Saturday, December 24, 2016

"Sta god je to, boj se Danajaca........

... i kad darove nose"


Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes
Beware of Greeks bearing gifts
Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας 
Izreka stara preko 2 hiljade godina. 

Vodje nasih naroda objavljuju kao svoj veliki uspjeh sto su im darovani lovacki helikopteri (NATO - Hrvatskoj) ili lovacki avioni (Rusija - Srbiji). Sve su to manje-vise tehnoloski prevazidjeni modeli, istina mnogo bolji od onih koje dvije balkanske sile imaju u svom naoruzanju. Nakon sto dobiju darove i jedni i drugi ce biti opremljeni za lov. 
A Danajci koji poklanjaju, ovog puta ne Grci - vec NATO i Rusi, znaju tacno svoje ciljeve. 
Balkan je jedan od najljepsih dijelova Evrope gdje su priroda i klima skoro pa idealni. Niti stalno ljeto - niti stalna zime, niti stalno sunce - niti oblaci, niti stalni snijeg - niti kisa... A ima i ljeta i zime i proljeca i jeseni...
Gdje to ima?! 
Ima u raju koji se geo-strateski uglavio na raskrsce svih puteva, pa mu je na dohvat ruke sve; i istok i  zapad i sjever i jug i more i gore. 

Ko to ne bi pozelio?! 

I tata bi, sine! I odlikasi i propalice!

Ali ima nesto sto na tom lijepom Balkanu nije skrojeno po mjeri covjeka: bas taj covjek - narod - Balkanci! Nije bas pametan, ni hrabar nije, ali voli da se predstavlja i pravi kao da je i pametan a i hrabar kad se treba izivljavati na slabijima. Pred jacima, pred Danajcima, puze i ljube guze. 
A moderni Danajci ih jednom rukom miluju i poklone daju, a drugom ih po guzici udaraju i prijete. Amerkanci, poklonjenim helikoperima prijete Rusima i Srbima. Rusi, poklonjenim avionima prijete Amerikancima i Hrvatima. Amerikanci koriste Hrvate da zakuhavaju sa Srbima i ako to ne rade - nema pomoci i zastite. Rusi koriste Srbe da zakuhavaju sa Hrvatima i ako to ne rade - nema pomoci i zastite. A on, taj narod, ili oni koje je narod izabrao da ih vode - sto je u sustini isto, u strahu od ruke koja guzu tuce i prijeti, uzima poklone i hvali se svojim uspjesima u odnosima sa velikima, a onu drugu ruku Danajaca nigdje ne spominje, skriva je od pogleda drugih. Skriva je i od sebe, jer sramota je biti u strahu i ljubiti tudje dupe. Vremenom, ponese ih lazna predstava o sebi samima, povjeruju da su i pametni i hrabri, zaborave i ko su i sta su, pomisle da su nadmudrili i pobijedili cak i Danajce. Pocnu se kucoperiti pa pretjeraju. Sve dok ponovo ne dobiju po guzi. I tako vec danima, mjesecima, godinama, stoljecima... Tako se zivi na ponosnom Balkanu...

A moderni Danajci, bilo to NATO, EU, USA, Rusija...kada Balkanci pretjeraju, kada im ponovo dosade, kazu:
...Ceterum censeo Karthaginam esse delendam.
Carthage must be destroyed
"Uostalom, smatram da Kartagu (Balkan) treba razoriti", 

recenica koju je Marko Porcije Katon Stariji, rimski senator, ponavljao u Senatu na kraju svakog svog govora, sve dok nije ubijedio Senat i sve dok Kartaga zaista nije razorena.





No comments:

Post a Comment