Tuesday, May 02, 2017

Vladimir Jokić: NA URANKU


Da nam živi, živi rad! (M. Veber)


PREDRATNI 1. MAJ

Proleće 1927... Ucvetala Šumadija, nabrekla, uzbibala se... Smederevska Palanka sva u beharu. Ali u Fabrici vagona nemaju vremena za visibabe, cvrkut ptica i zuj pčela - napredni radnici vredno se spremaju da svečano proslave 1. maj za inat trulim kapitalistima i ostalim eksploatatorima čoveka po čoveku. U to ime organizovano je veliko pretpraznično takmičenje u pogonu Bravarija: za jednim strugom Aleksa, najnapredniji i najvredniji metaloglodar u pogonu, a za drugim Joža, bravar na glasu, pridošlica odasvud.
Neizvesnost nije dugo trajala, u podne su objavljeni rezultati: bravar je i brži i jači i bolji.

ILEGALNI PRVI MAJ

Kraj aprila godine 1942... U okupiranom Beogradu procvetale trešnje po slobodarskim čuburskim baštama, a skojevci Prle i Tihi, dok čekaju da se zacrvene kao komunizam, slušaju Radio Moskvu i spremaju se za prvomajski uranak sa drugim naprednim omladincima i omladinkama, za inat Krigeru, pukovniku Mileru, Guzenbaueru i ostalim mrskim zavojevačima i domaćim izdajnicima.
Uranak je zakazan u Zemunu, na Ikarbusovoj utrini buduće Mercedesove fabrike.

POBEDNIČKI PRAZNIK RADA

Slobodarski Beograd godine 1947. Proleće. Duž olistalog Bulevara revolucije, svečano obučeni, s pesmom na usnama, nesputano šetaju radnici, seljaci i poštena inteligencija... Vidno srećni, s neopisivom radošću, oni čekaju svoj skorašnji praznik, Topčiderski uranak, pečeno prase i, posle, prvomajsku paradu... I, na svečanoj tribini kao na vrh torte - osmehnutog pobednika u maršalskoj uniformi!
A reakcija, iza zamandaljenih prozora i gustih zavesa, tajno sluša Glas Amerike i navija za "Crvenu zvezdu"...

SAMOUPRAVNI PRAZNIK RADNOG NARODA

Proleće godine 1977. Širom naše samoupravne domovine radni ljudi i građani, puni radosti i nade u bolje sutra, spremaju se da proslave međunarodni praznik rada, 1. maj. Od Triglava do Đevđelije vije se neraskidivo kolo bratstva i jedinstva, solidarnosti i zajedništva, a neprijatelji našeg puta u socijalizam mogu samo da nam zavide na uspesima koje smo do sada ostvarili i da nam pljunu pod prozor Belog dvora. Iz moćnih zvučnika Radio Beograda odjekuju taktovi Balaševićevog nezaborava "Računajte na nas", a u Sarajevu Šešelj
neumorno radi na svom magistarskom radu iz predvojničke obuke "Marksistički koncept naoružanog naroda".

ĐURĐEVDAN

Srbija ovog proleća... Najzad odvojeni od braće-nebraće i lažnih prijatelja, oslobođeni fabrika, radnika, seljaka i poštene inteligencije, svi, svi, svi Srbi hrle na zelena polja svoje Otadžbine da proslave tradicionalni srpski praznik Đurđevdan.

Vladimir Jokić (Danas)

No comments:

Post a comment