Saturday, October 27, 2018

Nakon protesta i mitinga - pobijedio nacionalizam

Maja 2016. godine, u isto vrijeme na dvije razlicite lokacije, odrzani su u Banjaluci protest opozicije i miting vlasti. Mnogi su se tada pribojavali nereda, sukoba, krvoprolica... Na srecu, to se nije desilo.

Desilo se ustvari da su to bili skupovi iste politicke opcije kojoj je zajednicki nazivnik - nacionalizam. I rezultati poslednjih izbora, kao i sve sto se desavalo,s to se desava i sto ce se desavati nakon njih, na zalost, potvrdjuju ono sto sam pisao prije dvije godine kao i mnogo godina prije toga. 
A to je da je nacionalizam dobitna opcija i vlasti i opozicije. 

Dok god im se ne ponudi nesto sustinski novo - nece biti napretka za one koji glasaju i biraju! 

Uostalom, procitajte moju tadasnju reakciju na protest i miting koji su odrzani u Banjaluci 13. maja 2016.

********************

Prvo i najvaznije: Velika je sreca i treba biti zadovoljan sto su oba mitinga, kako god da su ih nazvali, prosli bez sukoba.



Drugo: Drugacije nije ni moglo biti jer, na osnovu onoga sto se moglo cuti i vidjeti, oba mitinga su imala isti cilj: Jacanje srpskog nacionalizma. Jedina razlika izmedju dvije opcije ponudjene na mitinzima je put kojim doci do tog cilja: Jedni to vide u smijeni trenutne vlasti u Republici Srpskoj - drugi u cuvanju pozicije vlasti.


Trece: Oba mitinga su pokazala da oni koji misle drugacije i od jednih i od drugih, nisu dosli ni na jedan miting. Oni zive u svojoj cauri nadajuci se da ce se pojaviti ili roditi neko ko ce uraditi posao i za njih i njihovu djecu. Ili su izgubili svaku nadu i cekaju svoj bioloski kraj.


Cetvrto: Nakon ovih mitinga potpuno je jasno da u Republici Srpskoj, a moze se slobodno reci i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne postoji ni volja ni snaga koja bi svojom kriticnom masom pokrenula bilo kakvu promjenu na bolje.


Peto: I jedni i drugi su klicali stvaraocima Republike srpske, ratnim zlocincima Karadzicu i Mladicu i njihovoj djeci. Djeca su sada, ili ce uskoro biti, ravnomjerno rasporedjeni u vlasti i "opoziciji".


Mogao bih ja jos nabrajati, mozda i pojedinacno o ucesnicima, ali mislim da ne vrijedi, jer jedino sto je potpuno jasno nakon ova dva mitinga je da je nacionalizam jos jednom odnio ubjedljivu pobjedu nad demokratijom i slobodom.

No comments:

Post a Comment