Monday, December 25, 2017

Sretan vam Bozic!



Svima vama koji danas slavite zelim sretan Bozic i ispunjenje svih zelja!

*****************
Uz cestitku jedna vijest iz Bosne i Hercegovine koja potvrdjuje da nije sve crno kako se cini, da ni Olovo, ono iz Bosne, nije metafora za tezinu.
********************
Imami iz Olova čestitali Božić: Crkve su i naše bogomolje

Lijepe slike otišle su ovih dana iz Olova. U Gospinom svetištu u tom gradiću uoči jednog od najvećih katoličkih blagdana, održan je tradicionalni božićni prijem koji je organizirao upravitelj svetišta Fra Ilija Božić.
Pored načelnika Općine Olovo Đemala Memagića te predstavnika vjerskog, kulturnog, privrednog i političkog života Olova, prijemu su prisustvovali i gosti iz Vareša, Kaknja i Busovače.
Posebno su bile dirljive poruke predstavnika Islamske zajednice u BiH koji su srdačno čestitali blagdan Božića. Ove geste su u tmurnoj stvarnosti, ispunjenoj stalnim prepucavanjima i tenzijama, odaslale su jednu ljepšu atmosferu iz naše domovine. Nakon nedavnog primjera katoličkog svećenika koji je doveo učesnike u džamiju ili imama iz Prozora koji vozi komšije na misu, ovim primjerima, daleko od kamera, Bosna obnavlja svoju dušu.
Naime, u ime Medžlisa IZ Olovo i glavnog imama Esada ef. Pepića prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama Eldin Kamenjašević koji je kazao da je "u tradiciji islama odnosno u osnovama njegovog učenja da poziva ka dobru, pa bilo to da je Božić, Nova godina ili Bajram". U ime Medžlisa, čestitao je blagdan Božića i Novu godinu, sa željama za "zdravlje, nafaku, opskrbu, dobrosusjedske odnose i za razumijevanje".
"Kao što se radujemo kad je svadba, veselje, kao što tugujemo zajedno kad je smrt, ne pitajući koje je ko vjere... Drago mi je da se dijete rodi, uspije, kao što mi je žao kada neko ode s ovog prolaznog svijeta. Jer, ode naš čovjek", ističe ef. Pepić.
Podsjeća da se 1995. i 1996. godine mogla vidjeli slika potpuno porušenog Olova i potpuno netaknutih crkava.

(Radio Sarajevo)

No comments:

Post a Comment