Wednesday, May 03, 2023

Naopaki sistem vrijednosti!


Uzasna vijest! Tragedija u osnovnoj skoli u Beogradu. Ucenik sedmog razreda iz tatinog pistolja, pucao nasumice na svoje drugove iz skole, nastavnike, ubio cuvara u skoli ... Tacan broj poginulih jos se ne zna.

Hitna pomoc, policija, novinari na licu mjesta snimaju, slikaju, intervjuisu... Jedan od ucenika je ispricao kako je on dozivio ovu tragediju:  

"Dobio je jedinicu iz istorije i tada je poludeo. Upucao je istoričarku u kabinetu, a onda i drugove. On ima sve petice, a svi ga zovemo štreber“, pričaju đaci Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ gde je učenik sedmog razreda pucnjem iz očevog pištolja ubio školskog čuvara i teško ranio više osoba."

"ON IMA SVE PETICE, A SVI GA ZOVEMO STREBER!" Tako normalno i nevino: "Svi ga zovemo streber!"

Prijetnje nastavnicima i profesorima postale su sve cesce. Nedavno je jedan ucenik svojoj nastavnici na casu izmakao stolicu - i nista. Svakodnevno maltretiranja strebera, debelih, malenih, ruznih... Svakodnevno izmisljanje najruznijih nadimaka koji zrtvi ostaju do kraja zivota: streber, svinja, ustasa, cetnik, balija, turcin, kepec, svinja... da ne nabrajam vise. Bilo je samo pitanje dana kad ce se desiti tragedija jer na ranije, manje teragedije, nije se reagovalo kako je trebalo.

I sada se vec nalaze oni koji govore da nam je to doslo sa zapada! Naravno da je doslo sa zapada jer sve kod nas dolazi sa zapada! I dobro i lose! Za sve nam je kriv zapad, jer tako nam je najlakse. Tako skidamo odgovornost sa sebe. Mi naravno nismo krivi! Mi nikada nismo krivi. Krivi su uvijek oni drugi!

Podjimo od nas samih. Idealizujemo svoju mladost. Lijepo je to. Svakome je njegova mladost najdraza, pomalo idilicna. Ali u isto vrijeme mi necmo da priznamo da smo i mi, u ono dobro doba, odrasli u siledzijskom drustvu gdje je svaki skolski ili lokalni siledzija okruzen svojom "rajom", mogao u skolskom dvoristu isprebijati i izivljavati se na nekom slabijem uceniku, gdje je svaki muz, pjandura ili ne, mogao prebijati svoju zenu i djecu, maltretirati ih godinama i nikom nista!  U najboljem ili najgorem slucaju, zavisi kako to ko posmatra,  ucenik- siledzija bi dobio ukor pred iskljucenje, otac, muz - siledzija bi se primirio do slijedece prilike! Mladi siledzija bi nakon svake demonstacije svoje snage postajao sve popularniji u nasim malim sredinama! Muz-siledzija je pravdan time sto je i ta njegova "jezicara" i svadja se s njim umjesto da suti! I tako su nase "sliledzije" postajali idoli. Cak i muz-siledzija jer pokazuje svoju musku nadmoc. I tako je uvijek bilo i treba biti! I ovo je, kao i lijepe stvari koje smo dozivjeli i u kojima smo rasli dio istine o nasoj idilicnoj mladosti. O tome kako je danas - bolje da ni ne zapocinjem. 

Budimo iskreni, i danas, kad smo ostarili, citamo na drustvenim mrezama o "legendama" nase Banja Luke. A neke od tih legendi nisu bili nista drugo no  propalice i siledzije! A oni su i sada, nama sezdesetogodisnjacima i sedamdesetogodisnjacima - LEGENDE?!

I to je nas sistem vrijednosti?! I zato nam je sada "sve to doslo sa zapada!" "I rat nam je zapad namjestio i organizovao!" Jedino smo mi u svemu tome tome nevine zrtve!

Dok god svako od nas pojedinacno ne pogleda u ogledalo i prizna sebi svoj dio odgovornosti za sve svoje greske - necemo se svi mi zajedno izaci iz naseg vrtloga. 

Dok god su uvijek neki drugi krivi za sve nase male i velike greske necemo pomoci mladima, zenama, slabijima da ne rastu i ne zive u patnji! Da se u ocaju ne ubijaju ili da ne ubijaju druge.

Dok god su nasoj djeci a i nama idoli kriminalci, siledzije i ubice,  vodje navijaca sportskih klubova. Dok god razne sluzbe, udbe i policije, stavljaju na celo tih hordi navijaca svoje saradnike, pod izgovorom da bi ih kontrolisali, ali i za njih radili prljave poslove, i dok god se to smatra normalnim - ostacemo talog!

Za vas koji ste vec do sada pitali, a sta je sa masovnim ubistvima u Americi, na zapadu, istoku... Naravno, slicne stvari, i jos strasnije, se dogadjaju i u "uredjenoj" Americi, na zapadu i na istoku!  

Ali ne branimo svoju gresku tudjom! Ne gurajmo glavu u pijesak! 

Umjesto toga pogledajmo se u ogledalo i priznajmo sami sebe svoju zabludu i gresku. I radimo na stvaranju novog sistema vrijednosti, zbog nase djece. Radimo sa nasom djecom uvazavajuci sve sto se desava u svijetu, ali i nasu tradiciju, kulturu i nekulturu. Moramo prije svega iskreno ali i profesionalno analizirati nas sistem vrijednosti, pronaci greske u nama licno i u sistemu i na osnovu toga graditi drugaciji sitem, gdje kriminalci i siledzije nece biti heroji prije svega u nasim ocima i  u ocima nase djece, gdje ce takvi biti iskreno osudjeni od svakog od nas i nase djece; Sistem u kome ce nasa djeca moci mirno ici do skole, na utakmicu... gdje zena u braku nece biti predmet izivljavanja muza -  siledzije, gdje djeca nece strahovati i istovremeno uciti od njega!  

Nisam siguran da sam uspio prenijeti moja razmisljanja i osjecanja izazvana ovom strasnim tragedijom u beogradskoj osnovnoj skoli. Ovo bi trebala biti tema o kojoj svi mi razmisljamo, jer svako od nas je dozivio i licnu tragediju, ili tragediju nekoga koga je poznavao, tragediju kao posljedicu naopakog sistema vrijednosti u sredini u kojoj zivimo. 

"ON IMA SVE PETICE, A SVI GA ZOVEMO STREBER!" 


No comments:

Post a Comment