Thursday, December 07, 2017

Snežana Mitrović: Banjaluka je Evropska prestonica sporta za 2018. godinu

Evo pusticu i vama ovu vijest,  a vi sami odlucite da li cete i koliko vjerovati u sve objavljeno. Da ne bude zabune, bio bih presretan kada bi nas grad bio medju prepoznativim centrima sporta Evrope, kao sto je uostalom nekada i bio. 

Naslov zvuci bombasticno "Evropska prestonica sporta..." .  
Znajuci ponesto o jadnom stanju banjaluckog sporta, provjerim plasiranu informaciju na web stranici ACES Europe i gle cuda, naslov je lazan, sto ustvari i nije neko cudo... 
Postoje cetiri kategorije "Evropska prestonica sporta ". Sofija za 2018. godinu. Ranije prestonice bili Marselj, Prag, Torino... Druga kategorija je  "Evropski gradovi sporta" gdje je Banjaluka u drustvu sa gradovima kao sto su Cagliari (Italija), Gondomar (Portugal), Cluj (Rumunija), Kielce (Poljska), Pau (Francuska)... Ikada culi?! ...Nigdje ovih gradova na sportskoj karti Evrope. Treca kategorija je "Evropske varosi sporta" i cetvrta nesto kao "Evropske mjesne zajednice sporta". 
Sve je to lijepo. Treba se druziti i razmjenjivati iskustva sa drugima, pa i ogrebati za neku kintu, ako se moze, ali mi se sve ovo cini kao kruzenje oko problema banjaluckog sporta i davanje velikog znacaja necemu sto i ne zasluzuje toliku paznju i od cega banjalucki sport nece imati veliku korist. 

 Bilo bi mnogo djelotvornije ako bi gradonacelnik "zasukao rukave" u samom gradu i okupio oko sebe sportske strucnjake, poznavaoce i entuziaste, da izrade stvarnu strategiju razvoja banjaluckog sporta sa definisanim uslovima i resorsima, rokovima...,da obezbijede te uslove i za koju godinu ostvare povratak na stare slave koju je banjalucki sport nekada imao. Umjesto da omoguci mladim banjaluckim sportistima i sportu uslove bolje od onih koje imaju sportisti iz, na primjer, Krupe na Vrbasu i Aleksandrovca, on trosi svoju energiju i gradske pare na neke zvucne medjunarodne titule, koje realno za banjalucke sportiste nece znaciti nista. Ovim, gradonacelnik pokazuje da ne razumije organizaciju i probleme sporta i da mu je vazna parada i mogucnost da on sam i poneki njegov potrcko otputuju o tudjem trosku u Evropu i k'o biva nesto rade za sportiste grada kojem je na celu. 

Necu dalje,  a vi procitajte vijest, pa sami zakljucite da li ja pretjerujem.


****************


U do kraja neizvjesnoj trci za dobijanje titule „Evropskog grada sporta za 2018. godinu“ Banjaluka se 6.XII u Briselu okitila ovim priznanjem.
(Gradonačelnik Igor Radojičić objavio je ovu informciju na Twitteru.)


Banjaluka je, podsjetimo, nedavno podnijela aplikaciju za ovu titulu, kojom se ove godine podičilo 15 gradova, i to svi iz zemalja – članica EU. Banjaluka je prvi nagrađeni grad van EU, a nagrada otvara novu perspektivu za razvoj sporta u gradu.
Učešće u najvećoj mreži gradova sporta, tvrde u Gradskoj upravi, donosi brojne pogodnosti kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali i prilika da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je u pitanju sport.

Prednosti ove titule ne ogledaju se u novcu, nego je mnogo važnija indirektna korist. Gradske vlasti ističu primjere belgijskog Antverpena koji je je, kao Evropska prestonica sporta, svojevremeno uspio da za 10 posto podigne broj sportski aktivnih ljudi u gradu, dok je Torino organizovao više od hiljadu sportskih događaja tokom jedne godine, navode dodajući:
"Ova titula će dati vjetar u leđa novoj gradskoj strategiji, koja će, po prvi put, akcenat staviti na razvoj školskog sporta."

Snežana Mitrović (N1)

No comments:

Post a Comment