Sunday, November 21, 2010

ANONIMUSI

Da li ce neka tema izazvati komentare ili nece, zavisi od mnogih faktora. Rekao bih cak da zavisi vise od polozaja zvijezda nego o kvaliteti teme. Sta je to sto pasivnog citaoca pokrece da se transformise u aktivnog ucesnika tesko je reci.  U posljednje vrijeme bilo je prilicno javljanja na razne teme. I to naravno raduje. Ono sto ne raduje je sve vise nepotpisanih, anonimnih komentara. Istina fer komentara, ali ipak anonimnih.
Pretposavljam da svako ko se ne potpise ima razlog za to. A razloga moze biti raznih.
I vecinu mogu da shvatim.
Ali covjek se gubi u tolikom broju anonimnih komentara  i vjerujem da se oni koji se potpisuju svojim imenom ne osjecaju najprijatnije diskutujuci nesto sa anonimnim, nekada se pitajuci da li razgovaraju samo sa  jednom osobom ili mozda sa vise razlicitih osoba. Posmatrajuci tako ne izgleda da je bas fer prema onima koji se potpisuju svojim imenom sto se omogucava anonimnima da ucestvuju u razgovoru. Medjutim, sve dok su komentari anonimusa korektni, ja ne vidim veliki problem, ali bih ipak volio ikada bismo to nesto malko promijenili.
Na primjer, da se anonimni identifikuju nekim nadimkom, koji sami odabereu, i uvijek koriste taj nadimak npr. Neron ili Napoleon ili Luna ili sta ti ja znam... Bilo bi odlicno kad bi mi ti nadimci (iliti nickovi) poslali, na moj email, svoje puno ime i prezima, pa bih bar ja znao o kome se radi. Naravno ja bih se obavezao da pravo ime i przime nikada nigdje ne bi bilo objavljeno.  Ali ni to nije obavezno. Ako se neko i tada osjeca neprijatno, moze sam izmisliti svoj nadimak i uvije slati komentare pod tim istim nadimkom.
Svakako bih htio izbjeci situaciju da komentarisu tri razlicite osobe i sve tri su anonimusi. Jer to zbunjuje i nije dobro za dijalog.
Mislim da ovim necu obeshrabriti one koji komentarisu jer to mi nije cio cilj. Cilj mi je samo malo vise reda u nasoj prici.
Mislim da smo vec dovoljno savladali tehniku blogova i da ne bi trebao biti problem oko slanja komentara.
Za one kojima slanje komentara ne uspijeva, uvijek postoji opcija da komentar posalje na moj email: canakp@hotmail.com, naglasi da je to komentar i na koju je temu. Ja cu odraditi tehnicki dio.

Jos jednom i ovo:

KAKO POSTAVITI KOMENTAR:
1. Izberi Comments na dnu teme (ne figuricu pisma, jer zakomplikuje)
2. U otvoreni prozor ukucaj svoj komentar
3. Od cetiri opcije na dnu desno (Choose an identity) izaberi 'NAME/URL'
4. U otvoreni prozorcic ukucaj svoje ime
5. Pritisni 'Publish you comment'

3 comments:

  1. evo ja Anonimus moram Vam javiti da ste napravili fazon na stranici POEZIJA. Možda je to propust, a možda nešto drugo? Otvorite POEZIJA, šta znači LAŽI.
    Nema laganja u poeziji.
    Pozdravlja Vas
    Anonimus

    ReplyDelete
  2. Hvala ti Anonimuse. Bila je tehnicka greska. Popravljeno. Vidis da ima LAZI i u poeziji.
    A bil' se ti mogao predstavljati sa Anonimus (1), da bismo te razlikovali od ostalih?

    ReplyDelete
  3. Zima, zima, toliko odjece na meni ima, a i kapa, te naocale, rukavice...ne mogu sada traziti ID, vidimo se na americkoj granici, oni ce potvrditi moj ID, plus scaniranje, da li sam muzko ili zemsko?
    J.

    ReplyDelete