Wednesday, July 21, 2010

NIKOLA TESLA: BEZICNI PRENOS ELEKTICNE ENERGIJE

Nikola Tesla je rodjen 10.jula 1856. godine u selu Smiljan pored gradica Gospica u Austrijskoj Imperiji, kasnije preinacenoj u Austro - Ugarsku Monarhiju.  Kasnije se to selo, ne micuci se ni pedlja ( osim zajedno sa zemaljskom kuglom), relativno preselilo u Jugoslaviju. I relativno se pokazalo i stvarno, jer to selo se danas se nalazi u drzavi Hrvatskoj.
Time je rodno mjesto ovog genija potvrdilo Einsteinovu teoriju relativiteta (sve je kretanje pa i kretanje na jednom mjestu) , kojoj se Tesla zestoko suprotstavljao, smatajuci da je Einstein, preuzimajuci ideje Rudjera Boskovica i prilagodjavajuci ih svoim hipotezama, postavio pogresnu teoriju.
Bio je pronalazac, masinski i electro inzinjer. Najveci doprinosi su mu u pronalasku elektricne energije, revolucionarnom razvoju  elektromagnetizma. Tesla je teoretski a i eksperimentima postavio osnove naizmjenicne struje, distribucije visefazne elektricne struje, naizmjenicnih elektricnih motora, osnove radiodifuzije... Njegovi pronalasci bili su uvod u Drugu industrijsku revoluciju.

Nikola Tesla se po mnogima u svijetu ubraja u deset ljudi u svijetu koji su svojim izumima i genijalnoscu obiljezili ljudsku istoriju.

Jedan od izuma koji mu nije uspjelo eksperimentalno dokazati je i bezicni  prenos energije na daljinu. Veliki toranj napravljen za njegove eksperimente u ovom polju izgradjen na Long Islandu je srusen 1917, jer su vojne vlasti posumnjale da bi ga Njemacka, sa kojom je Amerika tada bila u ratu,  mogla koristi za spiuniranje ili navodjenje.

Mark Tven u Teslinoj laboratoriji

Mogao bih ja o Nikoli Tesli jos dugo. O njegovim nedobijenim Nobelovim nagradama, o njegovim kontroverzama, strahovima, o njegovim pokradenim idejama i dokazanim teorijama, o njegovoj opsjednutosti golubovima, koje je donosio u hotelsku sobu 3327 Hotela Yew Yorkera, o fobiji cistocom, o njegovom prijateljstvu sa Mark Tvenom, o njegovim negativnim rijecima o Edisonu nakon Edisonove smrti, o tajnom bezicnom razornom oruzju, o tome kako sam ubrzano ucio i radio prakticnu primjenu Teslinog  indukcionog  kalema  ovdje u Torontu, sto mi je bio prvi posao "u struci" nakon dolaska u Kanadu .... Ali necu, jer zanimljivije od svega toga je vijest, nedavno objavljena u Economistu, da se rade eksperimenti na principima  bezicnog prenosa energije, postavljeni od Nikole Tesle, i da su sanse da se u buducnosti uvedu u praksu, sto ce izazvati novu Industrijsku revoluciju. Koju po redu?...

Eric Giler demonstrira bezicni prenos energije

Economist: Nikola Tesla, Bezicni prenos elektricne energije

1 comment:

  1. Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

    ReplyDelete