Thursday, February 28, 2019

Tramp pred istragom!


Vjerujem da je velika vecina onih koji gledaju televiziju na podrucju Balkana, sinoc gledala ili fudbal ili lokalne politicke ili muzicke emisije, serije...
Znajuci da se to u Sjevernoj Americi iscekuje kao show stoljeca, sa paznjom velikim zanimanjem sam odgledao visesatno svjedocenje pred kongresom Majkla Koena, bivseg prvog Trampovog advokata i , nekada, covjeka od njegovog najveceg povjerenja. Covjek je prije godinu - dvije uhapsen pod optuzbom da je lagao Kongres, muljao sa porezom, krio informacije koje su Demokrate u Kongresu trazile, a sve sa ciljem da zastiti svog gazdu. Posto mu je gazda u tim trenucima okrenuo ledja, on je osudjen na tri godine zatvora, ali je odlucio da propjeva o malverzacijama svog biveg gazde, sto su Demokrate objerucke prihvatile. 
Zapadna demokratija, americka posebno, svakako ima svojih dobrih i losih strana. Dobra strana demokratije u Americi je sto postoje dvije (a ne jedna ili stotinu!) stranaka i sto postoji sistem koji i jednima i drugima, bili oni na vlasti ili opoziciji, omogucava kontrolu onih drugih ali i svojih,  kad predju neke postavljene granice.

Cim su Demokrate preuzeli vecinu, a time i kontrolu u americkom Kongresu, nisu cekali, vec su organizovali ispitivanje bivseg Trampovog advokata, Majkla Koena. Sinoc je CNN prenosio to ispitivanje pred jednom od Komisija Kongresa. Veoma zanimljivo ispitivanje. Ocita je bila totalna podjela u Komisiji. Demokrate nastoje da izvuku sto vise cinjenica i dokaza od advokata koji o svome bivsem sefu zna sve i spreman je da svjedoci i pruzi dokaze o financijskim i drugim malverzacijama svog bivsed sefa. Republikanci, uvrijedjeni, svojim pitanjima i primjedbama nastoje da omalovaze ovo svjedocenje i samog svjedoka.

Mislim da ce nakon ovog svjedocenja politicka borba u Americi dovesti do politickog prvo a zatim i pred sudom, procesa protiv Trampa. Mislim da ce ga Kongres, na osnovu dokaza koje ce skupiti, smijeniti prije isteka njegovog mandata. Ili ce Tamp podnijeti ostavku prije nego ga smijene, jer on je vec do sada postigao sve svoje ciljeve - a oni su vezani iskljucivo za njegovu licnu promociju...

Zivi bili - pa vidjeli!

No comments:

Post a Comment