Wednesday, September 17, 2014

KAKO ĆE VOKI ZAVRŠITI FILM

Prije par dana dobijem veoma pristojan email iz Banjaluke. Javlja mi se Voki Erceg, mladi banjalucanin ciji je jedan od radova, uz Marievu pomoc, ranije nasao svjetlo dana i na nasem blogu. http://parkic.blogspot.ca/2014/05/voki-erceg-o-banjaluci-u-formi-epistole.html.
Ukratko,Voki, u ime ekipe koja radi zajedno s njim, trazi  financijsku pomoc za zavrsetak snimanja zapocetog filma. Svakako se radi o grupi talentovanih mladih ljudi.
Posto je Mario M. "otkrio" za blog Vokija i njegove saradnike, postavljam i Mariov tekst, kao i linkove koji ce pomoci da se pogleda trailer filma kao i uputstvo za donacije.

*******************************

Vojislav Voki Erceg je Banjalučanin, porijeklom i duhom; svi njegovi - takođe. Voki, kreativan mladi čovjek, pisac i apsolvent Akademije umjetnosti pripremio je (sa Duškom Stanivukom i saradnicima) projekt za kratki film kojim bi trebao i diplomirati. Za film je odabrao priču koja je životna, ali s ruba života, šokantnu priču; tema je delikatna jer se temelji na životu jednog bosanskog pjesnika, koji je ujedno oceubojica liječen od shizofrenije. Voki se uhvatio u koštac s intrigantnom temom. Filmski trejler, urađen s izuzetnim vizuelnim osjećajem, uvlači nas u mistični prostor. Gledaoca ‘na prvu’ magično privlači i za vjerovati je da će film doživjeti više festivalskih promocija i van Regiona. Naravno, ako se film uopšte uspije realizovati onako kako su ga autori zamislili. Međutim, (uvijek postoji ono ALI) kako to često biva, pojavio se nedostatak novca za taj project započet još prošle godine. A da bi problem bio prevaziđen možda je dovoljna samo ideja: kako povezati ljude od love i ljude od ideja. Možda ovaj tekst uspješno probudi neku ideju? A možda se javi potreba za nekim komentarom ili sugestijom? Ili čak donator?


VOJISLAV VOKI ERCEG (1986.) apsolvent je filmske i TV režije, autor eksperimentalno-dokumentarnog filma “Priča u tri slike“, kao i nekoliko scenarija. Sarađivao je sa književnim časopisima iz regiona (Sarajevske sveske, banjalučki Putevi), proza mu je zastupljena u nekoliko zbornika, objavio je zbirku pripovijedaka “Senka“, nagrađen na konkursu ‘Zija Dizdarević’ (kratka priča). Sada radi na diplomskom filmu radnog naziva ‘Benjamin’, kasnije vjerovatno ‘Božji narod’  

4 comments:

  1. Zahvaljujem ovom prilikom dragom Predragu na podršci. Vojislav Erceg

    ReplyDelete
  2. Vizuelno mi se svidio trejler filma Benjamin ali ton je prilicno slab. Mozda ce sve izgledati bolje u konacnoj verziji. Sretno mladicu na prikupljanju materijalnih sredstava. Neznam o kolikim sredstvima s e radi ali neko vase ministarstvo bi trebalo dati nesto novaca. Njima trebaju takvi projekti da opravdaju svoje postojanje. Jos jednom zelim vam srecu!!!

    ReplyDelete
  3. Voki, mislim da ne bi bilo loše da iz napravljenog materijala pokušaš zaokružiti jednu skraćenu filmsku priču kako bi ti profesor potpisao diplomu, a tada sa više autoriteta kao režiser potražiš novac kod jednog od fondova za dovršenje integralnog filma. Želim ti uspjeh!

    ReplyDelete
  4. Benjamin je lijepo muško ime biblijskog porijekla sa značenjem: ‘’sin desne ruke’’ ili ‘’sin juga’’ odnosno ‘’sin sreće’’. Zato vjerujem da će film (‘’sin’’) s imenom Benjamin imati budućnost!
    Pozdravljam vas,
    Mirnez

    ReplyDelete