Thursday, December 16, 2010

IN MEMORIAM: RICHARD HOLBROOKE

U 69. godini preminuo Richard Holbrooke.
Vijest koja je rastuzila Ameriku, jer je u svojoj zemlji ovaj diplomata veoma cijenjen. Vec decenijama je rjesavao najkomplikovanije sukobe u svijetu u kojima se na bilo koji nacin ili na bilo kojoj strani nasla i njegova zemlja. Poznat kao diplomata koji se nije libio da koristi sva sredstva u njegovoj moci, ili u moci USA, da postigne cilj koji ce afirmisati USA demokratiju kao najprofitabilniji izvozni proizvod ove zemlje. I bio je uglavnom uspjesan, jer je u vecini svojih misija uspijevao da nametne rjesenja za koja se zalagala njegova zemlja.
U drugim krajevima svijeta, koji su direktno iskusili njegove diplomatske i pregovaracke rezultate, rezultati njegovih diplomarskih i pregovarackih akcija razlicito su cijenjeni.
Evo, kod nas, na Balkanu, neki ce ga javno ili pritajeno slaviti, dok ce ga drugi satanizirati. Proslavio se kao "Otac Dejtona", sporazuma koji je, kakav je da je, zaustavio rat u BiH. I tada, kada je u novembru 1995. taj mirovni sporazum konacno potpisan, slavljen je od sviju, ili bar velike vecine. Jer, bar toj vecini je bilo dosta rata. Tada je, da bi dosao do cilja koji mu je postavljen, Milosevica proglasio najznacajnijim pregovaracem na Balkanu, maltene mirotvorcem, da bi ga, tog istog politicara, krajem devedesetih, pri Kosovskim pregovorima, proglasio ratnim zlocincem, ili vec tako nekako. Ovo, kao i ostale metode kojima se sluzio su vec poznate diplomatske kolonijalne metode koje su vjekovima koristili i uvjezbavali mnogi osvajaci. Voljeli ga ili ne, priznavali mu rezultate ili ne, mora se priznati da je Holbrooke bio veoma uspjesan u provodjenju tih metoda.
Da li su rjesenja koja je on, uz pomoc vojne i policijske snage svoje zemlje iznudio, pravedna i trajna, pitanje je na koja ce bliza ili dalja istorija jednog dana odgovoriti.
Vec sada neki, cak i na zapadu postavljaju pitanje ko ce popraviti nered u BiH, Afganistanu i Pakistanu koji je iza sebe ostavio ovaj ugledni i cijenjeni diplomata.
Ja ne mislim da je Holbrook ostavio igdje ikakav nered. On je bio samo jedan od diplomata koji je, uspijesno ili ne, nije ni vazno, provodio politiku koja ostavlja nered gdje god da se pojavi.

No comments:

Post a Comment