Monday, April 17, 2023

Nekoliko misli Mirsada D. Abazovića

Mirsad D. Abazović je profesor emeritus iz oblasti sigurnosnih studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Slucajno sam ga otkrio na Twiteru, procitao neke od njegovih objava i misli koje su mi se svidjele. Predlazem i vama da ga upoznate.

****************


Dok god se zločinom "njihovih" nad "našima" opravdava zločin "naših" nad "njihovima", ovdje će zločin biti zamjena za humanost, čovjekoljublje te ovozemaljski i univerzalni moral. To je definicija prokletstva.

********

Niko nikoga ne može prisiliti da osudi zločin. Naše je da svakome kažemo da ko ne osudi zločin, čini zločin. Ende.

*********

Biti ograničen neotuđivo je pravo pojedinca. Međutim, kad taj pojedinac po mjeri svoje ograničenosti krene postavljati granice svemu i svakome oko sebe, neotuđivo je pravo svakog pojedinca koji drži do sebe da mu jasno dadne do znanja kazavši - k sebi ruke, odbij.

********

Suživot?! Ljudi, taj izraz je velika podvala hohštaplera koji i mogu živjeti i održavati se samo na smutnji i podjelama. Pravi ljudi, sa svim svojim personalnim posebnostima, ŽIVE zajedno. Suživot imaju sa virusima, bakterijama, životinjama, biljkama... A vi, kako god hoćete.🙂

********

Biti lažov i licemjer nerijetko znači ubrzano penjanje na statusnoj ljestvici i ljestvici slave - društvenoj, političkoj, akademskoj. Nemojte bili lažov. Slava je vrlo prolazna; opojna je, ali je isprazna. Bolje je biti u sjenci istine, nego pod reflektorima obmane. Vjerujte.

**********

Što se više poziva na nacionalni interes, to se više diže na funkcionerskoj i platnoj listi, a to sto je hohštapler općeg tipa nema nikakve veze. Narode, narode, ništa ti nije oprošteno jer znaš šta činiš.

**********

Meni je ovo bilo dovoljno da se ukljucim u pracenje Mirsadovih tvitova.

Na vama je odlucite da ga i vi citate dalje ili ne...

No comments:

Post a Comment