Friday, February 26, 2021

Vladislav Bodnaruk - Toba: 33. dio Burne vijesti

"Nisi me ni pogledala od kako si usla u kucu." rece Stari. 

"Nisam , jadna, nisam ni stigla!  A pogleda li ti mene moj Hemfri, onda kada sam se vratila sva iscrpljena jadna i propala sa djecom s mora neki dan!? Nisi se jadan sjetio, sve od silnog rada i brige za Cajavac. 

"Vidio sam da si malko ... umorna ali da si propala ne bi se dalo reci,  jer si nabacila barem pet kila! A i curice se popravile, kilu-dvje!" 

"Pet kila, pet kila, ti si vidio, naravno ... kad smo svaki dan morali jest duple suhe sendvice, "Made in Hungari-a!" 

 "A jel' ti i ona Zdenka jos u pripomoci ili i dalje sve moras sam? Vidila sam ja jos iz voza kako si sa njom kreno ka Hotel Palasu! I jos da te pitam, ovo ... sta ta Zdenka, radi sa vama Direktorima?

Onako nepismena i bez dana skole, k'o nasa Hadzihafizbegovicka moze vam biti samo k'o neki ... konsultant ... za posebna pitanja! Mislim, ona ... intimnija, jeldeee!?

Bar da si podig'o koju konzervu graha preko Sindikata, kad smo dolazili s puta,  ... pa da podgrijemo!

Sreca nasa pa imamo komsije da nas docekaju i sa svjezom kafom i sa vrucom pitom, onom, kvrgusom ... ako se kvrgusa racuna u pite!?" 

"Eto, vidis ti tebe, to je ta tvoja pamet! Nisi me vidjela deset-petnaest dana a tebi odmah jos s voza,  do jela! Pa da, naravno, dojela se na moru pa bi i kod kuce bila ... apetitli! 

Odmah sam znao da ces ti od svih vaznijih i vitalnih zivotnih problema i stvari  kad-tad pitati za jadnu Zdenku!

Zeno draga, ja da imam nesto s tom jadnom zenom, pa ja bi to sakrio ... ne bi' da me bas cijela Banja Luka sa njom vidi! I jos u Palasu! Jebote! 

U Palas smo isli po pozivu Komande Grada na sastanak sa radnom Grupom za pripreme i organizovanje smjestaja za novog Komadanta Grada posto ovaj stari, Pukovnik, kako li mu je vec ime, odlazi na novu duznost u Beograd, a dolazi nam novi Komadant Grada General Loncar. Eto ti, to je sva prica!" Zavrsi Stari svoje izlaganje a vec pri kraju price, osjetila se neka strepnja u glasu. Takav mu bio i pogled ...pun straha! 

"Auuu, bas ti je jaka prica!" Pravi se da je odusevljena Majka!"Izvini, molim te, ja se preletila, navikla da si Finansijski Direktor a ti preso u intendante, domare!" 

"Pa dobro, kad bas hoces eto i to da ti kazem, zamolio me Generalni Cajevca da ja kao neko od ukusa i smisla za estetiku organizujem novi smjestaj za novog Komadanta Grada i to ovaj put Generala!" ljutnu se Stari. 

"Aaaa, to ... sto odmah ne kazes!? A sto se General ne useli u staru Pukovnikovu Vilu ... kameno zdanje, pa na sprat, plus kamin ... sta tome fali?" lupka Majka nestrpljivo prstima po stolu. 

"Ne fali nista ... ali ona Pukovnikova droca, nece da se iseli iz Vile a dovela jos i gomilu Rodjaka sa sela! Pola od njih Borci izmedji 44 i 45 te godine!" 

"Pa to je lako! Izbacite je! Noga u guzicu ... svima!" isprsi se Majka . patriotski! 

"Eto , vidis tu smo ... tu je problem!

Niko ne zna na kakvu novu funkciju odlazi Pukovnik ali na ma sta god da ide tamo u Beograd, sleduje mu da postane General! Takav je red u Armiji!

Zato ne smije niko! Zato je Generalni Cajevca mene podmetnuo! Ma, da je sve cisto, on bi prvi potrc'o da se podmetne!

Sta ti mislis, draga moja, kako se postaje Funkcioner i Generalni? 

Pa podmetnes se bolan pod neke vazne stvari k'o da si ti to uradio! Ne trabas imati zasluge! Samo se  podmetnes, prikazes kao da si ti napravio nesto vazno i dobro!

E, zato sam ja odlucio da Opstina nabavi novu montaznu Vilu  kod Slovenaca a smjestio sam je odmah do Dispanzera, tako da je novi General blizu i Zdravstvu i Cajevcu! Sve u istoj ulici, eto!" klima Stari glavom, sam sebi odobrava! 

"Uuuu, super ideja, novi General dobiva Vilu u centru Grada! Bas ce mu biti drago sto ne mora svako jutro pjeske da tabana na posao, od onih kamenih vila s pocetka Grada.

A sta ce tu ... ona rospija Zdenka!" neda se Majka. 

"Sta sta ce ... sta sta ce ... kakvo je to glupo pitanje ... pa ko ce da pocisti i pomete po novoj vili ... necu se ja valjda naguzivati da tarem pod!?" gotovo ocajnicki, bas ono pravo iznerviran odbrusi Stari. 

"A takooo, pa sto odma' ne rece, Sreco moja   da ce se ona tamo naguzivati! Djaba nam bi ovolika prica, djaba nam prekomande, djaba ovo ili ono! Sve je jasno, novom Generalu, Komadantu Grada zena ce ostati u nekom drugom gradu u staroj zaposjeloj Vili, a i takav je red,  a on ce sam doci nama u Banja Luku, u sklepanu montaznu kucicu kod Dispanzera a za kucne poslove naguzivat ce mu se  Drugarica Zdenka! 

Eh, mog blente, koliko ti je vremena trebalo da mi objasnis ovako jednostavne stvari! Sad mi je jasno, zasto nekim ljudima, da ne kazem zenama, ne treba skola. Pa da, sta ce im skola, nece ju Genaral valjda propitivati Kosovski Boj? Jos onako, jadnu naguzenu ... taman posla! 

Takva, ne bi ni ja nista znala! 

A to sve samo zato, sto ti nisi htio da se naguzis, kako rece!" e moj Hemfri, dgje ce ti Bogart! 

 Pa crce od smijeha! 

"Samo se ti smij! Eto, nek ti bude, ali da znas, kad ju je upozn'o, General je odmah odlucio da ostane kod njega u radnom odnosu!" rece Stari. 

"Naravno u odnosu, u odnosu ...pa nek se i radi! Ma pustimo mi te vase kurvetine, nego ... pogleda li ti ovo nase dijete? Opet zaboravio , jelde, kao i docek sa Mora!?

Upita li se gdje smo mi bili danas? Nisi se sjetio ... ma razumljivo, ne znas, naravno! Jesi li ti , zalizani majstore ikad cuo za Prvi Dan Skole? 

Ko to ide prvi dan u skolu? 

 Da ne racunamo one tvoje partijase u doskolovavanju! Iako mi nije jasno na sta se ti tvoji Idioti doskolovavaju kad nemaju  nista prethodno od skole!?

Osim ako ne racunamo neki jebeni inostrani menadzment!

Ko ide Prvi dan u Skolu? To ne znas!" 

"O, joj ode to daleko draga zeno ... otkud znam ko ide prvi dan u skolu ... prvacici naravno , samo htjedoh  reci , nisi me ni pogledala kako si usla u kucu! I nista vise!

Tako smo poceli ovu pricu!

A ti si meni ...najvaznija na Svijetu!" rece u maniru velikog Glumca. 

Majci se osmjehnu ... brk! Sad dobro, znam i sam da neke zene nemaju ...brk, ali joj se osmjehnu taj dio lica gdje bi mogao biti, brk! Razveseli se! 

 "Bravo, eto te blizu, skoro si pogodio ... prvacici idu Prvi Dan u Skolu!" 

 "Ah, da, skoro zaboravih", Stari ustade pa izvadi iz tasne nekakvu sarenu kutiju!

Unutra vatrogasac! Mislim, nije pravi covjek vatrogasac jer ne bi ni stao u tu kutiju. Vatrogasni kamioncic! Ima i male lojtrice, vrtis ruckicu, vrtis a one se razvlace u duze lojtrice ... sve dok ne pukne ona spagica sto vuce one druge lojtrice! Ostane ti da okreces ruckicu ali nista se ne dize! 

Kad jednom pa'ne ... vise se ne dize! 

I jos mi dade veliku a tanku knjigu Petra Slemila. Naslov :"Kako sam prodao  vlastitu sjenku" U knjizi i posveta ispisana pravilnim ispisanim rukopisom moga Oca, ali ja jos nisam znao citati, pa je djaba On i pis'o, spominj'o Prvi Dan skole i sta se sve ne pise da udobrovoljis nekog kad mu za za poklon uvaljujes knjigu! Od samo dvadeset listova!  Dobro, i vatrogasca! 

Majka se zaleti u njega, lemajuci ga rukama po misicama! "Slago si me konju onaj jedan galcijanski, slag'o! Sigurno me volis, ma mozda manje nego ja tebe ... ali i to se racuna." 

Pa nastavi sava uzbudjena! 

"Jedva utjerali djecu u skolu. Nas Mali bio prilicno dobar, nista se nije otim'o. Neka djeca plakala, vriskala, boze me prosti odgoja. Sve proslo u najboljem redu jedino mi nekako Uciteljica, cudna ... sva nekako izgubljena. Isto misli i Ingrid.

Popile mi po pivu u Mostaru sa njom al' mi ne djeluje posve cista!" 

"Sta, zar tukne?" uskliknu Stari. 

"Ma ne to, tukne, prljava ... nisam joj gace zagledala, nego mi ne djeluje sva cista ... ono, u pamet, sta ja znam ...fijufic!" pa okrece i vrti rukama po zraku, pokazujuci to fijufic.

 "Gledaj, prvo, cinilo se je da je vec dobro cugnula, drugo, izgleda pobjegla sa casa ... i to prvi dan skole, trece najsmjesnije ... hoda s Dnevnikom po Gradu. Ingrid kaze, da je prije imala bolne menstruacije, pa se sad to u ovom postklimaksnom periodu mozda negativno odrazilo na licnost! 

Jelde, ti mislis da ja jos nemam takvih problema!?" pita zabrinuto Majka. 

Stari se pravi da nesto naporno konta, krivi glavu, sakriva pogled, pa je onda tako sagnutom glavom, ispod oka promatra. Ko kad te ispituju u policiji za nesto a ti ...nisi! 

Raspalise u smijeh, obadvoje! 

"Pusti Uciteljicu sad, ajd' Stara raspali jednu kafu, pa da ti pricam burne vijest!" 

"Burneee! Pricaj, pricaj ... prvo, burne ... pusti...kafu!" 

"Slusaj doslo mi otvoreno pismo  iz Amerike za onog covjeka od Ingrid!

Ustvari, nije pismo doslo, nego ga donjeo jedan iz UDBE. Ne brini, i sam mi je rek'o da je sve u redu. Znaju oni da je Ovaj njen Komunista! Joj, da mu vidis slike! Slikalo ih k'o na nekoj livadi , gomila njih oko nekog kazana! On vise zensko , nego musko! Ima zensku kecelju na sebi a ispod izgleda kratke hlacice tako da mu vire ispod te kecelje tanke nozice, ko dva stapica, pa sve lici na nekakvu kurvaju! Ima i dugu kosu i rajf na glavi! Sipa hranu ljudima." veli Stari. 

"Pa kako si prpozn'o koji je On, matereti, kad ih ima vise?"  brine se Majka. 

"Lako, jebogati i ti bi! Sve okolo crnci i crnkinje!" mudro odgovori Stari. 

"OK, sto si eliminis'o crnkinje i ja bi jer On sigurno nije zena, ali Crnceee, sto Crnceee?" , sve ljulja zabrinuto glavom. 

"Sto Crnce , pa dijete im je Bijelo, zeno ... istina malo tamnije ali Malta je to ... Sunce pici po cijeli dan, moraju biti malo tamniji! Znaci ne moze Otac biti Crnac!" zakljucuje Stari. 

"Vidi se da ti je obrazovanje u tom pogledu malo tanje! A govorila sam ti Ja da procitas koji americki ljubavni roman!

Moze biti i bijelo dijete kad ga napravi Crnac a kad je majka bijela. Citala sam to u americkim romanima. Poslije se generacijski to prenosi, malo uspava, pa kad se najmanje nadas, moze da se roditi i crno dijete i u dvoje bijelih roditelja! Onda jadne americke majke muku muce da dokazu da se nisu palicale one sa crncima!" rece Majka. 

"Nego,k'o se palico sa Crncima?" zbunjen je Stari. 

"Pa, njihove Babe!" mudro zbori, Majka, navukavsi vjedje. 

"Sta nam to govori?" gleda u Staroga. 

"Govori nam to da se ne trebamo mijesati s Crncima!?" ko iz top rece Stari. 

"Ja budale i rasiste! Jesi li ti normalan? Govori nam to da je ljudska vrsta ...cudo i sve je moguce u toj genetici!" poucava ga Majka. 

"I jesi li sada siguran koji je on na slici? Daj sliku da vidim!" 

"E, sad pravo vise ... ne znam!" rece Stari. 

Uzela sliku, pazljivo gledala ne trepcuci.Klima glavom, sretna da se odgovor da naslutiti i sa fotografija. 

"U pravu si, ovaj kraj kazana je On!" bio je njen jasan zakljucak. 

"Sad mi samo reci kako si ti to tako sigurna kad znamo da je Gospodin Otac ... Doktor! Sta onda radi kraj ovaj kazana? Jel On kuvar? Da nas Ingrid nije slagala u pogledu profesije, sta mislis!?" dvoumi se Stari. 

"Ne vjerujem, nisu ti kuvari revolucionari! To dok odluci pa nabavi na pijaci sta treba, pa isjecka za rucak ... ode revolucija. Revolucionari su dokoni ljudi! Uglavnom oni sto nista ne rade pa onda imaju i vremena da podjebavaju!" zakljuci Majka. 

"E, bas se slazem s tobom. I ja mislim, tako. Ovo je On, vidi mu na rukavu traka k'o u Njemaca u ratu samo mu krst nema one kuke. Pa da, to je to, crveni krst, samo se mi tako ne obiljezavamo jer je krst ... ipak, krst i jos crven! Zna se sta je crveno ... zvijezda! Zato se odmah nismo smasli!" i odahnu, kao da mu kamen pade sa srca! 

"A, kako ti znas da mu je krst na ruci crvene boje kad je forografija crno-bijela?" Majka isplazi vrh jezika prema Ocu! 

"Znam, nemoj me vise provocirati, pamet si mi pomutila sa kombinovanom djecom u raznim bojama! Cuj bijelci radjaju Crnce, Crnci radjaju Bijelce! Ne laprdaj vise, ko Boga te molim!

 Ja imam takav osjecaj i gotovo! A i cuo sam za Crveni krst isto k'o i ti. I pismo koje smo poslali preko Kuma Pappinija naslovljeno je bilo da se preda tom Crvenom krstu. Zato znam da je ... crveni! I gotovooo!" Lupnu sakom Otac od stol u nadi da se tako moze zavrsiti ova prica. 

Ma tesko! Uvijek se nadje nesto ili neko da te vrati na pocetak! 

"Samo da te pitam jos samo jedno, ako mogu al' bez uzrujavanja ...i vise nista necu." progovori umilnim glasom. 

"Pitaj, ako bas moras!" 

"A da li je Drugarica Zdenka dobila sada povecanje plate i da li je izfinansirana iz budzetskog proracuna ili je i dalje na platnom spisku Cajaveca?" pa se brzo okrenu ka kuhinji, prevrcuci neke serpe, glumeci nehaj a za odgovor, ako ga bude - bude, njoj kao nevazno!

Pitala samo onako,  da se ne pomisli da je povrsna te nesto propustila iz prethodne price. 

Stari duboko uzdahnu!

 "Slusaj, treba neko dati garanciju da ce se preuzeti taj AAron, posto ide u onim UNRA avionima pomoci za sirotinju, za Afriku pa ce da ga izbace  kod nas, zajedno sa orandz sirom u konzervama i mlijecnim prahom te jajima u prahu, kad slete na Batajnicu, taman  oko Miholjdana ali ne znaju tacno kada.

Doktor je vec priveden, sigurno ga cuvaju negdje u nekom kavezu! Cekaju nas pozitivan odgovor! Ja se samo bojim da ga greskom ne zalede ...k'o orandz sir!" rece Stari. 

"Salji odm'a sve garancije ... sta treze? Salji, da ga ne zalede!" ubrza Majka.

"Me, nece ... zezam se! Ko je vidio lediti zive ljude. Zaledjuju mrtve, one sto prije toga ubiju!" Smije joj se Stari, srecan sto je na cas zaboravila Zdenku.

"Poslao sam americkoj Ambasadi pismo u ime Fabrike a dali smo i prijedlog da bi ga mozda mogli i zaposliti u nasoj Ambulanti, ako mu odgovara!"

"E, svaka ti cast! Jel' potpiso Generalni!" 

"Nije, negdje zurio pa rek'o da ja sve sredim i potpisem!" 

"Pa, jesi li?" 

"Naravno!" 

"Svaka cast, jos jednom al' bi' ja vise volila da je Generalni potpiso!  Al', dobro, i to smo rijesili! Ja danas zamalo kupila burme za Kumove i to u Na-Mi." 

"Sto u Na-Mi, rekla si da ces kupiti kod Skendera!"

"Rekla, rekla i porekla! Prodaje govna, izgleda mi sam ofarbo halke sa forangi u zlatno! Sta kad spa'ne boja sa burmi? Nisam htjela da se brukamo pred Kumovima!" rece Majka. 

"Neka si, ej, vala! Mora biti kavalitet!" odgovori Stari pa se onda kao naglo trze skoro poskoci i rece: "Mi ko nesto zaboravili, Stara, jeldeee?" 

"Sta, jadna li mi majka? Da nisam Ja nesto usrala!?" vrisnu zabrinuta Majka. 

"Sto poskoci tako?" 

"Pa, po pivu, pogledaj u horizont ... vidis navukli se oblaci, cini se i kisa ce, izgleda mi da to ljeto umire!" rukom mahinalno popravi kosu! Isti Bogart, a malo visi! Prezadovoljan kao kakav brod harabatija kada se poslije bijesne oluje, veseo i citav vraca u bezbjednu luku! 

Pomisli, jebajiga, sad ga mogu i vezati!

Ma ne Staroga ... mislio sam na Brod! 

Drugarica Stamena jedva se vukla Gospodskom ulicom. Jos joj je i onaj odgromni skoloski Dnevnik pravio dodatne smetnje pri hodu. Zna ona dobro da bas  ne ide pravim putem za Komitet ali ova malo produzena setnja joj je bila potrebna da se malo pribere. A i ponesto alkohola ispari iz nje, preko koze!

Pokusavala je smisliti svoju prvu recenicu koju bi rekla, tamo kod Drugova. Nista joj nije padalo na pamet. Ma to mozda sto joj se cinilo da ce joj od onih silnih rakija i dvije krigle piva, mjehur popustiti.

Utrnuli joj zubi! 'Oce to ako se dugo ne popisa! 

Tek kad se  u jednom mracnom haustoru malo olaksala, samo zadigla suknju i smakela gacone ... toliko je stigla ... brzinom vjetra, preskacuci potocic tekucine koji netom nije bio tu, tek zbog toga da je ovaj ne stigne i ne poplavi ... izleti ponovo u Gospodsku ulicu. Odahula je ... lakse se dise. Sad moze pravac, ravno u Komitet, pred Drugove, pa onda ono ... Drugovi, tak'a i tak'a stvar a evo i Dnevnika kao dokaz, pa vi vidite i odlucite. 

"Aj, dje mi je Dnevnik? O, dje moj Dnevnik, majko moja? Mora da je ost'o, tamo dje se popisah!?" 

Pojuri nazad u haustor te u tom polumraku negdje u sred haustora udari u Foto Boska. Isprva nije znala u sta je udarila dok Foto Bosko ne upali svjetlo u dnu haustora, instalirano pred njegovom radnjom."Sto me prepadoste Gospodjo, treba li sta, fotografisanje, evo sad cemo to odmah!"

 Tek sto to rece zavapi: "Ljudi, poplava, izgleda pukla vodovodna cijev, kanalizacija, sta li ...poplavit ce mi radnju!!! Sta ovo pliva na podu u vodi?" sav je u cudu Foto Bosko. 

"Sta pliva, to trazim, pliva moj Dnevnik, ukrala djeca u skoli, djubrad mala gdje ga bacise! Ma pofatat cu ja to sve pa za usi, kad - tad! Idem iz ovih stopa u Komitet da prijavim! Dohvati mi taj dnevnik, da ne gacam po mokrom, suplja mi lijeva cipela! Daj, pozuri , Foto!" sva se trese, i jos k tome glumi kao neku nervozu. 

"Komitet, nego sta ... pravac u Komitet!" 

"Polako, Gospodjo ... polako, evo dohvatit cu vam Dnevnik, mada ni meni nisu cipele u boljem stanju! Samo bih vas malo zamolio da se moje ime ne spominje u Komitetu. Znate ja sam ipak privatnik, ugledni banjalucki fotograf no ipak ... privatnik, ba bas ne bih volio da se moje ima povlaci po Komitetu!" 

"Normalno, ajd' daj, dohvati mi taj Dnevnik!" rece glasom Drugarice Uciteljice.

Foto Bosko proseta na petama do dnevnika, podize ga sa dva prsta pa rece: "Ovo tukne, konda se neko popis'o na Dnevnik. Bas interesantno tukne na popisano a on odozgo suv. Kako se popisase ispod?" Bio je i ostao u nedoumici. 

Foto Bosko, posmatrajuci na stvar analiticki rece: 

"Ovako nesto je jedino moguce ako je neko naslonio Dnevnik na zid dok se ne popisa pa kad se popis'o, voda je navrla i podlila Dnevnik, on samo curno niza zid! Pa da, samo tako!

Gospodjo, da ti nisi dolazila u moj haustor malo prije?" upita zabrinuto a sa onim istim analitickim pogledom u Drugaricu Stamenu! 

"Nisam, sto pitas? Nisam ti ja vise za slikanje!" rece Drugarica Stamena.

"Vidim i ja da nisi vise za slikanje ali ..." i tu zastade!

Sjetio se da ova ode u Komitet. 

"Supak jedan, sta on misli o meni?" ponavljala je u sebi bezbroj puta istu recenicu! "Supak, dabili , supak! Ja da pisam po banjaluckim haustorima!?" 

S tim rijecima na usnama otvori treskom vrata od Komiteta! Kako ih odvori ona vrata tresnuse k'o bomba, a iznenadjena i prepadnuta zena velike glave i sa ogromnom bradavicom na vrh nosa, poskoci sva prestravljena, jedva uspijevajuci da kontrolise svoje neartikulisane krikove, i jos za kraj vrisnu nekakav odbranbeni poklic, sve u duhu obnove i izgradnje FNRJ. Kako poskoci tako se na njenom mjestu, odnosno mjestu gdje je ova Drugarica sjedila sekundu prije, nekim cudom ukaza tj. pojavi takodjer valika ali celava glava! Brkovi opusteni, k'o Marko Kraljevic. Covjek bi rek'o da sve sto mu je trebalo rasti na vrh glave, naraslo na mjesto brkova! 

"Sigurno su ga u Ratu, ako je bio,  zvali ...Drug Brko?" pomisli Drugarica Stamena. 

"Ti li si Stamena, jebla ti sliku svoju, sto me pripade!" Rece velika glava sa onom isto  bradavicom na nosu. 

"A, joj , Majko moja ti li si to Djuko ... bas me obradova! Nisam znala da radis u Komitetu, mada sam uvijek osjecala da si ti bas prava osoba za te povjerljive stvari." Pokusava se prilagoditi situaciji Drugarica Stamena. 

Pa se polako i prilagodi situaciji, a to je znacilo da je provirila u staklenu kancelariju iz koje su virili ovo dvoje. 

"Au, pa vi to jadni imate samo jednu stolicu a oboje sjedili na njoj! To me zbunilo kad si ti Djuko skocila, kako se ovaj Drug odjednom tu pojavio na mjestu gdje si ti bila!?

Znam, znam dijalekticki materijalizm ... uvijek je i bio tu al' je bio pokriven drugim subjektivnim okolnostima, pa je stvarnost izgledala nestvarno! Ne vidi se ono sto se ne da vidjeti! Pluralisticki monopolizam, sto bi rek'o Drug Kardelj, il' se ja sad ...zajeba?!" 

"De Stamena ne laprdaj!  Sto si dosla ...sigurno da nekog prijavis, ne valjda da se uclanjujes u Partiju po stare dane!?" Dosla i Djuka malo sebi pa se jos prestrojava! 

"Prvo, Drugarice Djuko, da se razumjemo,  nisam tol'ko stara kol'ko ti mislis, da ne mogu da se prijavim za kandidata za Partiju, drugo ... dosla sam da nesto ... prijavim!" Rece sad vec veoma sredjeno Drugarica Stamena. Bila je prezadovoljna svojim prvim nastupom u Komitetu a i onaj celavi glavonja bas izgleda ono, nekako muzevno! Uzbudjivala ju je pomisao na razgovor s njim!

Samo da joj se ne pripisa!

U to ime i pogleda u nebo, ne bi li tamo nasla Boga, pa njega licno zamoli ... to da joj se u Komitetu ne pripisa kad je bude saslusav'o celavi brko! 

Stisnu palceve u sakicama! 

Slaba vajda, to ... Boga moliti u Komitetu! Ne ide jedno s drugim! 

"Stamena, udji u prijemnu sobu dok se Drug Pantelija ne pripremi za "primilamarani" razgovor." 

"Idem ja , idem odmah, ne treba ...pripreme!" veli Drug Pantelija a sve rukom trese mjesto u krilu gdje mu je sjedila Drugaruca Djuka! K'o da otresa neke mrve sa pantola i jos izvuk'o kosulju napolje k'o da nesto pokriva. 

"Fin neki Drug", pomisli Drugarica Stamena, "sigurno je haliso neku slaninu i lukac pa se ufle'ko ... kanulo mu, ili sta!?" 

Razgovor je bio milina jedna! S pametnim covjekom je lako pricati. Rakoljila se Drugarica Stamena! Istine razgovor je tekao bas kako joj je Drug Gvozdeni ispricao. Drug Pantelija je prvo zelio saznati detalje u Drugarici Stamenoj, na nacin iz kog je Sela, ko su joj bile prve komsije! Koliki je doprinos za Revoluciju dalo njeno selo?!

Eh, kad je sve to Drug Pantelija saslu'so, te  smjestio u neizbjezan dio istorije gdje vec svi pripadamo samo kad kazemo ko smo i ciji smo, pa jos odakle, sve je vec poznato! 

Mozez ti laprdati sta hoces, ali ako si sa Manjace, mala je sansa da si bio u Partizanima ili ako si iz Imotskog i okolo, pa od  Duvna i okolo, Livna, onda bi ti trebalo stodvadest zivih svjedoka najmanje da dokases da si bio u Partizanima. Za one ostale vojske ne trebas svjedoke! Mozda po onoj narodnoj " S kim si , takav si!" 

Onda je upita uctivo: "Sto s' Ti dosla!?" 

"Ne znam kako da pocnem, Druze Pantelija, bas si me nekako zbunio tim svojim izgledom! K'o neki narodni junak!  Nisam mogla ocekivati takvu Gromadu od covjeka u Komitetu! Vidi se, Rat te prekalio," pa onda dodade ..."sa svih strana!" i zacrveni se kao djevojcica. 

Valjda je one rakijice i krigle pive, povukle je da muz'jak pre njom promatra sa one opasne ... zenske strane! Oce to, kad ne znas gdje ti je granica! 

I kad niko ne zna ... kako si napaljena!

I spontana! 

Sad , bas zene nemaju cunu pa da se tu napale, ali i njima se nesto digne!? 

Ja bi to opis'o, evo bas ovdje, to na sto se napale, al' ni jedna to nece mi da kaze! 

"Hajde, hajde ... neka te ...sad cemo mi to polako" pa vrisnu basbaritonom: "Djuko dvije rakijice, odmaaa'!" 

Izostalo mi"H", na odma'! 

Tako i recenica dobila na snazi! 

Djuka uleti iste sekunde u prostoriju! Jebote koja organizacija pomisli Drugarica Stamena. Nista se ne ceka! 

"Nece li joj to biti puno, Druze Pantelija?" upita zabrinuto Djuka.

"Stooo, Drugarice Djuko?" zacudjeno upita Drug Pantelija.

"Pa vec tukne na rakiju, eto zato "sto",  k'o da je vec pola flase popila!"

"Ti znas, "K'o da je pola flase popila", ova zena je nas obrazovni kadar, Uciteljica, jebem ti sve Tvoje, ponasaj se dostojanstveno ... i ostavi nam tu flasu i ... mars iz kancelarije, govedo jedno grmecko!" zatrese se Drug Pantelija. 

"Nemojte Druze Pantelija, samo polako ..." ne snalazi se ni Drugarica Stamena. 

"Mars napolje! Bjez' kuci, da te ne vidim vise!" potvrdi Drug Pantelija. 

Sad je tacno znala , gdje je i pred kim je! Nema vise dilame k'o drema Gradom. Zato se osmjehnu! Koketno! Dobro je znala, k'o zensko da je za barem pet klasa bolja od Drugarice Djuke! 

A jos ni jedne bradavice na nosu! 

Sumno prebaci nogu preko noge, pazeci da joj strumpandle ne zjevnu dje ne treba, gledajuci ravno u oci prilicno prisno u Druga Panteliju! Sta Druga ... mozda bi se moglo reci u ... Panteliju!? 

"Da zapalimo?" 

"Palimo, palimo!" trepce , za nas jos uvijek, Drug Pantelija. 

Samo jos da se razgovor paravilno usmjeri ...da ide u zeljenom smjeru, pa nek' traje do jutra! Ima se vremena a niko ne smije ni da prigovori! A jos se presvukla i oprala, sve zahvaljujuci onim malim govnima u razredu! 

"Aha, aha ... tako znaci mislis da je Dnevnik neka neprijateljska provokacija?" klima glavom Drug Pantelija.

"I dje to sve pise? Daj da vidim!" pita. 

Na to "Daj", srce joj ustrepta ali to nije bilo taj Daj! 

 Mislim na onu stvar , Daj, (zensku), sad ne smijem zbog Canka napisati, ali autor misli na Pi..u ... e to Daj, tako se  i njoj ucinilo a imalo veze sa tom ...Pi..om! Pa dje jadna bila, godinama zakopana!? Posj'edila jadna! 

Ponovi Pantelija: "Dje to pise!?"

 "Evo ovdje pise u Dnevniku, vidi od pocetka do kraja, sve, ja bi rekla fasisticka mrska imena sam Njemac do Njemca!" 

"Uh, Stamena, izjeba ti mene!" uzdahnu nemocno Drug Pantelija. 

"Ma evo citaj sam!" Uzbudjeno govori Drugarica Stamena. 

"Nemoj me sad da ja citam, sjela mi Djuka na naocale jos jutros, pa sad nemam!" slaga Pantelija. 

"Joj, nosi naocale, ko Mosa Pijade, jebote pravi  revolucionar!" stisnu se za grud, tamo na srcanu stranu Drugarica Stamena. 

"Sta ovo pise?" tapnu Drug Pantelija, malo sa dosadom u glasu,  na ime Beherani. 

"Pise, Beeheerani." prosapta konspirativno Drugarica Stamena. 

"Stamena, eto ti odma' prve greske u Dnevniku, ne idu Zidovi s Njemcima u istu skolu. Nikad ni u iste klupe! Ovo je veca provokacija nego si ti mislila! Ovo je Zavjera!  I sto ovaj Dnevnik tukne k'o da ga je neko ... popis'o? To je jos cudnije!" 

"Ja bas ne vidim sta je tu cudno!? Mozda je tu osobu nesto pritjeralo dok ga je nosila, pa je ga je mozda ... malo zalila!? Il' je samo curn'o niza zid kad se ova osoba popisala, pa podlilo? Povuklo ga! Men' se ovo cini logicno.'" prosapta Drugarica Stamena. 

Drug Pantelija nategnu , rakijicu pa se strese, te samo rece:"Dobraaa!" 

"Pini i ti , matereti ... trebace ti ...tak'a situacija!" rece mutan k'o Dunav. 

"Drugarica Stamena, nategnu ... pa se i ona strese! 

A sto si rek'o "dobra", bil' i ja to rekla? 

"Pa reci i ti kad je dobra, a kad nije ti suti!" provali Drug Pantelija. 

"Dobraaa!' povika Drugarica Stamena iako nije razumjela te komunisticke sifre!

Jebajiga, nek je dobra, pa ma kakva bila! 

"Dobro, problem je ozbiljan i ti si ga oucila ali to je visi nivo! Trbalo je da  Mi dodje Direktor licno skole da nas o tome izvjesti." prjekorava je Drug Pantelija. 

 "Kako mu je ime?" upita rezervisano. 

"Kome!? A to! Nemamo mi jos Direktora, cekamo odluku Komiteta! Samo ste nam postavili Druga Gvozdenog za pomocnika, njega imamo!" a sve mu gleda one Marko Kraljevic, brcine! Joj, da ih se dopadne, ma cosav bi Pantelija hod'o danima Banja Lukom ...do novi brkova ...kad opet niknu! 

"Cekaj, cekaj , koji Drug Gvozdeni, odakle je iz kog je Sela on?" zabrinu se Drug Pantelija. 

"Ma ne znam tacno, nece da kaze ... mislim, on nikad nista ne prica, sve radi pogledom! Samo pusi k'o svi vi Komunisti! Ja nislim da negdje sa Manjace, on je nama poznat i kao Drug Spanac a pric'o jednom da je pres'o i Albaniju!" rece u dahu Drugarica Stamena. A sirom otvorila oci ... od uzasa ili ono zenski ... da se svidi Panteliji! 

Registrov'o to i Pantelija! 

Nije on znao bas sta je to "svidi", al' nekako mu legla! 

 Nije Baba jos za obaciti iako kuca na vrata penzije, a i brat - bratu, bolja od one Djuke! A i ona njena bradavica na nosu!  Fuj! To pomisli Drug Pantelija! Ali rece nesto sasvim drugo, sto sa seksom i zivotnim ljepotama nema ama bas nikakve veze. 

"Ma da to On nije sam Djeneral Misic, Stamena!? Sta seres?! U ovom Ratu nismo isli preko Albanije!" 

"Eto, vidis da je istina, to i on kaze, isli samo neki!" pokusa se izvaditi Drugarica Stamena. 

"Kako izgleda, opisuj u detalj, brzo!" 

Drugarica Stamena ga bas opisa u detalj, k'o da njegovu sliku drzi pred sobom! 

Misli, Drug Pantelija, misli pa onda i provali: "Naravno, pa naravno ... i jos velis, stomacinu izbacio! On ti Stamena ne prica no sto je dobar, no sto ne moze da smisli brzo odgovor kad ga pitas. Kaze on sve to sto si ga pitala, ali kada ti odes!

Misli malo sporije a i nije sa Manjace, tamo samo su vukovi ... ovaj vas je ovca iz Vrbanje, Drug Goja, nepismen a dobar, zaposlili smo ga, nazovimo tako kao ... Portira, mada nismo imali taj broj odjece da ga obucemo, pa dos;o u svome,  da pazi na Skolu a i zato sto je rodjeni ... Djukin brat. Ne bi ja nikakve protekcije ali me Drugarica Djuka lijepo zamolila!

Ma ja tada bio nesto, flustarviran, pa joj nisam mog'o da odolim! Do mene je! 

Em, mi dala , Djuka, kasnije ...podrsku! 

Pa, eto ... sevap je i Djuki ...uciniti. 

"Joj, Druze Pantelija, skin'o si mi kamen sa srca, da nije zvanicno sad bi' te poljubila ... i odgrizla mozda taj brk!" 

"Nego, prije no sto se malo opustimo, reci mi ko su one dvije mlade Uciteljice?

Kako rece imena, Suarda i Usorka!

Da me jebes ja tako nesto nikad nisam potpis'o! Moraju na provjeru, i one ... obe! Jedna po jedna! Posalji ih na provjeru, mozda u subotu jer ovih dana plan mi je ispunjen do daske, javit cu ti kad  mognem! 

Cekaj, cekaj, neka obe dodju zajedno odjednom, u subotu! Mogu ja obe zajedno ...odjednom, imam toliko iskstva!" 

"A sto se tice ljubljenja Stamena draga, to fuj ...mi ti Komunisti preziremo ta seksualna prenemaganja! Mi samo direktno na stvar! Znaci otpada grizanja ... brkova! Sta bi ti rekla da ja tebi odgrizam brkove? Ne bi ti bilo bas pravo! Jeldeee!?" rakolji se Pantelija. 

"A, os ti poslat' izvjestaj onima gore u Komitetu?" hoce potvrdu Drugarica Stamena.

"Kojima gore Stamena, nema gore, Stamena ja sam ti i gore i dole! A ako mislis na vise spratove, ma mi to iznajmljujemo na sat zainteresovanim pojedincima ali i onim sto uce nocu ... ma kako se zovu ... studenti! 

Ma ja imam samo jedam mali Partijski sobicak ... os da ti pokazem?" 

"Lazez, Pantelija!" usplahiri, se lazno Stamena, konacno sigurna da od sad i ubuduce pa  nadalje, ona vodi igru! 

"Sto bi lag'o ... ajmo gore, pa se sama uvjeri! He, heee!" 

Tako i bi ... bas ono drugarski! 

Stamena u svom zivotu i nije bila najsretnija zena! O seksu je najvise znala kako se sama snalazila, a posto nije bilo ni adekvatne literature, o slikama i da ne govorimo!  Nije bilo!

A ni za savijet se bas nije smjelo pitati! Odma' ispadnes ... kakva napaljena kurvetina! Mislim sama se sa sobom snalazila! A to bas i nije neka dobra zamjena! Dobro, i to ponekad posluzi ... ama ne valja za dugu upotrebu! Monotonija, pa dosadi! 

Imala je i ona ono jednom, bas po izlasku iz Uciteljske skole, onaj je jedan na maturskoj zabavi prvo zaveo pa onda povalio,  a onda i nagulio, negdje u Svijet, supak jedan! 

Ma ni lice mu nije posteno vidjela! 

A, ona jadna rodila, ni sama ne zna kako! Vidjela stomak raste, raste a ona mislila to je njoj od rasola! Pa prekinula sa rasolom, ali nista! Rodila i pored toga! 

 Zna samo da je uvijek bila sama! 

A sada tu sa Komitetlijom, momcinom, ma nek' radi sta god hoce, mislila je! 

Nek' i jebe ... ako treba! 

Pomisli: "Samo da mi se pica nije zacepila odnosno zarasla, od neupotrebe!?" 

Sve je licilo da nije! 

A i sve se oteglo skoro pa cijelu noc! Nekom' posmatracu bi to bilo i dosadno, ali ako si ucesnik , ehe, drug moj, to je onda druga stvar! 

Stamena je prvi put u zivotu  procvjetala! 

Sama se sebi cudila! Ama bez nekih priprema biti u ovakvoj kondiciji! U zivotu nije ljudski potrcala a niko je nikad nije ni ganj'o, da bi trcala ... evo sada bi mogla, sve ispocetka! 

Sa Pantelijom je bila potpuno drugacija stvar! Onako prekaljen, vec se zamorio, zamalo nije ...umro! Zato samo suti. Cim Stameni popusti paznja, on hvata zrak otvorenim ustima!

Ne bi prizn'o da mu je dosta iako se vidjelo da mu je dusa u nosu! Al' takav kadar! 

Izdrz'o je! Satra kost! Titina skola! Kad navale Komunisti, nikad se prvi ne skidaju ili ne daj boze ...odustaju! 

O predaji ... ni govora! 

A i flasa planula!  K'o da nikad u njoj nista nije bilo! Nikakvog traga nije ostalo! 

Jebajiga! 

Zato, sve se cini, da se ovo mora ponoviti! 

Naravno, ispocetka!

No comments:

Post a Comment