Sunday, June 10, 2018

Legalizacija marihuane u Kanadi


Jedno od obecanja na kojima je Djastin Trudo 2015. dobio poslednje kanadske izbore i postao PM Kanade bilo je legalizacija prodaje i upotreba marihuane. Desetine hiljada mladih (neki procjenjuju i stotine hiljada), koji inace politiku ne bendaju mnogo ili ne bendaju nikako, a za izlazak na biralista uglavnom nemaju volje i vremena, ovog puta je izislo i glasalo za Trudoa.

Bingo! Tako se izbori dobijaju. Ocijenis brojnost ciljne grupe i obecas im ono sto ce ih pokrenuti da glasaju i izglasaju te!

E sada, tri godine nakon sto je izabran, doslo je vrijeme da se ovo znacajno obecanje ispuni. Do sada se nije ispunilo samo zbog otpora nekih politickih grupa, posebno u Torontu. Ali i pored otpora i odlaganja, neki dijelovi Toronta vec par godina smrde na marihuanu. Posebno oni dijelovi grada u kojima rade prodavnice marihuane i proizvoda od marihuane koji se koriste za medicinsku upotrebu. Vjerovatno je ovo objasnjenje nepotrebno, ali zapaljena cigareta marihuane uzasno smrdi. Kao tvor. Zato je u zargonu i zovu tvor (schunk). Vec smo sretali mlade Toroncane koji demonstriraju svoje, jos neozvaniceno, pravo da puse marihuanu bas na ulici, sretni sto se blizi dan kada ce to moci raditi i duvati direktno u lice policajaca i prolaznika.
Mogu zamisliti taj dan kad se zakon o legalizaciji marihuane konacno izglasa! Ima Toronto da se dimi kao Zenica nekada!

Jedan od argumenata koji se koriste u pripremi donosenja zakona o legalizaciji marihuane je smanjenje ilegalne prodaje marihuane, posebno mladjima od 18 godina. Mislim da je to promaseni razlog, jer ce mladi koji su stariji od 18 godina sada bez bojazni kupovati marihuanu u prodavnicama.  a oni mladji ce stajati ispred legalnih prodavnica i moliti svoje malo starije vrsnjake da oni, kad vec kupuju sebi, kupe i njima... Vec vidjena scena ispred specijalizovanih  prodavnica pica gdje je isto tako prodaja pica mladjima od 18 godina zabranjena.

U svemu tome, do sada su najvise profitirali oni koji su zadnjih godina ulagali svoj novac u trziste marihuane. Prodaja marihuane je, nakon sto je legalizovana u nekim americkim drzavama, u USA  206.g. dostigla cifru od 6,7 milijardi dolara. Nemam vremena da istrazujem trend trzista marihuane u Kanadi, ali znam da su neki vec zaradili poprilicne sume ulazuci u trziste marihuane u zadnju godinu-dvije.
Zasto se ja pribojavam marihuane, kad danas vecini savremenog i naprednog svijeta ona ne smeta?
Zar ne bih i ja trebao da budem savremen i tolerantan?
Iz iskustva sa nekim mojim dobrim drugarima iz djetinjstva znam  da je ona, ne za sve ali za neke od njih, bila prva stepenica  ka jacim drogama koje su ih unistile. Od svih mojih drugova koji su poceli sa marihuanom a zavrsili na jakim drogama, sada su zivi samo jos njih nekolicina. Vecina je otisla mnogo, mnogo ranije.

Vjerovatno ja vise nisam ni savremen ni tolerantan. Vjerovatno sam ja glede marihuane i droge staromodan.
Ali sta mogu, ne mogu se mijenjati, i ne zelim da se ovo obecanje na kome je Trudo osvojio izbore realizuje.

No comments:

Post a Comment