Wednesday, August 15, 2012

BANJALUCKI UNIVERZITET NA 6.042 MJESTU U SVIJETU



Листа најбољих универзитета креира се на основу критеријума као што су географска величина универзитета, присутност универзитета у академском свијету, објављени научни радови и број академских радника унутар универзитета, популарност и број улазака на сајт, као и утицај интернет страна факултета.
Према подацима јавног истраживачког центра Вебометрикс из Шпаније, који дјелује при Вијећу за научна истраживања (ЦСИЦ), из БиХ је и даље најбоље пласиран Универзитет у Сарајеву, који се нашао на 1.271. позицији од 19.402 рангирана факултета у свијету, иако је на листи објављеној у јануару био на 1.245. мјесту, док је Универзитет у Бањалуци, који је био на 3.186. позицији, сада на 6.042. мјесту.
Од високошколских установа из Републике Српске најбоље је рангиран бањалучки Електротехнички факултет, који се налази на 2.990. мјесту.

Паневропски универзитет "Апеирон" Бањалука је на 5.942. позицији, Економски факултет Универзитета у Бањалуци на 7.272. мјесту, Академија умјетности у Бањалуци на 15.965, Факултет политичких наука у Бањалуци на 17.723. мјесту, док је бањалучки Медицински факултет на 18.184. мјесту.
Универзитет у Источном Сарајеву налази се на 14.662. позицији, док је прије годину заузимао 6.733. мјесто.
Најбоље рангирани универзитет на подручју западног Балкана је Универзитет у Загребу, који се налази на 221. мјесту, а слиједи га Универзитет у Београду на 547. мјесту.
У Србији је послије Универзитета у Београду најбоље пласиран Универзитет у Новом Саду, који се налази на 1.026. мјесту, те Универзитет у Нишу, који је на 1.286. позицији.
Универзитет у Приштини налази се на 3.387. мјесту, а Универзитет у Љубљани на 106. мјесту.
Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да Вебометрикс листа, која рангира факултете сваких шест мјесеци, често зна да буде необјективна.
- Ако универзитети сваких шест мјесеци варирају на листи за по неколико хиљада мјеста, онда нешто није у реду - истакао је Грујић.
Према његовим ријечима, ипак један од најбитнијих критеријума Вебометрикс истраживања јесте број академског особља, гдје се мора више радити на повећању броја професора на универзитетима.

- Док је оваква финансијска ситуација, и професори морају да држе дуплу норму. По овом критеријуму ми нећемо напредовати, јер професор не може да држи квалитетно наставу на три-четири предмета - истакао је Грујић.
Најбољи у свијету

Најбољи универзитети у свијету су Харвард, Масачусетс институт за технологију, Стенфорд, Беркли у Калифорнији, Корнел универзитет, Универзитет Минесота, Пенсилванија, као и Универзитет Висконсин Медисон.
У Европи је најбоље пласирани универзитет Кембриџ, који слиједи Оксфорд. На трећем мјесту је Институт технологије у Цириху, који слиједи Универзитет колеџ у Лондону и Универзитет Утрехт.

(Glas Srpske)


No comments:

Post a Comment