Saturday, April 13, 2019

Koliko kosta Dzulijan Asanz?


Vjerovatno svi vec znamo sve o Dzulijanu Asanzu, osnivacu firme Vikiliks, australijskom drzavljaninu koji je, zahvaljujuci koristenju novih komunikacionih internet tehnologija otkrivao drzavne tajne koje su se nekada krile desetljecima ili su vjecno ostale tajne. Zahvaljujuci njemu i njegovim saradnicima pred cijelim svijetom su otkrivene drzavne tajne mnogih drzava. Ono sto mu se ne oprasta je sto je pred cijelim svijetom objelodanio  dobro cuvane tajne prljave politike Sjedinjenih Americkih Drzava.

U trenutku kada je, avgusta 2012. godine, bio pred hapsenjem "sklonio" se u Ekvadorsku ambasadu u Londonu. Tu je dobio politicki azil Ekvadora, zivio u prostorijama Ekvadorske ambasada u Londonu i, sve do prije par dana, bio zasticen od hapsenja i izrucenja Americi.
Prije tri dana, iznenada, Ekvador mu je uskracuje azil i omogucava engleskoj policiji da ga uhapsi. Trenutno je u engleskom pritvoru ali se ocekuje da ce za kratko vrijeme biti isporucen Americi, u kojoj ga ceka optuznica za drzavnu spijunazu i otkrivanje najcuvanijih drzavnih tajni.

Otkud iznenadna promjena u politici Ekvadora?

Odgovor je dao Medjunarodni monetarni fond samo dan-dva nakon Asanzovog hapsenja.

Ekvadoru, koji je u velikim finansijskim poteskocama, odobren je kredit od 4,2 milijarde dolara!
Kredit koji ce , vrijeme ce to pokazati, vjerovatno postati bespovratan.

Za toliko je prodan Dzulijan Asanz!

No comments:

Post a Comment