Sunday, July 21, 2019

"Maturant ce krivicno odgovarati zbog vrijedjanja policajca"

Citam jedan od naslova u novinama: "Maturant iz Livna mora krivicno odgovarati jer je vrijedjao policajce". MIslim da je to u redu, da li krivicno ili prekrsajno - to su detalji o kojima ja ne bih mogao pricati jer ne  znam zakone ali svakako vrijedjanje tudje licnosti, pa i policajaca, mora biti kaznjivo.


Tu se ja slozim sa sobom a onda mi se vrati film od prije nekoliko dana - prenos sjednice Skupstine Republike Srpske koju je zakazao clan predsjednistva BiH iz RS, Milorad Dodik. Tema, povreda nacionalnog interesa - vjerovatno Srba, jer je nacionalnog... a povodom plana Hrvatske da gradi Peljeski most i time premosti Neum. Onakva kakva jeste BiH danas, ni Srbi ni Hrvati iz BiH sa Neumom nemaju bas nista jer tu ih nema. To je, onako kako je to BiH podijeljena, gruntovno i svakako drugacije teritorija Bosnjackog (Muslimanskog) naroda iz BiH.


Medjutim, pokazuje se da i Hrvati i Srbi iz BiH imaju sa gradnjom Peljeskog mosta veoma mnogo. Jer Hrvati iz BiH, kao i Srbi iz BiH moraju provoditi politiku svojih "matica", Hrvatske i Srbije.  Ovog puta dakle Hrvati iz BiH imaju zadatak da brane gradnju Peljeskog mosta i stite nacionalne interese Hrvatske. Ciji nacionalni interes, u ovom slucaju, brane Srbi iz BiH? Po Dodiku i vojnicima njegove i trabantskih partija u Skupstini RS, brane srpski interes! Nigjdje ni grama logike!
Ali, ne treba prerano zakljucivati jer u nasoj BiH logicno je i kad nema logike!


Poznato je da su Srbi iz BiH vec desetak ili vise godina ucijenjeni politikom iz Hrvatske glede gradnje jednog drugog mosta - mosta na Savi kod Gradiske. Hrvati ne grade svoj dio tog mosta niti prilaz i vezu sa autoputom,  ucjenjujuci Srbe iz BiH podrskom za gradnju Peljeskog mosta!
Mi vama podrsku za gradnju Peljeskog mosta - mi vama most kod Gradiske i vezu sa autoputom!
Jasno kao dan! Svima poznato! Politicka trgovina jedan kroz jedan!
Nista novo, nista iznenadjujuce u politici, a posebno na Balkanu!

Jedino sto malo zapinje, ako se ne kaze ovako jasno i ako se postavi ovako kako je to postavljeno na Skupstini: Gradnja Peljeskog mosta je vitalni nacionalni interes Srba u BiH i treba ga braniti svim sredstvima!?
Da je receno da je to gradnja Gradiskog mosta kojim su Srbi iz BiH ucijenjeni od koalicionog partnera Hrvata iz BiH, sve kockice bi bile slozene - ali bi i trgovina bila ogoljena, sto se ipak htjelo izbjeci. Politika je puna slicnih trgovina tako da svi koji su zagazili u nju, a i mladi opozicionari jesu, trebalo bi da budu svjesni u cemu su i u kakve kompromise ce biti uvuceni.

Unaprijed je bilo poznato da ce Skupstina RS izglasati ono sto Dodik predlaze, jer, racunajuci na sve svoje trabante, ima veliku vecinu u Skupstini i uvijek moze izglasati sve sto mu padne na pamet. Ali, kao i u vecini drugih slucajeva Dodik, praktican kakav jeste, znajuci da ce ova tema izazvati interes u BiH  i svim zemaljama u okruzenju a i Evropi, isplanira da ubije i drugu muhu: ono nesto malo preostale opozicije i ujedno zaplasi sve one koji bi mu u buducnosti mogli oponirati. Baja, kako voli da samog sebe naziva, koga i ovo malo opozicije ocigledno veoma nervira, unaprijed isplanira da svojim nesposobnim klimoglavima odrzi lekciju i pokaze kako se sa opozicijom i slicnima treba obracunati. Shvatajuci da je Skupstina samo jedan od poligona kakvi su satra, kafana, tribine, sport, poslovi koji donose ogromnu zaradu, gdje on treba da demonstrira svoju dominaciju i silu...Medjutim, kao da je nesto otislo u pogresnom pravcu, kao da mu je fitilj bio kraci nego sto on to misli, pa je lekcija koju je to poslijepodne dao opozicionarima, svojim sljedbenicima, mladima, svim onima koji su to gledali, bila ispod svakog civilizacijskog i ljudskog nivoa. Gledao sam prenos, u pocetku kao zabavan realiti sou a kasnije kao odvratnu pijacnu svadju, kao najtuzniju ulicnu tucu u kojoj jaci i nadmocniji, ne birajuci sredstva, u bijesu - ne tuce - vec gazi i prebija slabijega od sebe... Gledao i razmisljao u sta se Milorad Dodik pretvorio. Poznavao sam ga nekada kao pristojnog, vaspitanog i korektnog mladog sportistu; kasnije vrijednog i uspjesnog covjeka; jos kasnije efikasnog socijalistickog politicara u usponu...
Sta sve novac i vlast mogu uraditi od covjeka!?

Pitam se kako to da u toj Skustini nema ni jednog jedinog covjeka, koga bi njegovo vaspitanje i moral potakli da ustane i da se ograditi od Dodikovih nastupa nekontrolisanog bijesa, kabadahijskih i siledzijskih tirada koje su ispod nivoa bilo kakve civilizacijske komunikacije medju normalnim ljudima. Kakvo je ovo drustvo? Gdje smo mi to stigli? Kakva lekcija i primjer se ovakvim odnosom prema drugom ljudskom bicu daje mladima?

Da li je maturant iz Livna samo dobar ucenik koji je gledajuci TV prenos ove Skupstine RS i mnogih prethodnih javnih nastupa politicara sa Balkana, naucio kako se treba odnositi sa ljudima oko sebe!

1 comment:

  1. Predraže, na slici malonogometne ekipa"KAB-a" nema pok.Paše. To je Sedad Lala-Pašić i zadnji je Ljuba-Truba (Krtolica). Pozz :)

    ReplyDelete