Saturday, March 07, 2020

Biska - ljekovito pice

Da nije bilo Parkica banjalucka Rijecanka ili rijecka Banjalucanka Ljilja Volaš, ne bi postala njegov dugogodisnji i vjerni citalac, i ne bi mi, prije neki dan, prilikom njenog jednodnevnog boravka u Banja Luci, ostavila flasu Biske - cuvene istarske rakije. Da nije bilo bloga vjerovatno ni ja ne bih doznao kakva ljekovita svojstva se kriju u tom alkoholnom picu. 

Pa evo, za vas koji, kao ni ja, to do sada niste znali - stvari stoje ovako.

Recept za Biskino pripremanje star je preko 2000 godina. Potice jos iz doba kada su Kelti, divlje evropsko pleme, koje inace vuce porijeklo od, sad vise nisam siguran da li od hrvata ili srba, dakle kada su ti divlji Kelti naseljavali danasnju hrvatsku Istru, koju, kao sto znate, obozavam - iako nisam bas siguran da li je ona vise hrvatska ili jugoslovenska ili italijanska ili keltska ili rimska... ili sve to zajedno. I bas zbog ovoga "sve to zajedno" se u njoj divno osjecam i iskreno sam je zavolio.

Po tom prastarom receptu (starijem cak i od Hrista)  Biska se pravi od komovice, jabukovace ili lozovace (sto opet zavisi od voca koje te godine bolje rodi) u koju se dodaju listovi bijele imele, prethodno oprane u mlakoj vodi - i jos jos nekih trava! A taj dodatak trava cini ovaj recept tajnim, cak i tajnijim od recepta Trapiskog sira! Tako tajno zamijesana, Viska je, kazu, ljekovito alkoholno pice! Pazite sad, jedna casica ove rakije, sad opet nisam siguran da li na dan ili na sat - nije ni bitno - lijeci slijedece: upale unutrašnjih zidova krvnih sudova u kojima se nalazi masna naslaga, koja, ako se okrene na zlo može stvoriti pucanje krvnih sudova i, ne daj boze, srcani udar. Jednako tako Biska u propisanim kolicinama usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganja, ako kojim slučajem, tromb postoji. Uvrijezeno je misljenje da je rakija veoma ljekovita, a poznato je je da pokoja casca bilo kojeg dobrog zestokoga pica povoljno utice na zdravlje. Kazu, a nema razloga da im se ne vjeruje, da su i neka medicinska istrazivanja potvrdila ovo misljenje.

Ovu kratku pricu o - Biski, uz zahvalnost sto mi je poklonila, posvecujem Ljilji Volaš, Banjalucanki iz Rijeke, dugogodisnjoj citateljici bloga uz zelju da jednog dana negdje, u Istri,  Kvarneru ili Banjaluci popijemo po casicu ovog ljekovitog pica!

*******************************





Ljiljani Volaš i svim vjernim citateljkama Parkica, 
zelim sretan Osmi mart, medjunarodni dan zena!

No comments:

Post a Comment