Sunday, May 21, 2023

Hotel Palas - Banja Luka

Da bi se izbjegli moguci nesporazumi  i moguca podmetanja bilo koje vrste (engleski: spinovi), bitno je definisati razliku izmedju nekih pojmova koji se svakodnevno koriste u nasim razjedinjenim ali razumljivim jezicima.

Seljak je izraz koji označava  postenog i skromnog poljoprivrednog djelatnika koji ima prebivalište na selu, i koji za život zarađuje baveći se poljoprivrednim aktivnostima bilo na svom ili na tuđim imanjima.

Seljacina (ili papak)  je osoba koja se ponaša vrlo neuglađeno, prostački, nepristojno; prostak i nije neophodno da zivi na selu...Sta vise, cesce je stanovnik grada

Grmalj (ili dziber) je sirov i neotesan čovjek, grube vanjštine, krupan i zdepast koji zivi i u gradovima, velegradovima, selima, zaseocima... Obozava kada uspije da zavlada gradom i nametne mu svoje poslovne, moralne, umjetnicke i druge vrijednosti...

Vrlo cesto, precesto se pojam seljak koristi u pezorativnom smislu sto je svakako velika greska. Mnogi pri tome, vjerovatno, misle na seljacine, grmalje, papke, dzibere.  Ako prihvatimo da nema apsolutno nikakve sumnje da je izmedju pojma seljak i ostalih pojmova ogromna razlika, mozemo, sluzeci se ovim pojmovima, nastaviti pricati o mnogim temema pa evo, i o arhitektonskom razvoju grada koji volimo!

****************************


Vruca tema o kojoj se ovih dana u Banja Luci  raspravlja zvanicno, u organizaciji gradske i entitetske uprave, a nezvanicno u raznim kuloarima, na ulici, u parkovima, na drustvenim i nedrustvenim mrezama, je rusenje nedovrsenog dijela i izgradnja novog dijela hotela Palas. Izgleda da projekat izgradnje novog dijela hotela Palas postaje  zivotna zaduzbina dvojice, do skora, ljutih politickih i licnih protivnika koji su se do nedavno vrijedjali i omalovazavali do besvjesti - mladjanog gradonacelnika Draska i  "srpskog nacionalnog blaga" - kako se sam (ne)skromno predstavlja, vlasnika i predsjednika svega i svacega u Republici Srpskoj, Dodika, ili doduka - kako ga neki zlonamjernici zovu! 

Dug je ovo uvod, predug i previse vremena i prostora potroseno na dvojicu beznacajnih marginalaca, seljacina, grmalja, dzibera i papaka u isto vrijeme, koje je samo splet nesretnih ratnih i poratnih okolnosi na Balkanu izbacio na provsinu i dao im mogucnost da odlucuju o starima o kojima pojma nemaju. Naravno, mora se priznati da oni neke stvari, kao sto su manipulacija neukim i izbezumljnim narodom, znaju veoma, veoma dobro.

Elem, da se vratim na hotel Palas i njegovu dogradnju u centru naseg, nekad pitoresknog grada. Uz prisustvo Zeptera, drzavljanina Svajcarske, multimilonera porijeklom iz Dubice, koji se obogatio na posudju od nerdjajuceg celika i ponecemu drugome o cemu se ne zna bas previse... predstavljen je projekat izgradnje visespratnice od 100 metara koja ce se nadviti nad starim dijelom hotela u strogom centru grada. Naravno, projekat i izgradnju ce finansirati strucnjak za nerdjajuci celik, a gradjevinske i druge dozvole kao i ostale "sitnice", ce obezbijedit dvojac inace "ljutih politickih protivnika" koji su ujedinjeni samo na projektima znacajnim za "nas narod" (u prevodu: njihov dzep ili njihovu slavu). Sta ce to zaista nas narod ili nas grad dobiti od ovog projekta, da li mozda i dio vlasnistva nad hotelom, sto bi bilo za ocekivati, doznacemo mozda kasnije, a vjerovatnije nikada. Kao sto necemo doznati ni to sta ce od ovog projekta dobiti dvojac bez kormilara, kao nadoknadu za njihov uticaj, trud, znanje i vjestine koje su ukljucili u ovaj projekat. Vjjerujmo im da je njihova satisfakcija samo to sto sluze "svom narodu"! Kako kaze mladjani gradonacelnik, novi i stari hotel ce postati zastitni znak naseg grada u kome cemo svi mi zajedno uzivati!  On, naravno, jos jednom obecava nemoguce, jer nacin kako ce u tom trideset spratova visokom hotelu uzivati njih dvojica je potpuno drugaciji od nacina kako bismo mogli uzivati mi, obicni gradjani grada na Vrbasu, kada nas grad ne bi vodili ovakvi tipovi, vec ljudi od zvanja, znanja i postenja. Obicni gradjani grada Banja Luke ne ocekuju nista vise no da pogled na novi hotel izaziva u njima lijepe osjecaje, da budu iskreno ponosni na njega i na svoj grad.  
O arhitektonskom rjesenju dogradnje hotela Palas, neskladu kojim se stari i novi dio hotela odbijaju jedan od drugod kao dva suprotna pola magneta ne vrijedi ni govoriti. To je i stvar ukusa, a mnogi ce jos jednom ponoviti mantru da se o ukusima ne raspravlja. 
Da je li bas tako?!

Uostalom, pogledajte fotografije prezentacije projekta i zakljucite sami koliko vam se novi izgled starog hotela Palas i tog dijela Banja Luke uklapa u vas ukus.




No comments:

Post a Comment