Wednesday, March 06, 2013

Pročitaje Čavezove izjave o svjetskim liderima


Pročitaje Čavezove izjave o svjetskim liderima: Đavo, alkoholičar, lažov, pijun

Venecuelanski predsjednik Ugo Čavez (58), koji je preminuo u utorak poslije dvogodišnje borbe sa kancerom, bio je poznat po mnogobrojnim kontroverznim izjavama koje je davao tokom 14-godišnje vladavine.
Čavez je u govoru u Ujedinjenim nacijama 2006. za bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša slikovito rekao:
,,Juče je đavo bio ovdje. Baš ovde. I danas se još osjeća smrad sumpora“.
Iste godine je, iznoseći mišljenje o Bušu, rekao: ,,Ti si alkoholičar, pijanica, lažov, nemoralna osoba, Mister Opasnost. Ti si ono najgore…psihološki bolestan čovjek“.
Ni za Bušovog ministra odbrane Donalda Ramsfelda nije imao bolje mišljenje. ,,Gospodar rata je Donald Ramsfeld, jedan od đavolovih pasa“, rekao je 2006.
Obraćajući se američkom predsjedniku Baraku Obami na američkom samitu 2009. Čavez je rekao:
,,Želim da budem tvoj prijatelj“, ali je 2011. imao drugačije mišljenje: ,,Ti si prevarant. Idi i pitaj ljude u Africi koji možda vjeruju u tebe zbog boje tvoje kože, jer je tvoj otac iz Afrike. Ti si afrički potomak, ali si ti sramota svih tih ljudi“.
Nekoliko dana prije latinoameričkog samita u Limi 2008. Čavez je optužio šeficu njemačke vlade Angelu Merkel za političku blizinu Adolfu Hitleru.
Za vrijeme redovnog nedjeljnog radiotelevizijskog obraćanja Čavez je Merkelovu napao jer predvodi demohrišćansku stranku, izjavivši kako jedna od dvije najveće njemačke stranke spada u ,,istu onu desnicu koja je podržala Hitlera i fašizam“.
,,Gospođo kancelarko, idite u… Neću ništa više reći, budući da ste dama“, rekao je tada venecuelanski predsjednik.
Taj napad je imao konkretan povod jer je Merkelova južnoameričke šefove država i vlada pozvala da se distanciraju od Čaveza, budući da on nije ,,glas Latinske Amerike.“
Za bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, 2006. je rekao: ,,Ti si imerijalistički pijun… Idi pravo u pakao“.
Za kubanskog vođu Fidel Kastra je, međutim, imao samo pohvale.
,,Ti si otac revolucije na ovom kontinentu, ti si naš otac“, rekao je 2007. prilikom posjete Kubi.
Bivšeg španskog premijera Hozea Mariju Aznara nazvao je fašistom. ,,On je bio pravi fašista“, rekao je Čavez 2007. na jednom samitu, što je naljutilo španskog kralja Huana Karlosa i primoralo ga da uzvrati: ,,Zašto ne umuknete?“
Poslije protjerivanja američkog ambasadora 2008. Čavez je izjavio: ,,Idite u pakao, jenkijevski govnari. Ovo je dostojanstven narod. Idite u pakao stotinu puta, mi smo sinovi Bolivara!“.
Podržavajući bivšeg libijskog vođu Moamera Gadafija, Čavez je 2011. rekao: ,,Bombardovati hrabar libijski narod da bi ga spasli? Kakva briljantna strategija lude imperije. Gde su tu međunarodna prava? Ovo liči na eru pećinskog čovjeka“.
Za bivšeg diktatora Ugande Idi Amina je rekao: ,,Mislili smo da je kanibal. Sada nisam siguran. Možda je on bio veliki nacionalista, patriota“.

O Marsu, konzolama, lutkama, bogatstvu...

O ulozi kapitalizma u nepostojanju života na Marsu: ,,Uvijek sam govorio i  mislio da ne bi bilo čudno da je postojala civilizacija na Marsu i da su onda možda tamo došli kapitalizam i imperijalizam i dokrajčili tu planetu“.
Za Sonijeve konzole za video igre PlejStejšen je ocijenio da su ,,otrov“ koji djecu vodi ,,kapitalističkim putem u pakao“ i da neke od njih uče djecu da ubijaju. ,,Jednom su i moj lik postavili u igru kojoj je cilj bio pronaći me i ubiti“, rekao je Čavez.
U svojoj nedjeljnoj radio emisiji ‘Alo, predsjedniče’, Čavez je pozvao venecuelanske proizvođače da prave obrazovne igračke i lutke s izgledom domorodačkog stanovništva kako bi zamijenili kapitalističke lutke poput Barbike koje, kako je rekao, ,,nemaju ništa s venecuelanskom kulturom“.
Izražavajući nezadovoljstvo zapadnjačkim igračkama, Čavez se već ranije okomio na Nintendo, upozorivši da te igrice podstiču ,,sebičnost, individualizam i nasilje“.
Čavez je imao i svoje specifično mišljenje o bogatstvu.
,,Biti bogat nije lijepo, to nije humano“, smatrao je on.
Boreći se protiv kancera, prošle godine je izjavio: ,,Ovo su teški dani, ali smo mi borci protiv nedaća… Ne mogu nastaviti da budem isti onaj trkački konj, kakav sam bio. Malo ću da se odmorim i opet ću biti dobro“.
(Nezavisne novine)

No comments:

Post a Comment