Saturday, November 13, 2021

Nepredvidiva proslost!


Za ovih poslednjih tridesetak godina Banja Luka je od partizanskog grada stigla do grada gdje se slave fasisti i zlocinci, pronalaze i zale lazne zrtve, obiljezavaju masovni zlocini koji se nikada nisu dogodili. 

Stvara se nova istorija - za neka nova pokolenja.

Zao mi je svake nevine zrtve. Jer svaka zrtva je imala svoj zivot, porodicu, svoju pricu... Svaka zrtva je iza sebe ostavila vjecnu prazninu u necijim srcima. Osudjujem svaki zlocin, ma ko da ga je, i u ime bilo cega, pocinio. 

Ali osudjujem i one koji prekrajaju istoriju, koji sada pronalaze postojece i nepostojece ukopane kosti, masovne grobnice koje nikada nisu iskopane niti istrazene i potvrdjene. Osudjujem one koji od antifasisticke Banja Luke pokusavaju napraviti fasisticku tvrdjavu, koji uzore nalaze u Ravnogorskom cetnickom pokretu, cije ploce danas postavljaju u okolinu Banja Luke.

Uvecajte fotografije i vidjecete o cemu govorim. Ove dvije spomen-ploce, na udaljenosti od jednog metra jedna od druge, posvecene su zrtvama ubijenih pripadnika Ravnogorskog cetnickog pokreta. Pobili su ih komunisti, pise na plocama! Tako kazu stvaraoci nove istorije, na obroncima brda Sibovi, na pet minuta voznje od centa Banjaluke i na 20 metara od planinarskog doma Sibovi!

Svakim novim danom nalazim sve vise dokaza da je partizanska Banja Luka u tz. "otadzbinskom oslobodilackom ratu" devedesetih porazena do koljena. Fabrikuje se nova, do danas nepostojeca, istorija. Zamislite vi, koji ste sacuvali cast i postenje, koji jos uvijek pamtite devedesete, koliko bolestan moras biti da povjerujes u sve lazi koje se ponavljaju vec preko trideset godina! I da ih siris i prenosis  na mladje generacije koje rat nisu dozivjele i ne mogu biti njegovi svjedoci.  

Spomen ploce na Sibovima potpisuje Ravnogorski pokret otadzbine srpske, sta god to znacilo, postojalo to ili ne. Ako i ne postoji, ima ko ce se pobrinuti da da mu izmisli i datum nastanka, herojstva...

A evo, gledajuci te dvije ploce, da vam kazem sta mislim o "spasavanju" nas bosanskih Srba od potomaka Ravnogorskog cetnickog pokreta iz Srbije, uz svesrdnu pomoc njihovih saveznika sa brda Bosne. Nasa nesreca, ne vasa, vec nasa nesreca je pocela onog trenutka kad ste nam vi, potomcu cetnika iz Ravne gore, poceli objasnjavati kakav je jadan bio nas zivot u nasoj Bosni i Hercegovini i kad ste nas vi poceli "spasavati"! Vi, koji nas Bosance i nas zivot u Bosni nikada prije toga niste ni vidjeli, ni dozivjeli, niti razumjeli. Da je bilo srece, pa da ste nas ostavili da se "patimo" i "budemo ugnjeteni" kao sto smo se "patili" do tada! Da je bilo srece da nas niste "spasavali"! Sada nas, zajedno sa svojim lazima, zajedno sa vasim zlocinima i zlocincima vucete u svoj fasisticki glib!

Ali nece moci sve dok je nas koji pamtimo i znamo istinu. 

Dok god je vas koji izmisljate proslost, ona ce biti teze predvidiva od buducnosti! 

I nece biti mira na Balkanu!



P.S. I nije cudo sto djeca u 9. razredu OS u Republici Srpskoj uce da je " Borba koju su vodili partizanski i cetnicki pokret bila po karakteru antifasisticka i oslobodilacka!"  Po principu:" Tri puta ponovljena laz postaje istina!"

No comments:

Post a Comment