Monday, May 08, 2023

Bill Gates: Znacajan napredak u gradnji nove nuklearne elektrane u Wyoming-u

Iako znam da je, na zalost, Bill Gates na vecem dijelu Balkana izjednacen sa najcrnjm djavolom, moram reci da sam, potaknut ogromnom kolicinom mrznje izrazene prema njemu, jos prije par godina otpoceo sa pracenjem njegovog bloga, da ga redovno citam, saznajem kako razmislja, sta radi u svijetu, koje sve humanitarne akcije finansira, sa koliko iskrenog entuzijazmaje je vezan za najsiromasnije dijelove Afrike, Azije, koliko milijardi dolara ulaze u fondove koji direktno pomazu ljudima u nevolji... Ne bih trebao ponavljati, ali on je toliko bogat od svoga rada, da je obezbijedio desetine svojih pokoljenja i da on svoje bogatstvo, iskustvo i genijalne ideje koristi u oblastima koje ga interesuju. Jedna od oblasti u kojoj je veoma aktivan je i ocuvanje covjekove okoline i zamjena tradicionalnih goriva sa onima koji ne narusavaju covjekovu zivotnu okolinu kako je narusavaju ugalj i nafta pa i tradicionalno organizovane nuklearne elektrane. 

**********************



Za vas kojima engleski jezik nije stran postavljam link prema Billovom blogu da se uvjerite u originalu o cemu govorim. Ostalima cu pomoci mojim slobodnim prevodom i prenosom sustine tog Billovog posta na blogu. 

Naime, prije par dana, 5. maja 2023 u gradu Kemmereru, u Americkoj drzavi Wyoming je otpocela izgradnja prve u nizu novih nuklearnih izgradjenih po potpuno novom dizajnu, razlicitom od dosadasnjih nuklearnih elektrana po tome sto ce nova elektrana biti neuporedivo bezbednija od dosadasnjih, sto ce ona zamijeniti elektranu na ugalj koja se zatvara i sto ce pruziti mogucnost zaposlenja svih radnika elektrane na ugalj i rudara rudnika koji se zatvara. Elektrana treba da bude zavrsena do 2030.godine.

Osnovna prednost rada nove nuklearne elektrane, nazvane Natrium plant, je u nacinu hladjenja nuklearnog reaktora. Sadasnje nuklearke hlade reaktor vodom koja se pri tom vec na 100C pretvara u paru, podize pritisak u cijevima. Sistem hladjenja je veoma kontrolisan i skup ali i pored toga postoji stalna opasnost od pregrijavanja i katastrofe kakva se desila u Cernobilu. 

Svijet ce i u buducnosti zavisiti od elektricne energije. I tebace je svake godine sve vise. Potreba za nuklernim elektranama nece se smanjivati - vec povecavati. Poznato je da nuklearke imaju nekoliko velikih problema: njihova izgradnja je skupa i covjekova greska moze uzrokovati incidente pa i tragediju. 

Nova Natrium nuklearka koju je dizajnirala Billova firma, rjesava problem sigurnosti i pouzdanosti. 

Svaka, pa i ova elektrana radi na principu zagrijavanja vode do isparenja. Koristi tu  vodenu paru da pokrece turbine koje proizvode elektricnu energiju. Nuklearne elektrane griju vodu lancanom reakcijom stvorenom cijepanjem uranijumovih atoma. Po ovim principima radi i nova lelktrana. I tu se slicnost sa standardnim elektranama zavrsava. 

Klasicni nuklearni reaktor kontrolise nuklearnu reakciju kruzenjem vode oko reaktora. Dva su velika rizika kod korisatenja vode za hladjenje procesa: voda je veoma dobra u upijanju toplote do 100C, ali iznad te temprature povecava se pritisak pare na cijevi i ostale uredjaje u sistemu kontrole. Ako nestane napajanja elektircnom energijom usljed, na primjer, zemljotresa, vodene pumpe prestanu raditi, reaktor se i dalje zagrijava, povecavajuci i dalje pritisak sto je stanje potencijalne ekslozije.

Sta ako se za hladenje reaktora reaktora koristi nesto drugo osim vode? Na ovo pitanje je odgovorio novi dizajn. Tekuci metal moze neuporedivo bolje upiti toplotu a tacka isparenja je 8 puta niza od tacke isparenja vode, cime se zadrzava nizak pritisak na cijevi i uredjaje.  Natrium plant za hladjenje reaktora tekuci natrij kome nisu potrebne pumpe je se podizanjem temperature sam podize i istovremeno i hladi. 

Nova nuklearka ima i mogucnost skladistenja i kontrole kolicine proizvedene elektricne energije, potrosnje i vracanja energije u mrezu. 

Ne treba da ponovim da firma Bill Gatesa uglavnom svojim sredstvima financija i izgradnju ove elektrane i da Bill i u ovom svom postu izrazava svoje zadovoljstvo sto ce ona zaposljavati 200-250 ljudi sto je ogromno za ovaj, prilicno zaostao kraj Amerike. 

No comments:

Post a Comment