Friday, June 14, 2019

Zeleni a plav!

Hajte, budimo realni! Banjalucki Zeleni most nikada nije bio neki ljepotan. Drugo je to sto smo ga mi voljeli, kao sto smo voljeli mnoge stvari u nasem gradu, vjerovatno zato sto su bile nase, sto smo navikli na nih, sto bolje nismo imali... Da vas podsjetim, most je izgledao ovako...


...samo jedna vozna traka, ogranicena visina...


... a onda, pred kraj, kad je "dotjeralo cara do duvara" nekako zastrasujuce ovako...


I konacno, prije par godina, gradski oci odlucise da u kratkom roku sruse stari Zeleni most i zamijene ga novim.

I prije nego je pocelo rusenje starog mosta pocele su licitacije o novom ili starom imenu mosta, novoj ili staroj boji. "Gradjanstvo" se, kao i u svemu ostalom, podijelilo. Jedni bi da cuvaju bar ono malo tradicije "stare Banjaluke" i da most bude ofarban u zelenu boju i da se i dalje zove "Zeleni most" A oni drugi - da li mnogobrojniji ili samo glasniji - bi da mijenjaju i boju i ime- jer zelena je po njima, iako to zvanicno ne kazu, ali to misle i u uskim krugovima "svojih" govore, boja islama. Glupost do bola!
"Brza izgradnja" mosta se nesto oduzila, pa je, umjesto za jednu godinu kako je bilo planirano, most zavrsen za dvije godine.  Vjerovatno je jedan od razloga za kasnjenje bio i izbor boje za ogradu mosta.



Bilo kako bilo, most je zavrsen, testiran i prije nekoliko dana ograda Zelenog mosta je ofarbana - ali ne u zelenu, kako bi bilo logicno za Zeleni most, vec u nijansu izmedju plave i zelene, najcesce zvanu tirkizno plava - dakle u plavu boju! Nisam primijetio da je iko odgovorio na logicno pitanje zasto ograda Zelenog most nije ofarban u zelenu boju. Zasto je izabrana tirkizno plava? Bilo bi divno da postoji neki estetski razlog. Ili je to  sa bojom slicno kao i sa novim nazivima vecine banjaluckih ulica - jos jedna od inadzijskih podvala seoskih djilkosa i njihovih potomaka koji vec godinama vladaju nasim gradom.


I evo, da ne duzim i ja sa ovim osvrtom kao graditelji sa gradnjom, u petak 14.6.2019. tacno u 9 navece Zeleni most ce biti svecano pusten u promet. Boja njegove ograde ce i dalje izazivati diskusije. Jedni ce se i boji i ideji da ne bude zelena diviti - a drugi zgrazavati. Vjerujem da ce, kako je to u nasem gradu u zadnje vrijeme obicaj, pustanje u rad Zelenog mosta biti popraceno  vatrometom i igrom svjetla u raznim bojama medju kojima ce se plava, zelena, crvena i zuta natjecati koja je ljepsa i blistavija. Tirkizno plave u tom vatrometu nece biti jer tu nijansu plave boje tehnolozi jos uvijek nisu uspjeli napraviti.

Na zalost, i u ovom svecanom trenutku, mira mi ne da pomisao da ce se u skoroj ili daljoj buducnosti naci neki gradski otac koji ce iz rukava izvuci skrivenog tirkiznog cetnickog vojvodu po kome bi ovaj most ubuduce nosio ime.

1 comment: