Tuesday, July 06, 2010

30-TA PRIDE PARADA IN TORONTO

Homoseksualnost je sigurno jedna od tema u kojoj se nasa generacija ne snalazi bas najbolje. Odrasli u parijarhalnoj sredini, vecina nas ce na slike fudbalera, objavljene prije neki dan, ili slike sa 30-te gay parade u Torontu gledati sa odvratnoscu. Da li cemo to  izraziti javno, pitanje je. Jer homoseksualnost i sloboda izrazavanja homoseksualnosti, biseksualnosti ili koje sve jos seksualnosti nije bas tema o kojoj cemo mi pricati otvoreno. Do prije desetak ili malo vise godina, nije bilo tako, jer smo svi mi na Balkanu, javno osudjivali ovu "devijaciju", napadali otvoreno njeno izrazavanje i  reklamiranje. Ali vrijeme nas je zaskocilo. Zabavljeni nasim ratom i svim njegovim posljedicama,  mi nismo ni primijetili da se homoseksualnost kao pojava uvukla u sve pore zivota, da je svuda  oko nas, da se slobodno izrazava, i da su se homoseksualci uspjeli  izboriti za mnoga prava koja ranije nisu mogli ni zamisliti. 
I gdje smo mi u svemu tome? Mi smo, u vecini, izgubljeni.
Duboko u sebi protiv te "nastranosti", protiv sloboda da se reklamiraju kako to rade, protiv tih brakova, protiv usvajanja djece, protiv... I pri tom u velikom strahu da nam nasi sinovi ne dovedu "decka" ili kcerke "djevojku". Kao i u mnogo cemu, svijet je otisao dalje, bez nas... Svijet je gay populaciji dao mogucnost slobodnog izrazavanja njihove seksualnosti, zastitio ih od napada. Sada se izrazavanje gadjenja na te odnose smatra ugrozavanjem ljudskih sloboda, a to je veliki "NO, NO". Reci javno da su homoseksualci neprihvatljivi u tvojoj okolini, ce izazvati da te posmatraju isto kao rasistu, ili faistu , ili komunistu, ili sve to zajedno. Znaci, no, no...
Ja imam zelju da odem jednom na tu Pride Paradu koja se ovdje u Torontu odrzava evo vec trideset godina i privlaci oko milion ljudi. Jednostavo sam radoznao. Vjerujte mi na rijec da je samo to. Hocu samo da to vidim i uzivo, kad mi je vec na dohvat ruke... Zvao sam neke od svojih prijatelja da idemo zajedno, pa izdrzimo koliko hocemo, ali ne nadjoh dobrovoljca... Ni Biljana nece da ide sa mnom. Zbog svega toga  ja jos uvijek ne odoh.  Moja kcerka Bojana, radoznala kao i ja, otisla jednom sa svojim drustvom, i kad je cula za ovu moju radoznalost rece mi: " Nemoj, tata, bolje ti je."
Medjutim, kao i sve drugo u zivotu, nije sve tako crno-bijelo, kako nam se cini.
Evo  jedna prica sa Pride parade odrzane prekjuce u centru Totonta.
Brian Burke je Generalni Manager hokejaskog tima Maple Lifsa iz Toronta. Covjek doveden da napravi nesto od tog, najjaceg tima u Hokejaskoj ligi koji vec decenijama nije osvojio trofej. A Kanadjani su veoma ponosni na svoj hokej. Ovdje je hokej prvi sport , pa pet praznih mijesta, pa onda mozda bejzbol. Kosarka je negdje na petom mjestu. Brian Burke je covjek koji svakim svojim gestom izaziva postovanje. Iako ne bas grubih crta, vazi za macho muskarca jer je u svim odnosima veoma iskren, hrabar, jasan i otvoren . I sto ovdje nije bas uobicajeo, svima u lice kaze sta misli. Iza sebe ima ogromne uspjehe u drugim timovima.
Jedan od njegovih sinova, Brendan je posao njegovim putem, igrao hokej. Prije tri godine Brendan je javno rekao da je gay. Bio je to sok za porodicu Burke i za hokejasku sportsku prorodicu. Kako je macho manager, i otac gaya reagovao? Koliko god da mu je bilo tesko, nije dopustio da se to vidi.  Rekao je da je njegova ljubav prema sinu veca od bilo cega i da on postuje njegovo opredjeljenje. Bio je to simbolican prekid sa tradicionalnim zataskavanjem ovakvih odnosa, bar u tako muskom sportu kao sto je hokej. Za neke, Brian Burke i njegov sin Brendan postali su heroji, za druge ne bas tako, za trece anti-heroji. Ali ovi treci se nisu  javno izjasnjavali.
Ovo nije kraj price. Nazalost, prosle godine Brendan je izgubio zivot u saobracajnoj nesreci i ova tragedija je izazvala da prica porodice Burke izidje jos vise na povrsinu.
Prekjuce je Brian Burke, zajedno sa svojom suprugom ucestvovao u Pride Paradi u znak sjecanja na svog tragicno preminulog sina Brendana. Prekjuce je Brian Burke ponovo bio heroj.

Uz ovu pricu pogledajte nekoliko slika sa pride parade.
George Smitherman po orijentaciji gay,  kandidat za buduceg gradonacelnika Toronta 






10 comments:

  1. Parada nije samo parada; i clanovi Parlamenta ucestvuju, a i predstavnici raznih kompanija.
    Prvi put sam gledao paradu ne znajuci o cemu se radi.
    Prije 2 godine sam ucestvovao u Paradi, kao predstavnik firme gdje radimo.
    Bilo je slika, smijeha, polijevanja vodom...
    Ove godine rekose da nam daju gift karte (poklon kartu u vrijednosti ?) i ne znam sta jos da ucestvujemo...spremam sesir, suncane naocale, a imacemo i majice ispred nase firme
    (dodatak: zenama je zabranjeno da stipkaju vesele momke, a za muskarce nisu nista rekli???)
    Ispred nase firme ce biti jedno 30-ak radnika/ca sa sefovima.

    Ljudi, stariji i mladji, sa djecom, invalidi u kolicima, zauzmu mjesta jedno sat-dva prije parade da bolje vide a i da dobiju koji poklon od predstavnika raznih firmi.
    One visebojne zastavice se viju svuda, svi masu, veseli, znoj lije sa lica jer ima tu hodanja, trube trube, muzika tresti...navecer nocni klubovi rade do kasno i sutradan, kao da nista nije bilo.

    Bice: proslo ljeto 2010-to...
    Gordan

    ReplyDelete
  2. Izuzetno dobar prilog. I sama zelim otici na nasu Pride, ali me smeta to javno iskazivanje intime, svake intime, i heteroseksualne. Po meni je intima za intimu. Ipak cudim se svojoj djeci koja su protiv. Cudim se i okruzenju koje sebe naziva demokratskim i prozapadnim.
    Mozda su tome krive i homoseksualne skupine koje su malo preagresivne u svome nastupu. Podsjeca me to na one neke vjerske skupine iz devedesetih od kojih niste mogli proci ulicom.
    Heteroseksualka
    PS: Razlog nepotpisivanja pravim imenom nije tema.

    ReplyDelete
  3. Gordane, dobro nam se vratio. Ako smo negdje u blizini, mozda i mene povedes, jos dok me radoznalost drzi. Svidja mi se nick.

    Gospodjo Anonymous, samo se vi nama javljajte. Mi volimo vase fer komentare, makar i nepotpisane. Gadjaju u sridu! Predlazem nick: Gordana.

    ReplyDelete
  4. ko krnjavu paru me znas6 July 2010 at 16:36

    htjedoh nesto napisati , ali ne mogu od smijeha:)))
    znam osobu koja bi ti mogla praviti drustvo za radoznalost!!! ima iskustvo!!
    bilo je daaavno... kaze tata djeci hajde da vidimo tamo se nesto desava.. djeca pametna ostase u autu...kazu tata nisi poludio sta ces ti tamo....ha,ha,..a tata pozamasan..neodustaje...ode ...i prije se vratio nego sto je obisao krug....imao je i ponuda, ha,ha, sad se smijem kad se sjetim...

    ReplyDelete
  5. g. Canak da se vi to ne udvarate meni?

    Gordan
    (mogu uzeti ime Sassa, ili Paris, i ko sam, zensko ili musko?)

    ReplyDelete
  6. Imao ponuda, vjerujem!

    Jos ako je stavio kakav lancic oko vrata, ili ako je bio dobro osisan, zna se...
    cak i nacin sisanja odaje mnogo toga, body language!

    Sjecam se B.Luke i bijelih carapa...sta su za takve govorili!

    A noge smrde jednako i u bijelim i u crnim carapama, a masaza ide samo na cisto tijelo...sto je malo komplikovano (za neke)

    Sassa ili Gordan,

    ReplyDelete
  7. Jos ima sanse, 1. August, sljedeca parada:

    Muskarci stave kaubojske sesire, suncane naocale, obuku kratke, najkrace sorceve, ali, dlakavih nema. Briju dlake. Valjda je i to neki znak.
    Otkinuti rukave sa neke atraktivne majice i krenuti...

    (navodno, oni koji vole suprotni pol, navodno oni zadrzavaju na tijelu sve sto je Bogom dano, znaci zadrzavaju svoje dlake, a i dugu kosu)

    Sto se tice firmi oni placaju i ucestvovanje na paradi, a to ide u dobrotvorne svrhe.
    Eto, i koristi od parade za djecu, bolesne i nezbrinute.

    Zamisljam tamo nekog 62-godisnjaka, u majici bez rukava, sa osmijehom na usnama, mendjusom u uhu, velikim srebrnim lancem oko vrata, u sorcu sa visokim rezanjem sa strane, dijamantom u pupku, kaubojskim sesirom, kaubojskim cizmama, a i velikim perom zataknutim za onaj sesir...kako mi se radosno smije dok uziva pijuci rashladjeno vino poslije naporne parade.

    Gordan

    ReplyDelete
  8. Gordane ili Sassa,
    gluvo bilo! Ne udvaram se ja vise ni sebi samom. Evo, covjek uci cijeli zivot. Nisam znao da postoje ti znakovi, da se zna da ko se ne osisa i obrije tada nije onaj i valjda ga tada niko ne dira. Zato su ovi moji bezobrazni, i bolje upuceni, drugovi ovdje pravili sale na moj racun kad sam prije par godina, skinuo dlake sa ledja ( sto boli!). Slucajno se to desilo par dana pred paradu. Jedva sam se izvukao tada. Jos mi to spominju. Ali uhvatio sam i ja njih da skidaju te dlake, da ne izgledaju k'o majmuni kad odu na Kubu. Necu dalje o ovome. Uglavnom sad bar znam , ako ikada odem na tu paradu, pusticu i bradu, i kosu i dlake na ledjima, nek se zna...

    ReplyDelete
  9. zar dlake samo sa ledja?

    razocaran (a)

    ReplyDelete
  10. ah, zene, eto, muski se depiliraju i uklanjaju dlake zbog zena i 'sta ce svijet misliti'

    (a i muskarci: muzevi natjeraju zene da mijenjaju grudi a kad se razvedu traze pare ili krpice nazad?)

    Stari dobri nacin uklanjanja dlaka je bezbolan...sapunica, (moze i masaza), i klasicno brijanje.
    (Ako necete BIC samo da znate da Zileta ima u raznim 'Dollar store')

    Gordan ili Jordan

    ReplyDelete