Monday, October 07, 2019

Zija Dizdarević: Osvježenje iz Banjaluke


Osvježavajući dašak stigao je iz Banja Luke na zagušljivu bh. političku scenu. Tamošnja gradska organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine donijela je šest zaključaka višeznačne važnosti.

Povod je bio slučaj "Zornić", ali je ovaj dokument od šireg i većeg značaja ne samo za SDP već i za politički život u BiH. Posebnu težinu ovo obraćanje ima i za odnose u Republici Srpskoj.
Vanredna sjednica GO SDP BiH Banja Luka održana je na inicijativu potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića, potpredsjednika GO SDP BiH Dositeja Perića, člana predsjedništva SDP BiH Saše Grbića i predsjednika regionalnog odbora SDP BiH Banja Luka Bojana Kostića. Impresivan skup funkcija.

Banjalučki GO SDP BiH, pod predsjedanjem Aleksandra Došenovića, podržao je stavove svojih drugova na sjednici Predsjedništva SDP BiH održanoj u Gradačcu (1. 10. 2019.). (…)
Data je puna podrška predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću. (…)
Ova podrška prvom čovjeku SDP-a je i ukazivanje na njegovu odgovornost za djelovanje Partije.
O tome svjedoči i poziv članovima Predsjedništva SDP-a da dođu u Republiku Srpsku i Banja Luku: "Pozivamo vas sve, a pogotovo one kojima su puna usta Bosne i Hercegovine, a nisu više od 10 godina kročili u ovaj dio BiH". Opa! Ovo je baš dobro, a ima još: "Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka iskazuje svoju punu opredjeljenost da SDP BiH raste u svakom dijelu naše države (...) ali isto tako otvoreno želimo poručiti da ćemo se javno usprotiviti onima koji se kriju iza ove ideje (socijaldemokratije - op.a.), a imaju drugačije aspiracije i unutar i izvan SDP-a. Bosna i Hercegovina nije niti će biti ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već zemlja svih građana koji u njoj žive bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost".

Upozorenja iz Banjaluke trebalo bi da razdrmaju esdepeovske kabinetlije u Sarajevu a rukovodstvo potakne da raskrsti sa oportunističkim i komformističkim vođenjem partije, sa foteljašima, sebeljupcima i srebroljupcima. Ovo je zahtjev za radikalnom promjenom u djelovanju vođstava SDP-a, okretanjem BiH kao cjelini, svakom njenom dijelu i svim njenim građanima. Treba dnevno biti među ljudima i iz tih susreta izvlačiti smjernice za djelovanje SDP-a, bilo u vlasti bilo iz položaja opozicije. Nije odgovornost za vršenje vlasti samo na vladajućim koalicijama.

Nije nimalo lako biti opozicija u Republici Srpskoj, posebice ako vam (veliko)srpstvo nije odlučujuća odrednica. Otuda posebnu vrijednost imaju poruke hrabrih Banjalučana. U Sarajevu
i drugdje esdepeovce mora natjerati na razmišljanje i akciju to što je banjalučka organizacija, kako navode, "najbrže rastuća organizacija u okviru SDP BiH". Nije originalno, ali nije ni zanemarivo, što je GO SDP BiH u Banjoj Luci saopštenje završio sa: Smrt fašizmu - sloboda narodu!

(Radio Sarajevo)
-Tekst neznatno skracen (tackice)-

No comments:

Post a Comment