Thursday, July 07, 2011

Miroslav Krleza (7. JULI 1893. - 29. DECEMBAR 1981.)

Povodom godisnjice rodjenja velikog pisca, pjesnika, autoritativnog mislioca Miroslava Krleze prisjetimo ga se po nekim njegovim, nasumice izabranim, mislima:

"Čovjek je tako izmislio boga, a sad kleči pred njim stoljećima.
Čovjek je isčeprkao iz blata zlato, a sad ta bespredmetna kovina vlada njegovim nazorima i uvjerenjima. Čovjek je izmislio strojeve, a danas strojevi vladaju čovjekom, umjesto da je obratno."

***********

"Bog je čudestvena i strašna riječ, nastala od strave pred smrću."

***********

"Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobodjenje od predrasuda."

***********

"Svaka laž, koja se može dokazati kao juridička istina, pretvara se u juridicku istinu."

***********

"Riječi... spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme izmedju čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."

***********

"I mjesečina može biti pogled na svijet."

***********

"Ljudi se medjusobno varaju, lažu jedni drugima u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirno pretvorljivim udvaranjem, a to im često posteno ljudski izgleda nerazmjerno hrabrije, nego da jedni drugima kažu golu istinu."

***********

"Da nema u nama ljudske svijesti o smrti, ne bi bilo ni umjetnosti, a zašto se čovjek boji smrti, to je pitanje isto tako ljudsko kao i to, zašto čovjek zapravo živi."

***********

"Govoriti o starim sramotama uvijek je poučno..."

***********

"Sumrak i najružniju ženu pretvara u zagonetnu lutku."

***********

"Boriti se perom spada među najveća junaštva."

***********
Postavljajući izložbu "Umjetnost na tlu Jugoslavije od prahistorije do danas", prvo u Parizu kasnije je obišla svijet, Krleža je kao centralnu figu postavio bosanski bogumilski stećak. Na pitanje srpskog lobija zašto ne Bijeli anđeo iz manastira Mileševo odgovorio je da je freska do nas došla iz drugih krajeva i da se njom ti treba da hvale a ne mi. Slično je odgovorio i hrvatskim lobistima da na to mjesto postavi tragove katolicke kulture na tlu Hrvatske. "Bosanki stećak niko nema osim nas" odgovorio je. Kasnije je napisao i ovo upravo o bosnaskom stećku:

"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stećke.

Šta je stećak?

Oličenje gorštaka Bosnaca!

Šta radi Bosanac na stećku?

Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli. Na kome je prikazan kao sužanj."

O srpsko-hrvatskom sukobu Krleža će napisati i ovo: "Sačuvaj me bože srpskoga junaštva i hrvatske kulture".

******************
Uz Natasin komentar:


Gugle obiljezio godisnjicu rodjenja Krleze

1 comment:

  1. 7. juli… datum kojeg pamtim jos iz one prve polovice (i ljepse) mog zivota… Mama objasnjava gdje stanuju njeni prijatelji… ”znate oni su u ulici Sedmog jula… prema Kalemegdanu… to vam je bivsa Kralja Petra” … ostao mi ovaj dodatak u pamcenju, malo cudan, jer , bila sam dijete… I onda poslije puno , puno vremena, prije koju godinu, nadjem se u Bgdu, pa me moja drugariaca podsjeca : ….”Jugolaboratorija” (u toj prodavnici smo nekad mogle nabaviti hemijsko posudje) ti se nalazila u ulici Kralja Petra, bivsoj 7. jula… Jutros pomislim kako bi Krleza zgodno I sa zaokom prokomentarisao ove rokade! Ma, bio je iznad sviju, nesto poput Akropolja…

    ReplyDelete