Wednesday, December 20, 2017

Pogorelic u Beogradu


Pogorelić se vratio u Beograd

Posle 28 godina, u Beogradu će ponovo u subotu, 16, i ponedeljak 18. decembra, nastupati pijanista svetskog glasa Ivo Pogorelić, koji je poslednji koncert u rodnom gradu održao 28. marta 1989. godine. On je u jednoj od retkih izjava za beogradske medije priznao da je bezmalo tri decenije zaobilazio Beograd, jer nije imao unutrašnju potrebu za tim, koju sad tvrdi da oseća. Posle raspada bivše SFRJ Pogorelić je uzeo je hrvatsko državljanstvo, a živi u Luganu u Švajcarskoj. Međutim, sad se u medijima otkriva da je on, ipak, pre dve godine tajno pohodio Beograd, kad je uprkos "zapuštenosti grada" prošetao Kalemegdanom i najužim centrom, nostalgično obišao njemu drage poslastićamice, bio viđen na Palilulskoj pijaci, u diskreciji vežbao na "Kolarcu"… Muzički povratak na beogradsku koncertnu scenu Pogorelić je potvrdio 1. januara 2017, zbog proba je doputovao još u četvrtak, sviraće na novom klaviru Zadužbine Ilije M. Kolarca, koji je nedavno sam odabrao u fabrici Stenvej u Hamburgu, a zbog koncentracije izričito je zabranio slikanje i snimanje. Njegovoj ovdašnjoj publici, koja na "Kolarcu" može da pogleda i izložbu umetnikovih portreta, jedino još ostaje da se nada da će čuveni pijanista odoleti sklonosti da u poslednji čas otkazuje koncerte, za koji su u ovom slučaju karte rasprodate za samo tri sata. Kako je najavljeno, Pogorelić će u subotu u pratnji Simfonijskog orkestra RTS i dirigenta Bojana Suđića, svirati Dvoržakova i Šopenova dela, a na resitalu u ponedeljak kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Jana Sibelijusa i Sergeja Rahmanjinova.
Rođen 1958. na Dan oslobođenja Beograda, dete iz mešovitog braka Hrvata i Srpkinje, Pogorelić je u rodnom gradu počeo da uči klavir u sedmoj godini, a u desetoj je imao prvi koncert na "Kolarcu". Muzičko školovanje završio je u Moskvi, gde je na čuvenom Konzervatorijumu Čajkovski sreo poznatu gruzijsku pijanistkinju Alisu Kazaradze, što je umnogome odredilo njegov život i karijeru. Njihova pedagoška i umetnička saradnja pretvorila se i u ličnu vezu - posle venčanja živeli su u Londonu sve do njene smrti 1996, posle čega se Pogorelić jedno vreme povukao iz javnosti, ali nije dugo ostao sam. U vrh svetske pijanističke orbite, osim nespornog talenta, 1980. lansirao ga je skandal na prestižnom Međunarodnom takmičenju "Frederik Šopen" kad je zbog njegovog isključenja čuvena Marta Argerič napustila žiri, a njega proglasila genijem. Iza njega su višedecenijska karijera, koncerti širom planete, bogat repertoar, snimci, priznanja… Prvi je među umetnicima pre 29 godina dobio titulu Uneskovog ambasadora dobre volje, spada u zvezde koji brinu i o obrazovanju mladih umetnika - u Hrvatskoj je 1986. osnovao Fond za mlade muzičare, a u SAD Međunarodno pijanističko takmičenje, koje pobedniku visinom stipendije omogućava razvoj u vrhunskog solistu. Sve to čini ga jednim od najintrigantnijih pijanista današnjice.

Jelena Tasić (Danas)
15.12.17.

Ivo Pogorelić omađijao i publiku i muzičare

Sa puno emocija i frenetičnim aplauzom beogradska publika je dočekla slavnog pijanistu Ivu Pogorelića večeras u Kolarcu

ISTORIJSKI koncert - u pravom smislu te reči, održao je sinoć u Kolarčevoj zadužbini slavni pijanista Ivo Pogorelić sa Simfonijskim orkestrom RTS, pred više nego zahvalnim slušaocima koji su nastup klavirskog superstara sa ogromnim uzbuđenjem čekali bezmalo tri decenije. Emocije prilikom ponovnog, predugo iščekivanog susreta sa publikom svog rodnog grada nije krio ni maestro a ni Beograđani, koji su Veliku dvoranu Kolarca ispunili do poslednjeg mesta.
Kada je, posle Dvoržakove Devete simfonije te pauze, veliki Ivo konačno stupio na scenu na kojoj je prvi put zablistao kao dečačić, krajem šezdesetih, pre no što se otisnuo najpre u prestižnu moskovsku školu a docnije i u beli svet - dočekale su ga ovacije. Frenetični aplauz trajao je, činilo se, beskrajno, dok je Pogorelić fokusirano sedao za "stenvej" koji je sam nedavno u Nemačkoj odabrao, upravo za dvoranu Kolarca.
A kada je Ivo najzad i zasvirao, emocije su se u dvorani gotovo mogle seći nožem - Šopenov Drugi klavirski koncert u izvođenju ovog jedinstvenog pijaniste, praćenog sjajnim našim Simfonijskim orkestrom, odista je nešto za nezaborav. Nešto što je vredelo čekati, pa makar i gotovo celih trideset godina. Starije generacije slušalaca nedvosmisleno su se sinoć prisetile šta je to našeg Ivu nekada davno izdvojilo iz mnoštva i vinulo u svet koji je kao mladić namah osvojio, dok su se oni mlađi uverili da je Pogorelić - jedan jedini. Jedinstven. Neponovljiv.
Kako je dočekan, isto je tako, pa još glasnije, toplije, emotivnije i ispraćen Ivo sa scene. Aplauzom koji probija zidove, koji lomi srca, koji puni dušu. (…)
VELIKI ekscentrik i odista povučen, te za zvezdu svog ranga istinski preksroman čovek, Ivo se beogradskoj publici, koja ga je predugo čekala, zaista od srca odužio. Nije štedeo komplimente na račun Simfonijskog orkestra i maestra Suđića, ali ni na račun publike - sa kojom se susreo u ambijentu Muzičke galerije Kolarca, u kojoj je upriličena izložba fotografskih portreta Pogorelića od 1977. do 2017. Slavni pijanista se iskreno iznenadio i oduševio postavkom, a u galeriji se posle koncerta posvetio i oduševljenim svojim slušaocima, pre svega najmlađima kojima je rado delio autograme. (…)

Marina Mirković (Novosti.rs)
16.12.17.

No comments:

Post a Comment