Thursday, May 10, 2012

Nataša: Edgar Degas u Klovićevim dvorima - skulpture



Što reći o izložbi?
Zanimljiva, meni nepoznat slikarov umjetnički opus, iako je i taj skulptorski izražaj tipično njegov; plesačice, kupačice i konji; svi u pokretu.
Središnji motiv izložbe je „Mala četrnaestogodišnja plesačica“, jedina skulptura koja je za njegova života bila predstavljena na izložbi.
Izazvala je zgražanje razmažene pariške publike.
Model je bila baletna debitantkinja Belgijanka Marie van Goethem.
Originalna skulptura je oblikovana od voska, bronce, s inovativnim materijalima, perike od pravih vlasi, svilene vrpce i originalnog tutu-a (baletnog dresa).
Degas je oblikovao plesačicu naturalistički, neuobičajeno za ono vrijeme, u stavu koji odražava napor pri koncentraciji, s poluzatvorenim očima i naprijed izbačenom glavom.

Privlačili su ga umjetnost plesa, pokreti plesačica, oblikovao je te skulpture s ljubavlju prema plesačicama, ali i skulpturi, kao načinu izražavanja sebe.
Bio je opčinjen tijelom u pokretu; plesačica, kupačica ali i konja. Kazališta i hipodromi bili su mu omiljena mjesta posjećivanja.




Ipak, Degas slikar mi je draži, volim njegove boje, kojima je izražavao svoj doživljaj plesa, njegovu ljepotu, ali i napor, umor, bol s kojima su se ta mlada bića nosila prije i nakon izlaska na scenu.
Bio je samac, opsjednut svojim radom; duboka starost u slabovidnosti, osamljenosti i depresiji koja ju je pratila, nije bila laka, ali je i tada neprekidno radio i eksperimentirao. Ostavio nam je brojna djela.

http://www.edgar-degas.org/ - zbirka od 1165 njegovih predivnih umjetničkih djela

http://www.galerijaklovic.hr/izlozba.aspx?id=55 - o izložbi

Ako se ove godine zateknete u Zagrebu, posjetite Gornji grad, i Galeriju,... i Kamenita vrata, i pogledajte kamenu Šenoinu junakinju, Doru Krupićevu i buzdovan na krovu Kamenitih vrata. Legenda kaže da je postavljen da se o njega sapletu plaštevi vještica – coprnica, kako ne bi ušle u grad.
Odmah lijevo, preko puta istočnih vrata Sabora nalazi se, meni jedna od najdražih kavana, koja je i mala prodajna galerija. Poslije svake izložbe redovito tamo navratim, srediti utiske u ljepoti ambijenta i tihoj opuštajućoj glazbi.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kamenita_vrata





Prilog je predugo čekao u mojoj ladici, pa se izložbi približio kraj.
Bilo bi šteta barem s ovih nekoliko fotografija ne podsjetiti vas na ovog genijalnog umjetnika i neke lijepe kutke Zagreba.

No comments:

Post a Comment