Thursday, December 22, 2016

"Sta fali ustasama/cetnicima?"

Ne sjecam se dobro; mozda sam o ovome vec pricao. Vjerovatno, ali ponovicu jer me je ova istinitu i dozivljena prica podsjetila na clanak Viktora Ivancica i reakciju nepoznatog citaoca.
1994. godina; prva godina naseg boravka u Torontu. Prvi, najtezi dani... Ucenje jezika, nerazumijevanje sagovornika, izbjegavanje sagovornika zbog moguceg nerazumijevanja... Prihvatanje bilo kakvog posla, samo da se radi i nesto zaradi...
Nase prvo zaposlenje u velikom italijanskom banket holu islo je preko Marije, zene iz Hrvatske, Dalmacije. Stara emigracija, kako smo govorili, jer mi smo sada nova. Divna zena, koja je i kasnije na svaki nacin zeljela da nam pomogne. Jednom nas pozove i svojoj kuci. Prije toga upozori nas da je njen Ante, veliki Hrvat, ali dusa od covjeka i da se ne obaziremo ako nesto lupi. Pa kaze, jednom nakon sto je Ante tako nesto lupao, kazem mu: "Ante, ti si pravi ustasa!" A Ante kaze: "Pa sta fali ustasama??! I oni su ljudi?"

Rekoh, hajde da jednom u zivotu upoznam i nekoga ko se ne stidi sto je ustasa. Radoznalost pobjedjuje podozrovost zbog Marijine dobrote. Susret i razgovor sa ustasom Antom, koji je znao ko smo, sta smo i odakle smo, protekli su vrlo korektno, najvise u njegovoj prici o zivotu u Kanadi, na koji on nikako da se privikne i koji ni malo ne voli...
Iz ove price duboko mi se urezalo sjecanje na Antin odgovor: "Pa sta fali ustasama??! "
Ivancicev naslov me podsjetio na Antin odgovor.
Pitam se da li se Plenkovic, ugladjen i lijepih manira covjek, osjeca povrijedjenim ili pocastvovanim. Da li i on pita" Pa sta fali modernom fasisti?" Sta od njega glede fasizma ocekuju oni koji su ga birali ? Da ga osudi ili podrzi?! Da okrece glavu od njega i pravi se da ga ne vidi?! Da li ce Plenkovic tuziti Ivancica zbog uvrede i pretrpljene boli? Da li ga Ivancic ovim naslovom zapravo provocira da ucini bilo sta?
Hiljade pitanja - a odgovor je ustvari veoma jasan.
U poslednjem ratu fasizam je pobijedio. Antifasisti su izgubili.
I svi oni koji su vladali drzavicama Balkana tokom rata a i nakon njega, sa casnim izuzecima u pokusaju ali ne i u uspijehu, su slijedeci Ivancicevu definiciju, nista drugo do moderni fasisti.
Kome to nije jasno, neka jos jednom procita Ivancicev clanak i prisjeti se dogadjaja i vladara u drzavicama Balkana u poslednjih dvadeset i koju godinu.

Smrt fasizmu - sloboda narodu!

No comments:

Post a Comment