Wednesday, December 14, 2016

Ljilja M.: Samo malo mjere, molim!


“Kemija od sada više neće biti ista. Suštinski se mijenja periodni sustav elemenata…”
Nešto prije ponoći otvorim neke novinske portale, tek da vidim najnovije vijesti koje kao da se utrkuju koja će prije stići do konačne propasti svijeta. Sve same senzacije. Ono što je doskora bilo nezamislivo, postaje sasvim moguće… Više se ne snalazim u svemu tome... sve te izjave naših (ovih u Regionu) i tamošnjih faca; prosto se takmiče u destruktivnosti i ljudskoj gluposti, čini mi se, kao nikad dosad. Ali moraš se informisati makar pola tih vijesti uzmeš sa rezervom. Zna se već ko i u kom smijeru piše... i sve se manje čudiš i iznenađuješ. U sebi imaš neke svoje konstante kao mjerila i vraćaš se što prije u svoj penzionerski svijet.
Međutim, prije neku noć pročitam kao prvu vijest, ovaj gore istaknut naslov! I normalno, zastanem, malo reći šokirana! Čuj, SUŠTINSKI se mijenja Periodni sistem elemenata (PSE)! Ništa od toga! Znam da je to nemoguće. Znam, a čitajući dalje taj otužni tekst, potvrđujem da se radi o senzacionalističkom naslovu, potpuno nepotrebnom i budalastom. Šta je, naime, u pitanju? Međunarodna unija za čistu i primjenjenu hemiju (IUPAC) službeno je samo uvrstila nove nazive za hemijske elemente: 113-nihonij (Nh), 115-moskovij (Mc), 117-tenesin (Ts) i 118-oganeson (Og). Time je završena i sedma perioda, sedmi horizontalni niz PSE-a, popunjavana više od pola stoljeća zahvaljujući kontrolisanim nuklearnim reakcijama. Vještačkim putem su dobijani elementi kojih nema u prirodi, tzv. transurani, koji se svojom atomskom strukturom uklapaju u Tablicu periodnog sistema. Dobiti i detektovati jedan takav elemenat rezultat je istrajnog istraživanja savremene nauke. A sve je to još sam D. I. Mendeljejev u pretprošlom stoljeću predvidio i slutio otkrivši Zakon periodičnosti (on i L. Majer skoro istovremeno), uvjeren da se radi o prirodnom zakonu. I u svojoj Tablici, formiranoj na bazi tog zakona ostavljao je prazna mjesta za elemente koji će se tek otkriti (u njegovo vrijeme bilo je poznato tek 60-tak elemenata), čak im je i imena predlagao... Kasnijim otkrićima novih hemijskih elemenata samo se upotpunjavala Tablica PSE-a čija je suština ostala nepromijenjena još od 1869. godine... Kako je zasnovan na jednom prirodnom zakonu Periodni sistem nazivaju i Prirodnim sistemom... Odsada profesori na svojim predavanjima neće više ponavljati rečenicu: “sedma perioda u Tablici je nepotpuna, ali će svakako jednog dana i ona biti kompletirana.“
Kvantna fizika i kvantna hemija se razvijaju, idu dalje, možda započnemo i osmu perodu, ali suština o elementima ostaje nepromijenjena... Zato je ovakav senzacionalistički naslov stvarno smiješan. Sreća, pa ga na istom portalu već ujutro više nije bilo. Neko je valjda na vrijeme shvatio da se ne treba igrati sa bombastičnim naslovima kada je nauka u pitanju. Ovdje je trebalo ipak imati malo više mjere... a i elementarnog znanja.
Nauka i medijsko žutilo jednostavno ne idu.
Ali eto, uspjeli su profesoricu hemije u penziji, ipak malo uzrujati.

Ljilja M.

2 comments:

  1. Hvala profesorici Ljilji sto nam se javila. Ovog puta se uzrujala i ustala da brani svoju struku od polupismenih i neiskrenih salabajzera i piskarala. Podsjetila nas je na Mendeljejev periodni sistem koji nekada, kad smo ga mi ucili, nije bio popunjen kao danas. Pitam se samo sta ce biti za stotinu ili vise godina kad se otkriju novi prirodni elementi. Ili su otkrivanja novih ovim zakljucena za vjeki-vjekova. Braneci struku profesorica je ukazala na neprirodnu pojavu poluistina i neistina, senzacionalizma u naslovima i tekstovima kojima se svi narodi, a posebno na nasem Balkanu, bombarduju, truju ili uzrujavaju do besvjesti. Ali to je posebna tema koju cemo valjda naceti jednog dana ili cemo pustiti da se sve i dalje desava po neprirodnim zakonima...

    ReplyDelete
  2. Pitao mene jednom tako jedan pitac na casu: “I sta cemo kad se popuni ta zadnja, sedma perioda?”
    Pa… onda selimo na novu galaksiju… kazem ja. Al’ i tamo cete morati znati Mendeljejev zakon! Bila je to jedna od mnogih anegdota kojih se jos rado sjecam.
    Ne, nema vise neidentifikovanih prirodnih elemenata na Zemlji, Predraze. Zadnjih 25 elemenata (od rednog broja 93 do 118) koji se u PSE-u nalaze iza urana (rednog broja 92), tzv. transurana, nema u prirodi jer su nestabilni, imaju glomazna atomska jezgra pa podlijezu radioktivnom raspadu, imaju vrlo malo vrijeme poluraspada, traju djelic sekunde, raspadaju se na one stabilnije sa manjim brojem protona.

    Komentar si ti izazvao svojim prethodnim.

    Hvala.

    Pozdravljam vas,

    Ljilja

    ReplyDelete