Monday, July 14, 2014

Iz BiH, sporadično



Dva broda turske mornarice Gazi Hasan Paša i Mehmed Paša Sokolović vjerovatno neće uploviti 15. jula u Neum. Do planirane trodnevne posjete organizovane za 600 osoba, među kojima 300 polaznika vojne akademije u Turskoj neće doći zbog mogućeg zagađenja mora. Uprava ovog turistički razvijenog grada nije raspoložena ni za mogućnost pristajanja turskih brodova na udaljenost oko tri kilometra od obale.
*
Pored oko 5.000 učesnika desetog Marša mira - Srebrenica 2014, više grupa maratonaca, biciklista, motociklista dolaze iz raznih krajeva Regije i Evrope da bi sa građanima u Potočarima, u Srebrenici odali počast žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.
*

Nevladina organizacija Zajednica udruženja građana Banje Luke organizuje susrete Banjalučana u okviru manifestacije Vezeni most, koja će ove godine od 14. do 18. jula biti održana u tom gradu. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Kulenović istakao je da je namjera te manifestacije stvaranje uslova za obnavljanje povjerenja, suživota i tolerancije, razumijevanje, te doprinos na utiranju puteva prema evropskim integracijama, kao i obnavljanje starih i uspostavljanje novih prijateljstava. Okvirnim programom 11. susreta Banjalučana planirane su kultumo-zabavne, sportsko-rekreativne i informativne aktivnosti. Ove godine biće upriličeno puštanje cvijeća niz Vrbas s mosta u Gornjem Šeheru.
*

Na Kupreškom polju ove godine titulu kosbaše na ovogodišnjoj kulturno-sportskoj manifestaciji Dani kosidbe osvojio je Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa, inače višestruki nositelj ove titule. Drugo mjesto osvojio je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, dok je treći bio Ivo Ivković iz Kupresa. Prvi put proglašen je i mladi kosbaša do 18 godina, Kuprešanin Mario Batinić.
*
Zbog slabog kvaliteta i niskih prinosa pšenice uzrokovanih majskim poplavama u RS ove godine će se uvesti najmanje 300.000 tona ove žitarice.
*
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je dopune zakona o osnovnoj i srednjoj školi kojima se direktorima i pomoćnicima direktora osnovnih i srednjih škola tokom mandata zabranjuje svaki oblik političkog angažovanja u tijelima i organima političkih stranaka. Ovaj nalog Kantonalne skupštine je želja depolitizacije sistema obrazovanja na području Kantona, a ZDK je prvi koji je uveo ove klauzule u proces izbora direktora škola.
*
Nakon što je nedavno najavljeno da će bh. proizvođač namještaja MS&WOOD, Majstori i drvo, donirati 100 kauča porodicama u poplavljenim područjima BiH, prvih 57 kauča dostavljeno je u šire područje Maglaja. Humanitarnu akciju pokrenuli su radnici tvornice namještaja u Fojnici.
*
Tužilaštva u RS su 2013. riješila 11.901 krivičnu prijavu podnijetu protiv punoljetnih osoba, što je za 4,4 posto manje u odnosu na 2012. Prema podacima entitetskog zavoda za statistiku osuđena je 4.081 osoba, što je za pet posto manje u odnosu na prošlu godinu, a sta¬tističari su izračunali da je od ukupnog broja osuđenih 93,6 posto sudskih presuda izrečeno muškarcima.

No comments:

Post a Comment