Saturday, June 08, 2019

Toronto Raptorsi pred osvajanjem NBA titule


Prije nego sto kazem bilo sta o NBA kosarci i Raptorsima, moram objasniti da je Kanada, generalno, potcijenjena zemlja jer granici prakticno sa jednom zemljom i to sa USA, najvecom svjetskom ekonomskom, vojnom i svake druge vrste silom... Uvjerio sam se licno u to koliko Amerikanci ne poznaju i koliko potcijenjuju Kanadu. Od toga da vecina neukog americkog naroda - a ogromna vecina je veoma neuka - misli, ali bas iskreno, da je Kanada zaledjena zemlja, da su temperature u Kanadi tokom cijele godine ispod nule, do toga da ne znaju nabrojati vise od dva kanadska grada, pa da je to, zbog besplatnog zdravstvenog sistema, besplatnih javnih skola i fakulteta - socijalisticka zemlja. A poznato je koliko Amerikanci zaziru od socijalizma - skoro kao od komunizma. Zapravo, vecina njih ni ne zna razliku.


Kanadjani to sve stoicki podnose nastojeci uvijek da na pristojan nacin poduce arogantne  Amerikance  i objasne im ono sto njima nije jasno.
Zbog svega toga se u Kanadi bilo koji uspijeh, pa i na sportskom polju, slavi iskrenije i sa mnogo vecim entuzijazmom nego sto se to dogadja u USA, gdje se uspijeh, pa i sportski, smatra normalnim, gdje se pobjeda nad kanadskim timom ili reprezentacijom u bilo kom sportu smatra ocekivanim. Osvajanje sampionske titule u sportovima u kojima ucestvuju timovi iz obje zemlje kao sto je bejzboj, hokej i kosarka se u Kanadi slavi kao nacionalni uspijeh - kao pobjeda Davida nad Golijatom.


Ove godine je jedini kanadski kosarkaski tim koji se takmici u NBA osvojio titulu sampiona Istoka i trenutno se takmici sa Wariorsima iz Oklanda, sampionima Zapada, za prestiznu titulu NBA sampiona ili kako to  Amerikanci prepotentno nazivaju - sampiona svijeta.


Sve do danas nisam htio nista pisati o Toronto Raptorsima i njihovoj ovogodisnjoj borbi da osvoje NBA titulu. Ustajem oko tri ujutro da gledam te njihove utakmice, ali na blogu ne pisem nista da ih ne ureknem. U smpionskom odmjeravanju Wariorsi su sve do jutros bili veliki favoriti.  Raptorsi imaju sansu da ih pobijede jedino ako u mecevima s njima prevazidju sami sebe.


I, upravo to se desava. Nakon cetiri utakmice Raptorsi vode 3:1 u seriji i slijedeci mec, koji bi mogao biti odlucujuci, igraju u Torontu. Iznenada, David pokazuje da moze da pobijedi i Golijata. Istina, treba biti realan i reci da za Wariorse, zbog povrede ne igra njihov najbolji igrac Duran, s kojim su, po mom misljenju Warriorsi ipak nepobjedivi. Medjutim i neki od najboljih igraca Raptorsa su isto tako povrijedjeni ali su stisli zube i igraju jer znaju sta sampionska titula znaci za njihov tim, za grad Toronto, za Kanadu...
U utorak 11.6. u 3 ujutro po srednjoevropskom vremenu, se u Torontu igra slijedeca utakmica, koja, ako Raptorsi pobijede, bi mogla biti odlucujuca.


Nadam se da cu vam tog ranog jutra javiti, za mene radosnu vijest: da su Raptorsi ostvarili svoj sportski san i zelje svih nas koji navijamo za njih.
I da cu konacno prestati bdjeti svaku drug-trecu noc,  kao sto to radim zadnjih mjesec dana.

No comments:

Post a Comment