Friday, April 05, 2019

Mario M.: Percepcije u Muzeju


U nekadašnjoj željezničkoj stanici, sagrađenoj prije skoro 130 godina kada je Banjaluka još bila u okvirima Austrougarske monarhije, djeluje vrlo agilna kulturna institucija. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske aktivni je predvodnik u pokušaju imenovanja Grada Evropskom prestonicom kulture. Među kapitalnim izložbama koje se posljednjih godina priređuju je i ova najnovija u saradnji sa British Council-om: PERCEPCIJE (kustoskinja Lana Pilipović). Podnaslov izložbe 'Cvijet je najljepši kad je neubran' (engleski pandan: 'The Beauty of a Flower is in the Picking') je odabran prema djelu Sandre Dukić. Izložba je tipično ženska. Izložena su isključivo djela umjetnica (otvorena uoči Osmog marta) i predstavlja izbor britanskih, mahom imigrantskih, kao i autorica sa prostora bivše Jugoslavije.



Ovoj zanimljivoj izložbi nije cilj da samo afirmiše ženu – umjetnicu, nije ona zamišljena ni kao neki feministički dijalog sa jačim polom ali izabrani radovi potvrđuju da vrijednost kreacije ne zavisi od pola umjetnika.

Muzej se afirmisao sa zanimljivim akciama popularisanja svojih izložbi. Novi posjetioci se privlače uz autorska vođenja publike kroz izložbe. Seriju ''Iz muškog ugla...'' počeo je svojom pričom književnik Miljenko Jergović koji je ozvučen šetao salonom. Dobro se snašao u novoj ulozi, bio je originalan i preporučio je da se izložba pažljivije pogleda u tišini (otvorena do 27. maja ove godine).
Radovi umjetnica (foto): Laura Oldridž, Borjana Mrđa, Silija Hempton, Kler Strend, Kosa Bokšan, Margareta Kern, Nives Kavurić Kurtović, Lubaina Himid, Sandra Dukić, Trejsi Ememin, Vesna Perunović, Antea Hamilton.












 


(mm)

No comments:

Post a Comment