Thursday, April 11, 2019

Istanbul ili Istambul!


Otkrijem nedavno da naziv najveceg grada Turske pisem pogresno: pisem Istambul a vidim pise se Istanbul. Znam da smo uvijek govorili Istambul ali posumnjam u sebe jer i neke druge stvari koje "znam"  nisu vise ispravne.

Zainteresujem se i nadjem da Vukovo zlatno pravilo: "Pisi kako govoris - govori kako pises," ne vrijedi u slucaju imena ovog grada.
Dakle, ispravno je izgovarati Istambul, ali je neispravno tako i pisati jer postoji jedno malo ali vazno pravilo koje u ovom slucaju ponistava zlatno Vukovo: "n se ispred glasova p,b,m,v i f uvijek izgovara kao m".

Istanbul, invazija, unproforac... su posudjenice koje pravopis nastoji odrzati u izvornom obliku.
Zato pisemo ispravno Istanbul a izgovaramo Istambul!

Da sve to ne bi bilo tako jednostavno pobrinuo se pravopis s jos jednom izuzetkom:
Bombon se i pise i izgovara bombon!

4 comments:

 1. Slicno je sa "Lambordzini". Rijetko ce neko drugacije izgovoriti, a pravilno je "Lamborg(h)ini". Ako izgovoris pravilno, dobijes udarac pogledom.

  ReplyDelete
 2. Nikad se nisam narocito druzio sa gramatikom. Pogotovo danas. Je li ispravno reci/napisati ' ja besposlenog ili bezposlenog coeka'.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Halo Vjeko! Cujemo li se?! Kad napises coeka, sve je ispravno! Ako napises covjeka, ispravno je besposlenog.

   Delete
 3. ...sve ispravno...a belaja...nisam znao da znam gramatiku...jos da mi se, mlad, peMzije docepat', ma plaho bi se raspisao. Ma sta pisao i citao bih, ono sto napisem. Odoh ja kopat' a ti pozdravi Bilju.

  ReplyDelete