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i
patila je od glavobolje. Preporučio sam joj čaj od koprive. Nakon
nekog vrjemena opet sam ju sreo, a ona mi je sa oduševljenjem rekla,
kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina obitelj
okrenula prirodnom načinu liječenja.

 Čaj od koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene
bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti
krvi. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može
uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od
alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od
koprive.

 "Kopriva smanjuje osjetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i
gihta. Jedna moja pacijentica je patila od išijasa. Bila je pod
medicinskom njegom 3 godine. Nakon toga, što je počela raditi kupke sa
koprivom (200 gr koprive na jednu kupku), ozdravila je u roku 6
mjeseci.

 Jedna gospođa, stara 50 godina, imala je tako tanku kosu, da je
morala nositi periku. Njoj sam preporučio da pere kosu sa posebnom
smjesom, napravljenom od čaja od koprive i koncentrata korijena
koprive. Poslušala je moj savjet i njezina kosa je sa svakim tjednom
postajala sve gušća.

 Za zdravlje kose je vrlo dobrotvorna tinktura od koprive, koju je
lako napraviti od korijena koprive, koju ćete iskopati u proljeće ili
jesen. I ja svaki dan nanosim ovu tinkturu na vlasište - čak i kada
putujem, nosim ju sa sobom. Vrijedi truda - nemam perut, a moja kosa
je gusta, mekana i sjajna.

 Kopriva je jako korisna za bolesti krvnih žila, na primjer, Birgerovu
bolest. Mnoge osobe bi mogle izbeči amputaciju noge, ako bi počele sa
kupkom od koprive na vrijeme. Svaki grč, bilo gdje da se pojavio,
ukazuje na lošu cirkulaciju. Kod takvih simptoma preporučuje se kupka
sa koprivom.

 Kupka se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu
i okupajte područje srca sa toplim čajem od koprive. Dok to radite,
nježno masirajte područje srca.

 Jednom mi se obratila 50-godišnja žena iz Bavarske. Žena je već 28
godina imala fistulu, koja joj je donosila veliku bol. Fistula se
nalazila na jagodici lica, i operacije nije bila moguća. Po mojoj
preporuci, žena je počela brati mladu koprivu i praviti čaj. Pila je 3
čaše čaja od koprive dnevno sa 1 žličicom švedske grančice. Napisala
je slijedeće: "Točno nakon 2 tjedna fistula je nestala i bila sam bez
bolova. Fistula se nikada nije vratila."

 Sa zadovoljstvom iznova i iznova čujem iskustva ljudi, kojim je
pomogla kopriva. Nedavno dobio sam jedno pismo. Jedna gospođa je
pisala o tome, kako joj je pomogao čaj od koprive. "Ne samo da sam se
riješila kroničnog umora. Nestali su žuljeve i gljivice na nogama!"
Druga žena je napisala, da se konačno riješila ekcema. Takva pisma su
zrake nade u mojem životu. To je potvrda toga, da ljekovite biljke
zaista pomažu, samo se trebamo obratiti njima!

 Jednom mi je došao jedan stariji gospodin. Prije 3 godine prebolio je
gripu, nakon čega je imao strašnu glavobolju. Nikakvi lijekovi nisu
pomagali. Čak niti injekcije protiv glavobolje nisu bile korisne. S
vremenom, glavobolja je postajala sve gora, a čovjek je razmišljao o
suicidu. Preporučio sam mu da pije dvije i pol litre čaja od koprive
dnevno. Nakon 4 dana čovjek je nazvao i rekao, da se osjeća bolje nego
ikad u životu!
 Još jedan citat iz pisma:"Mnogo sam Vam zahvalan na pomoći. Već 19
godina patim od čudne bolesti. Bio sam kod puno liječnika, ali nitko
nije mogao reći, što nije u redu sa mnom. Prije tjedan dana počeo sam
piti čaj od koprive, i moja je bolest nestala na misteriozan način,
kao da nisam nikada bio bolestan!"

 Jedna poslovna žena mi je rekla, da sa sobom uvijek nosi termos sa
čajem od koprive. Uvijek se uzda u njega. Rekla je, da čaj od koprive
ne samo da odlično gasi žeđ, nego osvježava i otklanja umor.

 Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama: lagano
udarajte zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom. Također možete
napraviti vruću kupku sa koprivom.

 Na žalost, u modernom društvu čovjek prolazi mimo njih i daje
prednost analgeticima, koje koristi pretjerano.

 Želim Vam ispričati još jednu priču, koja me je duboko dirnula. "U
jednom gradiću sreo sam stariju ženu, koja je patila - prema dijagnozi
liječnika - od tumora na želucu. Zbog godina, žena se nije mogla
odlučiti za operaciju. Netko joj je preporučio, da pije čaj od
koprive. Svaki dan žena bi otišla u svoj vrt i ubrala pregršt koprive
blizu ograde, gdje je rasla u izobilju. Nakon nekog vremena, žena je
otišla na rutinski pregled kod svog liječnika. Iznenađen, doktor nije
mogao shvatiti, što se to desilo. Tumor je nestao! Nakon toga, žena je
mogla normalno uživati u zdravoj starosti."

 Nema potrebe čekati da dođe bolest. Rak neće imati nikakve šanse, ako
naučimo cijeniti koprivu. Poslušajte moj dobar savjet: započnite piti
čaj od koprive već danas.

 Suhu koprivu možete kupiti kod travara. Svježu mladu koprivu možete
ubrati u proljeće. Što je mlađa i svježija kopriva, time su jača
njezina ljekovita svojstva. Napravite nešto pozitivno za Vaše
zdravlje!

 "Otkada sam saznao o ljekovitosti koprive, nastojim da pijem čaj od
mlade koprive tokom 4 tjedna u proljeće i jesen. Obično popijem 1 čašu
čaja na prazan želudac pola sata prije doručka. Tokom dana popijem još
1-2 čaše čaja. Najbolji efekt ćete postići ako čaj ne popijete odmah,
nego ga pomalo pijuckate.Nakon 4 tjedna osjećam se kao da sam se
ponovno rodio i mogu raditi 3 puta više. Moja obitelj i ja ne uzimamo
lijekove već godinama i osjećamo se mladima i zdravima."

 Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer on ne posjeduje neugodan
okus. Ako želite, možete čaju dodati malo kamilice ili mente.
 Žena iz Njemačke piše:"Moj susjed koristi koprivu da bi se riješio
štetočina u vrtu. Stavlja velike količine koprive u spremnik od 300 L.
Na neko vrijeme ostavi namočenu koprivu u spremniku. Zatim sa ovom
otopinom ponovno i ponovno šprica biljke. Na takav način, uzgaja
biljke na prirodan način, i ne mora koristiti kemikalije."

 Mnogi farmeri danas, umjesto toga, da koriste koprivu za eko-uzgoj,
špricaju ju sa herbicidima. Ne razmišljaju o tome, da na takav način
ubijaju mnoge ptice i insekte, koji jedu koprivu. Kako smo slijepi
postali!

 Čaj od koprive
 Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive
(lišća i stabljika).
 Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta.
Procijedite i popijte malim gutljajima.

 Tinktura od koprive
 U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz
pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu
flašu.
 Prelite sa osamdeset postotnim alkoholom. Ostavite flašu na toplom
mjestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procijedite kroz filter za
kavu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

 Kupka od koprive
 Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom.
Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i uljite u
kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako
ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se
tuširati - samo se lagano obrišite sa ručnikom. Budite na toplom još
bar sat vremena.

 Kupka za noge
 Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i
stabljika koprive i namočite preko noći u 5 litara hladne vode.
Slijedeći dan to zakuhajte i pustite da se ohladi. Ovu otopinu možete
koristiti 2 puta kao kupku za noge.

********************** 

LIJEČENJE POMOĆU MAGNEZIJEVA KLORIDA

Ovaj članak napisao je svećenik, otac Jahn Schorr, profesor fizike i biologije.
On nam govori što je osobno doživio.
Kada sam imao 61 godinu, skoro sam ostao paraliziran, a to je bilo prije 12 godina . Prije nego što sam započeo liječenje magnezijevim kloridom ,jaka bol me probadala u leđima, što je bilo prema riječima liječnika, neizlječivo. Kad sam ujutro ustao, osjetio sam jake bolove u kralježnici. Ta bol me pratila tijekom cijelog dana.
Živac (išjas) je prouzročio bolove, pogotovo ako sam bio budan. Takva bol me prisilila da radim sve sjedeći.

To je trajalo godinu dana. Bol je postala toliko ozbiljna da sam morao otkazati sva putovanja. Mnogo toga morao sam tada obavljati sjedeći. Poslije toga sam se vratio u grad Floreanapolis (Brazil) i potražio novog specijalistu koji će mi pomoći. Oni (specialisti) su mi napravili opet novu radiografiju i rekli da su moji kralješci u teškom stanju jake dekalcifikacije. Nije mi bilo pomoći. Na kraju sam imao velike muke s bolovima, bilo da sam sjedio,ležao ili bio u nekoj drugoj poziciji.
Nakon svega toga zapitao sam se: Što je TO što mogu učiniti? Za tradicionalnu medicinu bio sam izgubljen slučaj, tako da mi je preostala samo Božja pomoć. Pitao sam i molio BOGA za neko rješenje. Zatim se desilo da su me za par dana kasnije nosili u Porto Alegro( Brazil), na jedan kongres Isusovaca. Tamo sam se upoznao s ocem Juarezom, (svećenik-isusovac), koji me uvjerio da je liječenje mog problema vrlo jednostavno. Rekao mi je da za TO (moj problem) moram uzeti magnezijev klorid. On mi je pokazao medicinsku knjigu Oca Poig , španjolskog isusovca i slavnog biologa koji je otkrio ljekovitu moć magnezijeva klorida, stekavši iskustvo unutar svoje duhovne zajednice (subraća). U to vrijeme je njegova majka imala tešku artrozu - zadnji stadij. Jezuiti su poznati po svojem velikom znanju i vještini liječenja bolesti putem prirodne medicine, kao i bilja.Otac Juarez mi je rekao: „Ako uzmeš tu sol, nećeš umrijeti ,osim ako si sam prostrijeliš metak kroz glavu ili ako ćeš možda doživjeti neku nesreću.“
Počeo sam uzimati jednu dozu magnezijeva klorida svako jutro. Tri dana kasnije započeo sam uzimati jednu dozu ujutro i jednu navečer. Tako sam i nastavio. Dvadesetog dana, nakon što sam ustao, bio sam sam sebi čudan, a rekao sam si: MOŽDA SANJAM? Nisam više osjećao bolove i s lakoćom sam išao u šetnju gradom, prepun sjećanja na desetogodišnje teškoće svoje bolesti.
Nakon četrdeset dana mogao sam hodati s vrlo malo boli koju sam osjećao kroz cjeli dan u mojoj lijevoj nozi.
Nakon šezdeset dana, bolesna noga je skoro ozdravila i bila bolja nego desna.
Nakon tri mjeseca počeo sam osjećati da su moji zglobovi više pokretljiviji. Novi val pozitivnog života osjećao sam po cjelom tijelu.
Prošlo je deset mjeseci i ja sam postao gibljiv kao zmija, a osjećao sam se preporođeno.

Magnezijev klorid oduzima kalcij, koji nije na pravome mjestu, jer se taložio u zglobovima, te stvara normalan protok krvi, a krvni tlak se stabilizira. Živci postaju smireniji, a vi se osjećate bolje tako da mislite jasnije, pamćenje i koncentracija je poboljšana, krv postaje bolja tekućina i sve više se čisti.

Jako probadanje u jetri i prostati koja je trebala biti operirana prije nekoliko godina, je nestalo, skoro se više nisam sjetio da postoji.

Ljudi su me pitali što mi se dogodilo. POMLADIO SI SE! A u stvari sam se tako i osjećao. Opet sam imao radost života. Zato se osjećam dužnim objaviti ovaj članak, kao zahvalu Bogu da me uslišao!

Ovaj članak je posvećen svima onima koji trpe bol i osjećaju se bolesno.

PRIPREMA MAGNEZIJEVA KLORIDA:

Zakuhaš jednu litru vode i ostaviš da se ohladi. U bocu ili drugu staklenu posudu staviš 33 grama magnezijeva klorida (kupi u ljekarni) i zatim uliješ prokuhanu ali ohlađenu (1l) vodu. Dobro zatvori i potresi bocu. Na taj način, uvijek održavaj. Nema potrebe da ju se stavi u frižider.
Dnevna doza: veličina male šalice za kavu, a sve ovisno o problemu bolesti i starosti osobe.
1. Magnezijev klorid ponovo uspostavi mineralnu ravnotežu kod artroze, potičući funkcije organa, kao što su bubrezi da luče «acidum uricum» - (mokraćna kiselina).
2. Regulira rad živaca-mišića i sudjeluje u prijenosu impulsa u živcima.
3. Magnezijev klorid je glavni čimbenik psihofizičke energije i drži ravnotežu u mehanizmu djelovanja i opuštanja mišića, sprječava zamor mišića i njihovo grčenje, jača mišiće, te je preporučljivo za svakog sportaša.
4. Magnezijev klorid je potreban za pravilan rad i funkcioniranje srca, ima važnu ulogu u mnogim biološkim procesima.
5. Poboljšava probavu i daje enrgiju, dobar je antidepresiv, i odlično sredstvo protiv stresa.
6. Igra najvažniju ulogu u reguliranju tjelesne temperature.
7. Koristan je za prevenciju visokog kolesterola.
8. Regulira funkciju crijeva.
9. Ima značajnu ulogu u formiranju kostiju, te
10. Čak i u metabolizmu ugljikohidrata i proteina .
11. To je korisno za probleme iritiranih živaca-mišića kao npr. kod tetanusa , epilepsije,itd.
12. Smanjuje količinu masti u krvi, djeluje protiv arterioskleroze, čisti krv, oživljuje
moždane stanice, daje i održava vitalnost-mladost do duboke starosti.
13. Nakon četrdeset godina organizam čovjeka dobiva sve manje i manje magnezija u hrani što je uzrok starosti i bolesti. Stoga, magnezij treba uzimati u skladu s dobi.
14. Pozdravi se s problemima prostate i hemoroidima.
15. Spriječava gripu.
16. Produžuje mladost-vitalnost.
17. Spriječava pretilost.
18. Spriječava rak.
19. Spriječava arteriosklerozu.
20. To je izvrstan laksativ.
21. Regulira probavu.
22. Smanjuje probleme bronhitisa.
23. Sprječava ozebline.
24. Djeluje protiv zadaha.

STAROSNA DOB-UZIMATI:
Od 10 do 50 godina: pola male kavene šalice
Od 51 do 70 godina: Jednu kavenu šalicu ujutro
Od 71 i dalje: Jednu kavenu šalicu ujutro i jednu navečer.
Ljudi koji žive u gradu i hrane se siromašno zbog rafiniranog jela trebaju uzeti malo više magnezija. Za ljude koji žive na zemlji, doza može biti manja. Zasigurno je da osoba koja uzima magnezij, neće riješiti sve probleme svoje bolesti, ali će bolest biti u lakšem obliku i vitalnost obnovljena.
Uzimanje magnezija ne izaziva ovisnost, to nije kemijski proizvod, već je prirodna tvar- bez opasnosti i može se uzimati istodobno s drugim lijekovima.

KADA SE UZIMA MAGNEZIJEV KLORID?

- Kralježnica: išijas ili križa s dekalcifikacijom. Uzmi jednu dozu u jutro,drugu popodne i treću navečer. Kad je problem jednom rješen, uzimaj dalje da se bolest ne vrati, ali je potrebno uzimati u manjoj mjeri, jedna doza ili dvije na dan, ovisno o starosnoj dobi.

-Artroza: Mokraćna kiselina se taloži u zglobovima, posebno u prstima koji otiču. To se događa zato jer bubrezima nedostaje magnezija. Budite oprezni, jer možete oštetiti bubrege.pa uzmite jednu dozu ujutro i ako u roku od 20 dana nema poboljšanja, nastavlja se s jednom dozom ujutro i drugom navečer.

KAD OZDRAVIŠ samo nastavi sa preventivnom mjerom ali prema starosnoj dobi.

-Prostata: prema usmenoj predaji: jedan stariji čovjek više nije mogao ići mokriti, savjetovali su mu prije operacije da uzme tri doze magnezija i stanje se poboljšalo.Nakon tjedan dana i bio je izliječen, bez operacije. U slučaju, kada prostata postane ponovo normalna,treba uzimati jednu dozu ujutro i dvije poslijepodne i dvije navečeri. Kada je situacija poboljša, nastaviti s minimalnom dozom za propisanu dob.

-Problemi starosti: nesavitljivost tjela, ukočenost, tremor, krute arterije s naslagom
kolesterola na unutarnjoj stjenki, nedostatak aktivnosti mozga. Uzeti jednu dozu ujutro, popodne i treću u večernjim satima. Nakon poboljšanja, uzeti minimalnu dozu za prevenciju,prema dobi.

-Rak: Svatko ga može dobiti i razboljeti se. Rak je rezultat poslijedice oštečenih stanica koje su oštećene zbog prisutnosti štetnih tvari. Te bolesne stanice se ne miješaju-povezuju s zdravim stanicama i nisu štetne, sve dok se njihov broj znatno ne poveća. To se lako može spriječiti putem magnezij klorida i s pomoću zdravih stanica.

Kod sporog širenja raka nije prisutna bol,sve dok ne nastupe progresivni oblici. U tom slučaju, pojavljuju se razni virusi koji napadaju zdrave stanice i uzrokuju širenje bolesti. U slučaju da se bolest već raširila, magnezij klorid može spriječiti širenje , ali ne i izliječiti, i ako su poznati i takvi slučajevi.

Postoje znakovi,koji pokazuju, da je sklonost oboljenju od raka nasljedna. Megnezijev klorid je preventivno sredstvo za rak dojke i da u tom primjeru oboljenja ne degenerira i prouzroči rakaste forme(oblike)(?).

Trebamo paziti da ne jedemo hranu koja prouzrokuje rak. Magnezij klorid kao lijek, je dovoljan da tijelo(organizam) ima uravnotežene mineralne soli, pa je tako zaštićeno od bilo kakve bolesti.

U svakom slučaju, preporuča se kad se situacija poboljša, smanjenje doze magnezij klorida na najmanju moguću mjeru i to preventivno prema starosnoj dobi. Također je poželjno prestati uzimati mg.kl.od 2 do 4 mjeseca, a zatim nastaviti ponovno 4 do 6 mjeseci s minimalnom dozom, pa prestati, itd..

Nedostatak magnezija u ljudskom tijelu, prouzrokuje između ostalog: opću slabost, degenerativne bolesti poput raka, tuberkuloze, diabetesa, poremećaj živaca a i koštane probleme.



**************

http://www.zenskikafe.com/nazdravlje/efikasno-lecenje-gljivama-u-srbiji.html

*****************
Ljekovita moc lanenog ulja

***************

OPNA OD SIROVOG JAJA ODVOJI SE OD KORE (POLAKO DA NE PUKNE) I STAVI SE NA ŽULJ.

GARANTIRANO SE KOŽA VRATI , TE NEMA TRAGOVA ŽULJU

Ovu metodu uče vatrogasci tijekom obuke: kad dođe do opekotina, kolika god da je njihova površina:
Prva pomoć se sastoji u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu gorjeti slojevi kože, a zatim se opekotina premaže bjelanjkom.
Jedna osoba je opekla veći dio ruke vrelom vodom. Usprkos bolu, stavila je ruku pod mlaz hladne vode a zatim uzela dva bjelanjka, malo ih umutila i u njih zaronila ruku.
Ruka je bila toliko izgorjela da kad ju je premazala bjelanjkom, koža se osušila a od bjelanjka se napravila neka vrsta opne.
Ta osoba je znala da je bjelanjak prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena premazivati ruku bjelanjkom. Poslije podne više nije osjećala bol a sutradan je ostalo samo crvenilo na mjestu opekotine.

Bojala se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njeno veliko iznenađenje, desetak dana kasnije, nije više bilo ni traga opekotine, čak je koža povratila svoju prvobitnu boju.
Opečena koža se potpuno regenerira zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koji je ustvari placenta puna vitamina.


****************
Ljekovita svojstva


Najobičniji orasi mogu vam spasiti život

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom. No orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.


Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovito uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima. Voditelj studije dr. Joe Vinson kaže: 'Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha.' Tim dr. Vinsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant. Znanstvenici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene. Toplina od pečenja u pravilu smanjuje antioksidantska svojstva oraha i bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, mnogi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i debljaju. No orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Jedete li orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.
'Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih', dodao je dr. Vinson.

*************************
POSLALA LJILJA COTA



*****************************

NATASA:

KIFLICE

cca 7 dl brasna
25 gr kvasca
1 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
3 zumanca
100 gr maslaca
2 kasike secera
Fil
marmelada od breskve, ljesnjaci i orasi.

Zamjesiti tjesto s navedenim sastojcima i ostaviti da stoji 45 min na toplom (ili dok se tjesto ne digne). Oblikovati dvije manje kugle tjesta koje se razvaljaju u velicinu palacinke . "Palacinku" izrezati na 8 isjecaka od kojih se prave kiflice. Kod pravljenja kiflica staviti fil, te prvo zavrnuti "usi" na coskovima zatim prebaciti duzu stranu da se fil ne izlije, te zarolati u kiflicu. Tako formirane kiflice ostaviti da stoje 30 min.
Namazati zumancem te posuti zrncima secera (u sitnim komadicima) i peci 6-8min na 250C.

MEDENJACI – PAPRENJACI

osnovni recept, moguće su razne varijacije ovisno o kreativnosti kuharice i bogatstvu smočnice
2 cijela jaja
3 + 3 žlice meda i šećera dobro umutiti
125 gr maslaca može i maslinovo ulje
dodati:
500g brašna, glatko
1/2 vrećice praška za pecivo
pola žličice cimeta i karanfilića
naribana kora muškatnog orašćića
trećina žličice bijelog papra

Sve dobro izmiješati, formirati loptice veličine manjeg oraha i staviti u dobro podmazan pleh.
Razmaknuti loptice i lagano ih pritisnuti.
Peći na 180C, 15min, dok lijepo ne porumene.

KRUH OD BANANA

• 3 dobro zrele zgnječene banane
• 100 gr meda (3 žlice )
• 200 gr brašna, glatko
• na vrh noža soli
• 1 ravna žličica sode bikarbone
• 2 žlice rastopljenog maslaca ili ulja
• 8 dkg sjeckanih oraha

Peći 1h na 180C.

VARIJANTA

• 3 dobro zrele izgnječene banane
• 2 žlice meda
• 200 gr integralnog brašna
• na vrh noža soli
• 1 žličica sode bikarbone
• 2 žlice ulja
• 80 gr sjeckanih oraha
• 100 gr sjeckanog suhog voća – marelice, brusnice, grožđice,


************************
Prvi recept koji postavljam nije kulinarski, ali je 'zdrav po zdravlje' i koristan. Zato sam ga i uvrstio. Jer zdravih i korisnih savjeta i recepata nikad previse. Jeste da malo odstupa od prvobitne namjene stranice, ali , boze moj, koliko smo mi puta vec odstupili i od namjene i namjere, pa evo nas jos uvijek zivi i zdravi. E, da bismo nastavili biti takvi, procitajte ovaj koristan recept.

Što učiniti ako od gripe ipak obolimo?

Autor Damir Rogulja

Ni sam ne znam koliko sam i kojim sve prilikama iznosio recept mr.Jasminke Papić o postupku pripreme mednog pripravka za ubijanje virusa gripe. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?

Postojeći antivirusni lijekovi Tamilflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koje se daje u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!

Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme. A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?

Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da "svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.

Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može čuti ili očiju koje ga mogu pročitati.

***********************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...