Saturday, February 05, 2022

"Konvoj slobode 2022" u Kanadi


"Zaigrala mecka i u miroljubivoj Kanadi", rekli bi zluradi!

Ustvari, Kanada nije izolovano ostrvo na kugli zemaljskoj. Povezana je pupcanom vrpcon sa Amerikom, sa kojom ima jednu od najotvorenijih granica na svijetu. Pored toga neobavijestenih, neobrazovanih, glupih, zluradih, besposlenih ljudi ima svugdje, pa i u Kanadi. 

"Konvoj slobode" je prijed desetak dana organizovao dio udruzenja vozaca kamiona Canade koji se buni protiv odluke vlade (Kanadae i Amerike) da i vozaci kamiona moraju biti vakcinisani ako zele da sa svojim kamionima prelaze granicu izmedju ove dvije zemlje. Podatak da je 90% vozaca kamiona u Kanadi vec primilo dvije vakcine govori da su ovi koji se bune, i koji svoj protest zovu zvucno "Konvoj slobode" ustvari predstavnici samo 10% vozaca Kanade. Ali su dobro oranizovani. Koriste svoje ogromne putne krstarice da blokiraju neke gradove Kanade a posebno glavni grad Otavu, gdje su blokirali citav kvart u centru grada neposredno pored zgrade Parlamenta Kanade. Vrlo brzo su im se prikljucile mnoge grupe nezadovoljnika svim i svacim... Dolazi im pojacanje i iz Amerike, Trampovi seljakosi ili kako ih ovdje zovu "crveni vratovi" kojima prosle godine nije uspio pokusaj rusenja Americkog Senata. Otvara se ziro racun u americkoj banci na koji stizu prilozi za pomoc. I zamislite, za nedjelju dana se skupilo skoro 10 miliona dolaza! Sad je taj racun blokiran jer nije kontrolisano koristenje sakupljenih sredstava. Svasta se umijesalo medju trakere.


Umjesto skidanja obavezne vakcinacije kao osnovnog zahtjeva u pocetku protesta, veoma brzo na povrsinu isplivava predsjednik kanadske vlade Dzastin Trudo i njegova vlada, kao cilj koji treba srusiti milom ili silom. Ne volim pretjerano Trudoa, ali rusiti ga na ovaj nacin - nije moj nacin. I to uz pomoc desnicara Amerike i Trampa, koji protestantima salje svoje bolesne poruke podrske i poziva da im se financijski pomaze - znaci placa ih! Zna Tramp dobro da "dolar busi gdje burgija nece!" Interesantno da odjednom isplivava tvrdnja da je vlada Kanade fasisticka i da je, kao takvu treba rusiti svim sredstvima! Prije desetak dana predsjednik Konzervativne partije Kanade je pomislio da bi podrzavajuci ove proteste njegova partija mogla nesto politicki usicariti. Otvoreno ih je podrzao, ali se ubrzo pokajao i ogradio od raznovrsnih poruka sa protesta kao i blokiranja Otave. Medjutim, desne snage u Konzervativnoj partija su osjetile svoj trenutak i smijenili kolebljivog predsjednika. U ovom momentu izgleda da Konzervativna partija postaje podruznica Trampove Republikanske partije i da im Trump salje znakova politicke i materijalne podrske. Budi jezu i pomisao sta bi se sve u Kanadi moglo desiti ako se Konzervativna partija  stavi na celo, u ovom momentu, jos uvijek nearikulisanog bunta i kao cilj postavi nasilno rusenje kanadske vlade. Ne treba izgubiti iz vida da je sve sto se desava u Konzervativnoj partiji Kanade podrzano od americke Republikanske partije koja svoje ciljeve u Americi nije uspjela ostvariti. 

Na nasu zalost, medju tim protestantima su i neki nasi sunarodnici veoma glasni i sire "svoje" misljenje kako fasisticku canadsku vladu treba rusiti. Cak i moj auto-mehanicar mi neki dan tvrdi kako je to tacno i kako to i treba raditi. Sve dok mu nisam odrzao politicko - moralno predavanje, tiho ali u jednom dahu podsjecajuici ga koliko je bio zahvalan istoj toj Kanadi kad ga je primila u njegovom bijegu iz naseg balkanskog pakla. A sada, kad se najeo i napio, kad je ostvario u Kanadi sto kod nas na Balkanu ne bi ni za 175 godina, sad mu ta Kanada ne valje i sad je ona fasisticka zemlja. Sramota! Na zalost, mnogi nasi su prihvatili ove gluposti kao istinu i sire je po drustvenoim mrezama bez imalo stida. Neki od tih "nasih" su donijeli rostilje i pecare na trg ispred Parlamenta, peku cevape i prasad, slikaju se, slike postavlju po internetu i svemu tome dodaju i nasu primitivnu predstavu, hvaleci se ko su i odakle su.  Mene sramota!

U svemu ovome, jedino sto ja znam je da je glupost univerzalna. I evo je - isplivala je i u Kanadi. Gledam vijesti da me neko ponovo ne bi ubjedjivao o dva miliona protestanata dok ja na TV vidim do 2 -3 hilljade. Pa kad to kazem, kazu mi da ja gledam vladinu televiziju (koja, uzgred, ovdje ne postoji), koja krije prave informacije. Daj mi, molim te tu drugu televiziju, koju ti gledas da se i ja prosvijetlim. Nema te druge televizije! Slika tesko moze slagati, video jos manje. Ozbiljni su to protesti, brojni, teesko ih je obuzdati, ali dva miliona protestanata se ne mogu nigdje vidjeti!

Elem, dok se u centar Toronta prokuplja ne bas ocekivano brojna masa protestanata, dok gledam kako policija radi svoj posao i blokira centar grada za vozila, kako se prikuplja i masa zdravstvenih radnika i onih koji ih podrzavaju, koji u isto vrijeme organizuju  anti- protest, temperatura jos nije blizu kljucanja jer vani je -18C, ali se ocekuje da ce ugrijati do -10C!


Nadam se da od nereda, koji neki prizivaju, od rusenja vlade, od skoba sa policijom nece biti nista i da ce se velika vecina protestanata danas malo ispucati i u miru vratiti kucama. A da ce od sutra ili prekosutra policija odraditi svoj dio posla i da ce, isto tako ubijediti najglasnije i najupornije da im je bolje da se mirno povuku, jer od njihovog protesta nece biti nista. 

Ili se ja to samo nadam?!

A vladu i Trudoa, koji se prilicno kukavicki sakrio na nepoznatu lokaciju i odatle salje svoje prilicno anemicne govorancije, cemo, ako treba, rusiti na izborima!





No comments:

Post a Comment